Saturnin místy ani nepotřeboval slova

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

Tisk

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

 

 

Kniha Saturnin zvítězila nedávno v anketě Kniha mého srdce a hlášky z ní zlidověly také díky filmovému ztvárnění. Není potom divu, že i toho divadelního se zhostilo hned několik souborů napříč republikou. Je skvělé, že ani Zlín nechtěl zůstat pozadu a pustil se do toho po svém.

Překvapilo mě, že se Saturnin neodehrává na velkém jevišti, nýbrž na tom nejmenším v Dílně. Neuměla jsem si to předem představit, ale když jsem viděla, jak režisér Jan Bártek využil tento komorní prostor a pracoval s ním, byla jsem nadšená. V Dílně diváci sedí u stolečků a mohou si tak k představení dát i něco na zub a zde se tak stali také přímo součástí děje a seděli v prvorepublikové kavárně.

Tento komorní prostor také nahrával samotným hercům, kteří k rozesmání a okouzlení publika mnohdy ani nepotřebovali slova. Šlo tak o trochu jiné hraní a výsledek byl geniální. Stačilo jen, aby se sluha Saturnin v podání Zdeňka Juliny s vážným, leč šibalským výrazem objevil na scéně a všichni se usmívali. Navíc bylo rázem jasné, že se bude něco dít. Totéž platilo také o Radovanu Královi ztvárňujícího Milouše - tuto roli opravdu jen stěží mohl hrát někdo jiný. Výborná byla také teta Kateřina (Eva Daňková) ve výrazných barevných kostýmech a svůj půvab ukazovala také mladá posila zlínského souboru Lucie Rybníkářová jako slečna Barbora.

saturnin2

Režisér k inscenaci říká: „Ve všech postavách bude rezonovat téma carpe diem, radosti ze života.“ Já jen dodávám, že se mu to opravdu podařilo a z herců čišela radost nejen ze života, ale také z hraní samotného. A přitom vypadalo, že ani tak moc nehrají, jen si to vše užívají.

Budu se opakovat, ale opět musím vypíchnout nápaditost tvůrců z Městského divadla a především jejich citu pro detail a neotřelé nápady. V Dílně si na představeních nemusíte kupovat program - tentokrát vše obstaralo vydání mimořádného občasníku Zlaté časy ležící na stolcích. Jedinečné bylo také navození vůně lesa a čerstvého vzduchu nebo ztvárnění jízdy v autě a samozřejmě nechyběly ani koblihy…

saturnin3

Závěr bych si dovolila ve stylu tety Kateřiny: „Kdo chce zdravý býti, musí do divadla jíti“!

Název představení: Saturnin
Autor: Zdeněk Jirotka
Dramatizace: Alena Herman
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie: Jan Bártek
Dramaturg: Vladimír Fekar a Jana Kafková
Hrají: Zdeněk Julina, Marek Příkazký, Lucie Rybnikářová, Radovan Král, Eva Daňková, Radoslav Šopík, Pavel Leicman
Kostýmy: Katarína Chválová
Scéna: David Janošek
Premiéra: 30. 3. 2019
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Literatura

Mrtví prezidenti = Deadpool na hrad!

deadpool200Ztřeštěný Deadpool vtrhl v únoru nejen do kin, ale hlavně do našich komiksových končin díky nakladatelství Crew s Drákulovou výzvou. A ukázalo se, že poptávka po hláškujícím ne-tak-docela-hrdinovi je velká a proto nám vykutálený Deadpool přináší sv...

Divadlo

Kdo věří pohádkám, ten patří k vítězům...na zámku tě vítá i princ s Popelkou! Fotoreportáž z českobudějovického představení Popelka na ledě.

popelka perexDivácky nejúspěšnější a nejprodávanější muzikál v České republice a Slovensku během Jarního turné 2014 navštívil exkluzivně Liberec, České Budějovice a Ostravu. V sobotu 5. dubna ještě zavítá do Hradce Králové a...

Film

Dickova díla na filmovém plátně
ImageDíla málokterého spisovatele vědecko-fantastické literatury se dočkala tolika filmových zpracování jako díla Philipa K.  Dicka. Drtivá většina těchto snímků byla natočena až po autorově smrti, sám spat...