Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

Tisk

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní jubilejní 10. výročí našeho vzniku nemůže být logicky jiné.

 

Začali jsme zostra
Volodymyr Zelenskyj, Michelle Obamová, Cormac McCarthy, Jan Novák a Petra Hůlová na jednom místě. V 3KinoCentrále (V Jámě 1, Praha 1, ll. patro) představilo naše partnerské nakladatelství Argo svůj půlroční ediční plán. Pro všechny, kteří mají rádi kvalitní knihy a nestihli setkání s autory ZDE alespoň videozáznam.

3KinoFest centrala

V únoru a březnu chceme připomenout, že zlu je třeba se aktivně postavit. Pokračování charitativního projektu "Filmem proti ruské agresi” doplní akce k 65. výročí únorového bolševického převratu v ČR.

Film a umění střední Evropy
V letních měsících budou 3 víkendy patřit středoevropské kinematografii. Filmové večery proběhnou venku na Mariánském náměstí v samotném srdci hlavního města Prahy.

3KinoFest Letni kino na Marianskem námesti

Letní kino na Mariánském náměstí

V průběhu celého roku chystáme několik výstav - v současné době je v naší dvorní kavárně Řehoře Samsy (Vodičkova 30, Praha 1) k vidění výstava nepublikovaných děl akademického fotografa Pavla Hudce Ashvera. Třešničkou na dortu bude opět výstava několika znovuobjevených skvostů výtvarného umění, která se uskuteční v listopadu v rámci 10. ročníku 3KinoFest.

3Kino v roce 2022 ve zkratce
V loňském roce se díky 3Kino v Praze odehrálo několik celosvětových filmových premiér. Po dvaceti letech Prahu navštívil legendární fotograf Ryszard Horowitz, který uvedl premiéru dokumentárního filmu ve kterém vystupuje spolu s režisérem Romanem Polańským. Milým hostem charitativní akce "Filmem proti ruské agresi", kterou spolek 3Kino odstartoval na jaře 2022, byla Svjatlana Cichanouska - silná žena, která se postavila běloruskému diktátorovi. Charitativní akce se rozšířila do řady kinosálů nejen v ČR, ale zaujala tvůrce například v Polsku a ve Velké Británii. Mimo jiné i díky ní organizace PostBellum, která organizuje humanitární pomoc na Ukrajině, vybrala nemalé finanční prostředky.

Středoevropské umění se díky aktivitám 3KinoFest dostalo i do veřejného prostoru. Kromě letního kina na Mariánském náměstí ožila i pasáž domu U Nováků (Vodičkova 30, Praha 1), kde se konaly výstavy a promítaly filmy. „Tady chci zdůraznit premiéru filmu Juraje Herze Pasáž, který se právě zde v roce 1996 natáčel. Organizovali jsme filmové a literární semináře i umělecké workshopy.

3KinoFest kurator prof. Ivo Bartecek u obrazu Tamary Łemicke

kurátor prof. Ivo Barteček u obrazu Tamary Łemické

A v neposlední řadě jsme na 24 hodin divákům ukázali originál obrazu (Portrét ženy s hochem) od ikonické malířky 20. století Tamary Łempické. Olej na plátně, který byl sto let považován za ztracený,“ říká Vavřinec Menšl. Podle něho bude jubilejní 10. ročník v tomto nastaveném trendu pokračovat. „Chceme po celý rok divákům nabízet to nejlepší, co se na středoevropském uměleckém poli stane a vrcholem bude - tak jako každý rok - podzimní 3KinoFest. Zcela jedinečná a unikátní přehlídka v ČR propojuje film a umění střední Evropy. Naší ambicí je být nejlepším festivalem v Praze," doplňuje Vavřinec Menšl.

Konkrétní informace k jednotlivým akcím najdete na
www.3kino.cz
www.facebook.com/3Kino/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

No, nic…

no nic 200Britskou komediální sestavu Monty Python (Terry Jones, Terry Gilliam, John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman), která svého vrcholu dosáhla v 70. letech, snad není třeba představovat - byť u nás jsme se s jejím odkazem mohli seznámit ...


Literatura

Knihožrouti se vracejí již potřetí a opět poučí i pobaví

knihozrouti3 web mensiOblíbená autorka knih pro děti Klára Smolíková přichází s dalším dílem své série Knihožrouti, tentokrát s podtitulem Tajný čtenářský spolek. Opět se můžete těšit na školáky Aleše a Zorku, a především na mnoho knih. Vychází u ...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby na ostrově u Dolejšího mlýna

miroticke setkani hudby a loutekChcete zpestřit prázdniny dětem i sobě? Přijeďte tedy v srpnu do Mirotic!  Od 9. do 11.srpna se zde totiž koná divadelní a hudební festival pro malé i velké: Mirotické setkání loutek a hudby

Film

Na co jít na Mezipatrech - osobní tipy ředitele

mezipatraUmělecký ředitel Mezipater Aleš Rumpel dává osobní tipy na filmy, které budou promítány v rámci 13. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který začíná ve čtvrtek 8. listopadu v Praze.

...