Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

Tisk

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s Izabelou Firlovou. Touto inscenací se rovněž loučí její režisér Peter Gábor s pozicí uměleckého šéfa souboru činohry NDM.

 

Paní Bovaryová je považována za přelomové dílo realismu, byť bylo původně kritikou odsouzeno za ohrožování mravnosti. Román, stejně jako dramatizace, na kterou se můžete těšit na scéně Divadla Antonína Dvořáka, zobrazuje ženu žijící po boku venkovského lékaře, která je nespokojená se svým životem, ženu, jež má od života přehnaná očekávání, ženu žijící v iluzorním světě a utíkající před nudou a monotónností každodenního manželského života do náruče jiných mužů; ženu zpestřující si své dny marnotratnými nákupy, ženu přesvědčenou, že oddaný a milující manžel nedokáže naplnit její sny a romantické představy, její touhu po společenském rozletu.

 

pani bovaryova foto 1

 

Emma se postupně sama vplétá do svých vlastních sítí a selhává nejen jako manželka, ale i jako matka. V polovině 19. století byla Emma Bovaryová obětí středostavovských konvencí. Naše Emma Bovaryová je obětí konzumního světa. Dnešní Emmy hltají reklamy a touží po starším pánovi s velkým domem a zlatou kreditkou. A stávají se z nich zelené vdovy – opuštěné v krásných domech na periferii. Bovary sice nemá zlatou kreditku, ale Emmě by snesl modré z nebe. Pracuje, trpělivě se věnuje pacientům, byť je víc felčarem než lékařem. A Emma se nudí, strádá svým bezcílným životem a hledá rozptýlení. A do toho ještě dítě!“ doplňuje zápletku dramaturgyně Alice Olmová.

 

pani bovaryova foto 2

 

Titulní roli Emmy, dívky plné ideálů, s nimiž do života vstupuje a které postupem času ztrácí, ztvární Izabela Firlová: „Když jsem se dozvěděla, že budu hrát paní Bovaryovou, tak jsem měla trošku obavy, že cesta k porozumění bude dlouhá, jelikož Emma je typem dívky-ženy, se kterou já se vůbec nemůžu ztotožnit. Ale k mému překvapení se stal opak. Musím říct, že každou zkouškou se mi Emma dostává pod kůži víc a víc. Jsem moc zvědavá na konečný výsledek této práce, snad se divákům bude líbit,“ říká herečka.

 

pani bovaryova foto 3

 

Inscenaci připravuje režisér Peter Gábor s dramaturgyní Alicí Olmovou. Autorem scény je Michal Syrový a herce oblékne Alena Schäferová. Kromě Izabely Firlové se diváci mohou těšit na Petra Housku, Víta Rolečka, Františka Strnada, Alexandru Gasnárkovou, Davida Viktoru, Vladimíra Poláka, Františka Večeřu a další.

Premiéra se uskuteční 16. listopadu v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka, první repríze je na programu v sobotu 18. listopadu.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...


Literatura

Jedinečný výlet do Norska v excelentním debutu D. B. Millera

Norsko v noci 200Nakladatelství Kniha Zlín již dlouhá léta představuje ve své ediční řadě Fleet jedinečné romány, jejichž autoři patří mezi stálice světové literatury. Do této edice se nyní zařazuje i americký romanopisec Derek B. Miller se svým výjim...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Konfident nás zklamat nemůže

altZlo plodí zlo, a o tom film je.

 

...