Střihoruký Edward je dokonalá klasika

Střihoruký Edward je dokonalá klasika

Tisk

strihoruky edwardStřihoruký Edward (1990) je dokonalá klasika. Johnny Depp si ve filmu vystřihl roli mechanického nekňuby, nad kterým se ustrne nejeden člověk a zvlhne nejedno oko. Mohl být šermířem a efektivním zabijákem, ale rozhodl se dělat umění.

 

 

Babička Kim se jednou večer rozhodla, že bude malé holčičce vyprávět zvláštní příběh o chlapci, který u nich bydlel, když byla ještě mladá. Edward žil dlouho sám v obrovském domě jednoho vynálezce. Nebyl to tak úplně člověk, ale jakási mechanická postava s city, přitom od člověka k nerozeznání.

Až na jednu věc… místo rukou měl Edward velké nůžky a uměl s nimi dobře zacházet. Vynálezce měl totiž takový nápad. Vytvoří bytost, která bude kreativní, pracovitá a na rozdíl od obyčejného robota bude mít také některé lidské city. Takový šikovný člověk pak nebude jenom poslouchat příkazy, ale rozhodne sám, co je správné.

Ovšem nestihl dokončit jeho osobnost a zemřel dříve, než dal Edwardovi také lidské ruce. Jeho nůžky tedy symbolizují, co se s Edwardem muselo stát. Už od začátku je jasné, že bere své jednání vážně, co mohou lidé jeho naivní povaze udělat a že díky své dobrosrdečnosti bude nejenom velice oblíbený, ale také na obtíž.

strihoruky edward

Zvláštního člověka potkává jedna prodavačka ženské kosmetiky a vede si jej domů. Od této chvíle bydlí Edward v malebném sousedství. Místní paničky zde řeší vzájemné sousedské vztahy, svolávají se na ulici, drbou o všem možném. Pobledlý mladík s nůžkami místo rukou je hned hlavním tématem. Umí totiž skvěle stříhat keře, vlasy, psy a taky dělat ledové sochy.

Jenže se nechá zneužívat a navštěvuje často policejní stanici. Nejdříve jde o vloupání do cizího domu, později zase problém s přítelem hezké dívky Kim. Rozlišovat mezi dobrem a zlem je tak složité, když se člověk snaží v první řadě lidem pomáhat. Jenže Edwardovi lidé celý život chyběli a teď by se k nim měl chovat špatně?

Příběh končí splašeným útěkem, kdy má v závěsu celý dav místních obyvatel a policejní auto. Lidé na něj svalovali vinu za všechno možné, i to, co neudělal. Kim sice poznala skvělého člověka, ovšem Edward se všechno musel teprve učit a ptát se na různé věci ostatních, což nepůsobí příliš důvěryhodným dojmem, natož aby jeho slovo mělo nějakou váhu.

strihoruky edward

Postavit Edwarda byl v roce 1990 jistě průlom. Jenže dokonale vyladěný dějový spád nemusí být vším. Zvláštní spiklenecká mentalita sousedů a lítostivé Edwardovo jednání sice dojímá, nicméně jemu by za normálních okolností nestálo v cestě ke štěstí jeho znetvoření a ani by nebyl tak naivní. Umělé inteligenci se nemůže stát, že by se chovala sebedestruktivně, a když přehlíží chyby ostatních a jenom vyzdvihuje jejich přednosti, staví se do pozice, kdy její vlastní přednosti přestávají být důležité.

Střihoruký Edward / Edward Scissorhands
USA / 1990 / 105 minut
Žánr: Drama / Romantický / Komedie
Režie: Tim Burton
Scénář: Tim Burton, Caroline Thompson
Hrají: Johnny Depp (Střihoruký Edward), Winona Ryder (Kim), Dianne Wiest (Peg), Anthony Michael Hall (Jim), Kathy Baker (Joyce), a další

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivana Chřibková: „Věděla jsem, že chci napsat příběh, který bude jak o jednom člověku, tak o celé generaci.“

chribkova 200Máme pro vás rozhovor se spisovatelkou Ivanou Chřibkovou, která vydala knihu s názvem Suchý hadr na dně mořském, která si ihned získala své příznivce. Nedávno spatřila světlo světa i audiokniha, tak jsme u této příležitosti paní Chřibkovou tro...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Popelka se vrací v lepším

pop200Film Popelka (2015) je možná nejpropracovanější a nejlepší zpracování známé pohádky o umouněné popelce a princi. Nic zde nechybí, nic nepřebývá a kromě toho, že je pohádka i vtipná, nechává si svůj drsný a tvrdý charakter.

...

Literatura

Snový svět - nebo ne?

knihkupkyne200Taky míváte tak živé sny, že po probuzení cítíte, že jste události v nich doopravdy prožili? Snové výlety mívá i hrdinka knihy Kitty a její alter ego Katharyn. Který svět je ale reálný, ten ve kterém žije Kitty sama a vede knihkupectví se s...

Divadlo

4 aktéři, 3 verze, 2 manželské páry a 1 nepovedený večírek

3verze perexKaždý z nás si jistě stačil hned několikrát za svůj život položit otázku: „Co by se stalo, kdyby …“ Stačilo by totiž jedno jediné odlišné slůvko či gesto a vývoj celé situace by okamžitě nabral zcela jiné tempo a směr. Pokud vá...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...