Nález středověkých trámových stropů v ambitu kláštera v Českém Krumlově

Nález středověkých trámových stropů v ambitu kláštera v Českém Krumlově

Tisk

klast200Stavební práce v ambitu ženské části bývalého klášterního areálu klarisek a minoritů v Českém Krumlově odhalily pozoruhodné malované stropní trámy z doby vlády Karla IV. Na základě dendrochronologického průzkumu bylo dřevo 24 dochovaných trámů datováno do let 1352–1355.  Dochované trámy byly napadeny dřevokaznými houbami i hmyzem; některé byly i mechanicky poškozen. Velké zásahy do stropních konstrukcí kláštera proběhly při adaptování na byty a naposledy počátkem 80. let 20. století. Po dokončení restaurátorských prací se stropní konstrukce ambitu stane součástí Expozice lidských dovedností a umu našich předků.

Za Jihočeský kraj nominováno územním odborným pracovištěm NPÚ v Českých Budějovicích na cenu NPÚ Patrimonium pro futuro v kategorii objev, nález roku. Cena zhodnocuje a vyzdvihuje, co se v oblasti památkové péče podařilo, a oceňuje ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili.

Kláštery a jejich historie

Klášter minoritů byl založen v polovině 14. století Rožmberky. V roce 1357 do kláštera přišli první mniši; o rok později byl vysvěcen.  V roce 1361 vstoupily do kláštera první řeholní sestry. K minoritům a klariskám v roce 1375  přibyla komunita zbožných laických sester, jež přebývaly v objektu sousedícím s konventem klarisek; to dalo základ vzniku unikátnímu souboru – trojklášteří.
Kláštery hrály v pozdně středověkém městě významnou náboženko-sociálně-kulturní roli.  pozdně středověkého urbánního veřejného prostoru.

klast9

 

Stávající podoba kláštera vychází z několika významných stavebních etap zahrnujících založení kláštera ve 14. století, jeho pozdně gotickou úpravu v období mezi lety 1490 až 1500 (z tohoto období se zachoval unikátní soubor pozdně gotických krovů) a barokní přestavbu probíhající v průběhu 17. a 18. století, která komplexu dala jeho stávající podobu.

Klášterní areál prošel rozsáhlou revitalizací. Během ní v bývalých klášterních objektech vzniklo moderní kulturně vzdělávací centrum. Českokrumlovské kláštery svým otevřením přibližují široké veřejnosti, zvláště pak dětem, mládeži a rodinám s dětmi klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.

Hodnocení 80 %, www.npu.cz   www.klasteryck.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Johnny Pišto: „Žijte, jak vy sami chcete!“

zakazany ovoce pisto 200Johnny Pišto. Pohodovej, energickej a adrenalinovej chlapík, kterej se jen tak ničeho nelekne. Je neodmyslitelně spjat s kapelou zakázanÝovoce coby zpěvák a kytarista, ale vždy toužil bý...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se zrodila čeština

cestina perexPřinejmenším už po půldruhé století se jazykovědci i historici dohadují, kdy se od (pra)slovanštiny oddělil jazyk v budoucnu zvaný čeština a jak se vyvíjel. Řeší i otázku, odkud se vlastně vzalo pojmenování „Čech“: protože latinsky psané kro...

Z archivu...


Literatura

Apokalypsy se bát nemusíme, zachrání nás ekologický humanismus

Apokalypsa nebude perexKdyž se v roce 2019 začaly ozývat hlasy, že „zemřou miliardy lidí“, a začaly tak značně přispívat k rostoucí nervozitě až panice, šířící se i mezi mladistvými, Michael Shellenberger, coby celoživotní aktivista za zlepš...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

První a jedinečný portrét princezny československého popu. Na Voyo září Iveta

Iveta 200V pražské Lucerně proběhla slavnostní premiéra nové třídílné minisérie Iveta z dílny Voyo Originál. Příběh scenáristy a režiséra Michala Samira mapuje kariérní vzestup Ivety Bartošové (Anna Fialová) a její vztah s Petrem Sepešim (Vojtěch Vodochodský) –...