Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!

Tisk
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s doteď poněkud zanedbávanými dcerami a opomíjenou manželkou. Jeho situace je tím horší, že jeho manželka leží v nemocnici v kómatu. Film však nepřináší žádné zajímavosti ani nový náhled na příběh, který byl již mnohokrát interpretován.

 


Alexander Payne, který je známý svými nepříliš náročnými filmy (Paříži, miluji Tě, Bokovka), není v roli režiséra velkým překvapením. Příběh, jehož hlavním smyslem je poněkud jednoduché představení tuctové rodinné tragédie, je pro tohoto režiséra denním chlebem. Ani obsazení hlavní role Georgem Clooneym nepřináší divákovi přílišný prostor pro ohromení.  Clooneymu se ztvárnění podváděného manžela a dosud nezodpovědného otce daří vcelku dobře, ale profil jeho postavy mu nedává velký prostor pro originální herecký výkon. Roli starší dcery, jejíž povahové rysy se mění každým okamžikem, si zahrála Shailene Woodley. Ta svou roli zvládla celkem uspokojivě. Její postava je v průběhu filmu vystavena celé škále rozmanitých emocí, které z hlediska hereckého výkonu představila velmi dobře.

Image

Děti moje vypráví příběh rodiny, která se ocitla v těžké životní etapě. Ovšem postup členů rodiny, jak se s obtížnou situací vyrovnat, je poněkud zvláštní. Matt King (Georg Clooney) je zámožný muž, který se nachází zrovna uprostřed důležitého prodeje pozemků, když se dozví o nehodě své ženy. Musí se tak potýkat nejen s problémovými dcerami, ale také s otravnými bratranci a dalšími členy příbuzenstva, kteří se starají jen o svůj podíl na rodinném majetku. Jeho život projde obtížným zvratem ve chvíli, kdy zjistí, že jeho idylický rodinný sen není tak docela bezproblémový a jeho manželka mu není tak docela věrná. Tyto okolnosti ho vedou k opravdu překvapujícímu rozhodnutí a to vzít své dvě dospívající dcery na „výlet“, který by se dal nazvat „Po stopách milence“.

Image

Děj příběhu není nijak originální. I tak by se však dal natočit způsobem, který by diváka dokázal alespoň do jisté míry zaujmout. To lze dokázat na podobně nenáročném filmu Lítám v tom, ve kterém si hlavní roli zahrál tentýž herec. Zmíněný film není žádný zázrak, ale jeho podání, o které se postaral režisér Jason Reitman, mělo alespoň nějaké kouzlo. To se o filmu Děti moje říct nedá. Pokus o humor či zábavné scény jsou v některých situacích až trapné. Přesto se dají filmu přiřknout i některé kladné stránky a to v případě kamery (Phedon Papamichael) a nádherné přírody, která je ve filmu nejednou zachycena. To však pro pocit kvalitně stráveného času nestačí.

Název: Děti moje
Originál: The Descendants
Žánr: komedie, drama
Režie: Alexander Payne
Scénář: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash (podle románu Kaui Hart Hemmings)
Hrají: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause
Délka: 115 minut
Rok výroby: 2011
Premiéra: 19. ledna 2012

Zdroj fotek: bontonfilm.cz

 

 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Pospíšilová - Je osvobozující nebrat se tak vážně

scen 200Scenáristka bydlící 1 419 km od Londýna, milující jídlo a staré filmy. Spoluautorka právě vycházející knihy Nervy v čokoládě zná možná recept na štěstí a umí hledat na Wikipedii. Zkrátka opravdový tale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bresson o Bressonovi aneb režisér sám o sobě
Bresson perO francouzském režiséru Robertu Bressonovi dlouho kolovalo mylné datum narození: nepřišel na svět v roce 1907, jak lecjaké příručky tvrdily, nýbrž o šest let dříve – a dožil se bezmála stovky. Většinu z jeho celkem 13 celovečerních filmů jsme mo...

Literatura

Machiavelliho Vladař – cynik nebo realista?

Vladar perexPolitika je umění, jak zacházet s mocí, aby se dosáhlo úspěchu. Má se zabývat tím, co je, nikoli tím, co by mělo být. V politice neexistují zcela bezpečné směry, obezřetnost spočívá ve výběru těch nejméně nebezpečných.

Divadlo

Derniéra kultovního muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť z Plzně už 22. května streamem!

muzikal josef 200Velkolepá a zábavná muzikálová show pro všechny generace z autorské dílny Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť dobyla doslova celý svět!!! Muzikál s podtitulem Bible v rytmu rokenrolu vznikl na m...

Film

Mise: mistrovství Norska v patchworku

nazapadZ letošní Severské filmové zimy jsme vám představili film Heavy trip o víceméně úspěšné finské kapele, která nakonec putuje za svým snem. Jako druhý vybíráme norské drama, ve kterém otec a syn podnikají misi - dopravit se společně na norské mistrovství v ...