Divadelní hra GRAMOFON zve na premiéru i k introspekci nad současným děním do pražského Divadla MA

Divadelní hra GRAMOFON zve na premiéru i k introspekci nad současným děním do pražského Divadla MA

Tisk

Gramofon 200Kam spěje dnešní lidstvo? Tuto základní otázku si pokládá hudebně-dramatický projekt pražského Divadla MA s názvem GRAMOFON, jenž se 1. a 3. března dočká světové premiéry na své domovské scéně v Žitné 41. Vícevrstevnatý příběh se odehrává na pozadí událostí 2. světové války, vypovídá o víře a naději a vybízí diváky k zamyšlení.


Inscenace filozoficky propojuje skutečný příběh vztahu vězeňkyně a dozorce

z koncentračního tábora s dějem dětské pohádky o poznání abecedy jidiš. Originální zpracování je symbiózou činohry, hudebního a nonverbálního divadla a nabízí divákovi jedinečný pohled na lidskou bytost procházející holokaustem. Nechybí živá hudba v podání tria, s pěveckým doprovodem herců v uměleckém překladu jazyka jidiš. Vstupenky na obě premiéry jsou v prodeji.

Cílem režisérky inscenace a zároveň ředitelky Divadla MA, Marianny Arzumanové bylo vystihnout paralelu k událostem dnešních dní. Vsadila na motiv duchovního života člověka, jeho všudypřítomnou, jen často neobjevenou vnitřní sílu a vždy existující možnost volby, a to i v nesnesitelných životních podmínkách a v situaci totální fyzické nesvobody.

„Záměrem představení je mimo jiné veřejně vystoupit proti rostoucímu fanatismu, antisemitismu a xenofobii. Lidstvo by nemělo zapomínat na to, co se stalo v minulosti a čeho jsou lidské bytosti schopné. Divadelní představení Gramofon proto výrazně a emocionálně promlouvá přímo k divákovi a vytváří až strašidelně autentický obraz, který donutí obecenstvo se zamyslet a chyby lidstva neopakovat,“ líčí Marianna Arzumanová.

gramofon 1

Vedle Marianny stojí za vznikem představení i další tvůrci. Autorem hudby je světoznámý klavírní virtuóz a současně patron Divadla MA, Jevgenij Kissin. Spolupráce na scénáři se ujal divadelník a hudebník Igor Šebo, libreto pochází z pera amerického jidišisty Borise Sandlera.

Autoři se nechali inspirovat myšlenkami známého psychiatra a zakladatele existenciální analýzy a logoterapie Viktora Emila Frankla, který sám přežil několik koncentračních táborů včetně Osvětimi. Frankl díky svým krutým zkušenostem potvrdil svoji hypotézu, že hlavní potřebou člověka pro přežití je cíl, a to velmi konkrétní cíl, jinými slovy „mít pro co žít“. Sám Frankl si ve chvíli největšího zoufalství v koncentračním táboře představil, jak přednáší vše, co zažívá a pozoruje, svým studentům na katedře Vídeňské univerzity. Jeho utrpení tak získalo smysl a jasný cíl – přežít, aby mohl předat svou zkušenost.

gramofon 2

Divadlo MA se svou devítiletou existencí založilo svou komorní domovskou scénu na adrese Žitná 41 teprve před dvěma lety. Na podzim 2020, kdy kultura umírala, scéna Divadla MA naopak oživla. Netrvalo dlouho a ansámbl již vyprodával svá představení. O tom, že „v Divadle MA je jako doma“ diváky přesvědčí rovněž přilehlá útulná kavárna, která poskytuje své útočiště vždy po skončení představení.

Gramofon plakat

Gramofon
Hrají: Kateřina Kráľovská Steinerová, Petr Kolman, Ondřej Král, Eliška Nezvalová, Jiří Krejčí, Ondřej Kohoutek, Štefan Radačovský, Jiří Valeš, Janusz Hummel a další.
Hudba: JEVGENIJ KISSIN
Režie: MARIANNA ARZUMANOVÁ
Scénář: MARIANNA ARZUMANOVÁ, IGOR ŠEBO
Libreto: BORIS SANDLER
Hudební nastudování: EVGENY SHAROGRADSKIY
Světlo: MICHAL MATOLA
Zvuk: JAROSLAV TŮMA
Scénografie: MARIANNA ARZUMANOVÁ

Plánované termíny představení: 1. 3., 3. 3., 3. 4., 28. 4., 12. 5., 5. 5., 3. 6., 15. 6.

1. a 2. premiéra na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/4117185475051049/
https://www.facebook.com/events/650069206226107

Vstupenky na první a druhou premiéru hry Gramofon je možné zakoupit v síti GoOut za jednotnou cenu 340 Kč. Začátky představení v 19.30 hodin.

Zdroj foto: archiv Divadla MA

Více informací:

www.divadloma.cz.
https://www.facebook.com/divadloMariannyArzumanove
https://www.instagram.com/divadlo.marianny.arzumanove/
https://cz.linkedin.com/company/divadlo-marianny-arzumanov%C3%A9-z-s


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chci být užitečná tam, kde jsem a jsem ráda, že můžu opět zažívat atmosféru koncertů i zkoušek, říká zpěvačka Kateřina Bartoňová

katka200Příznivci zlínsko-otrokovické rockové skupiny GAIA už nějakou dobu vědí, že už tam nezpívá jen jedna, ale hned dvě zpěvačky. Tomu se říká luxus, zvláště, když obě „subrety“ spolu vycházejí, skvěle jim to zpívá a do vlasů si zatím nevjely. Naopak její hu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Návraty do Švandova divadla. Do konce roku se zde objeví Radim Vizváry, Kateřina Tučková, Kamil Střihavka i Vánoční jarmark

svandovo divadlo 200Konec roku ve Švandově divadle je letos ve znamení hostů, z nichž se mnozí na smíchovskou scénu rádi vrací. Patří k nim především Radim Vizváry, mezinárodně uznávaná osobnost současného mimického divadla v Evropě, který se st...


Literatura

Tajné sexuální fantazie švédských žen aneb uskutečníme si je - aspoň jednou?

tajne sexualni fantazie svedskych zen200Kniha Kateřiny Janouchové Tajné sexuální fantazie švédských žen byla sice již pokřtěna 3. února 2011 v pražském Paláci knih, přesto si dovolíme znovu otevřít stránky této ú...

Divadlo

Líza Ďulínková se vrací na jeviště MdB – a opět to bude betálný!

my fair lady 200„Lady ze Zelňáku bude hitem“, „Mošův tah s My Fair Lady se zdařil na výbornou“ nebo „Stanislav Moša se už zařadil mezi naše přední muzikálové režiséry a v Lady to opět stvrzuje přesnou mírou nadhledu i dokonalým vedením herců k bezešvému p...

Film

Na skok na festivalu Jeden svět Zlín

jeden svet 20Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět Zlín se zde konal už podruhé díky neziskovce Asociace DICE. My jsme navštívili jeho zahájení včetně projekce filmu Normální autistický film.

...