LIPANY 1434 - Bitva, která se nesmazatelně zapsala do paměti národa i učebnic dějepisu

LIPANY 1434 - Bitva, která se nesmazatelně zapsala do paměti národa i učebnic dějepisu

Tisk

bitva200Bitva u Lipan byla rozhodující a závěrečnou bitvou husitských válek. Samotné bitvě, však předcházelo neúspěšné obléhání města Český Brod vojsky Panské jednoty.  

 


Po zprávě, že se polní vojska radikálů hnula od Kolína a směřují na Kouřim, upustila koaliční vojska od dalšího obléhání a hnula se vstříc polním vojskům radikálů. V osudnou neděli 30. 5.1434 se na tzv. lipské hoře, rozkládající se mezi městy Český Brod a Kouřimí, střetla vojska utrakvisticko-katolické koalice s polními vojsky táborského a sirotčího svazu, tedy radikálním křídlem husitského hnutí.

Postavení vojsk Táborů a Sirotků na návrší kopce v semknuté vozové hradbě hájené mnoha děly, nedávalo koaličním vojskům mnoho šancí na úspěch. Přes to však taktický manévr s předstíraným ústupem koaličních vojsk z bitvy slavil úspěch a podařilo se radikály vylákat z vozové hradby. Do rozpojené hradby následně vnikla panská jízda a o osudu bitvy bylo rozhodnuto.

V bitvě byla polní vojska drtivě poražena a v průběhu bojových operací zahynul i vůdce radikálů Prokop Holý nejvlivnější husitský politik, na jehož vůli před rokem 1434 do značné míry závisel osud revolučních Čech jakož i druhý vůdce radikálů kněz Prokůpek.

Přijděte na toto památné místo našich dějin, navštivte Lipskou horu, kde se pod památníkem bitvy odehraje ukázka toho, jak pravděpodobně mohla ona slavná bitva, která vstoupila do učebnic dějepisu vypadat. Ukázka bitvy se odehraje v sobotu 30. 5. 2015 v 16.00 hod., kdy celý den před bitvou bude doplněn o historický doprovodný program.

bitva


Program bude zahájen v 11.00 hod., kdy se pro veřejnost otevírá tržiště. Tržiště je striktně rozděleno na dobové a nedobové. V průběhu dne budou prováděny komentované prohlídky dobovým vojenským ležením, k poslechu bude hrát dobová hudba. Připraveny jsou ukázky sokolnictví, projížďky na koních. V poutavých ukázkách se návštěvník seznámí s pěchotou a rytířstvem první poloviny patnáctého století, tedy s vojenstvím doby husitské a v neposlední řadě se v ukázce představí střelci a dělostřelci patnáctého století, tedy ti kteří postupně ovládali bitevní pole.

Navštivte Lipany, udělejte si příjemný výlet a spolu s dětmi si připomeňte tuto významnou bitvu.

 „Na přípravy je kladen opravdu velký důraz, neboť tato bitva zásadním způsobem ovlivnila dění v našich zemích a našim cílem je tuto událost co nejvěrohodněji návštěvníkům připomenout. Na akci spolupracují obec Vitice, město Český Brod a nejkvalitnější kluby oživlé historie  jako Civitas Pragensis, Rattenschwanz či Řád bílého draka. Akce Lipany již svým rozsahem přesahuje hranice našeho města a může zcela jistě přispět k propagaci našeho regionů. A  to je samozřejmě i naší velkou snahou,“ dodává závěrem Martin Semerád z Guardia Broda Bohemicalis.

Za pořádající spolky Vás srdečně zvou právě Guardia Broda Bohemicalis, Civitas Pragensis, Rattenschwanz a Řád bílého draka.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elly: „Motiv písně „Flower“ je inspirovaný i mým osobním životem a myslím, že si tím projde téměř každý člověk.“

elly 200Elly, vlastním jménem Eliška Tunková je novým objevem české popové scény. Momentálně ji čekají zkoušky na konzervatoři a před pár dní jí vyšla anglicky zpívaná píseň Flower. Zjistěte o písni i Elišce více díky našemu rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Duše, prozřetelnost a svoboda podle Origena

Duse-prozretelnost-a-svoboda perexNakladatelství Vyšehrad vydalo zajímavou filozofickou studii Lenky Karfíkové, která se zaměřila na dílo alexandrijského teologa Origena. Zabývá se například tématem sestupu duše do těla, osudu či svobo...

Z archivu...


Literatura

Deník Gréty Kaiserové: Kniha, kterou musíte mít!

gre 200Spisovatelku Kláru Janečkovou asi není potřeba dlouze představovat. Sympatická blondýnka má na svém kontě už devět knih. Ta zatím poslední nese název Deník Gréty Kaiserové. Vyšla v dubnu letošního roku a okamžitě vzbudila...

Divadlo

Kočka na rozpálené plechové střeše
ImageLáska, hádky, chtivost, závist, nemoc, alkohol – život? Nadčasovou divadelní hru si tentokrát rozebralo Divadlo Šumperk pod režijním vedením Petra Štindla.
...

Film

Karlovy Vary: lze odmítnout pozvání na slavnost?

KVIFFlogo1Na letošním karlovarském filmovém festivalu bude uvedena řada digitálně restaurovaných filmů, mezi nimi i české podobenství Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH. Diváky naprosto přehlížený, ovšem odbornou veřejnosti velebený snímek, v němž se nacházely ...