Největší nemehlo pod sluncem

Největší nemehlo pod sluncem

Tisk

Největší nemehlo pod sluncem

Během svého života se musel každý z nás občas vypořádat s nějakou vlastní nešikovností. Vzpomeňme si, jak jsme se při tom cítili a jaká byla reakce okolí. Mnohým to určitě nebylo vůbec příjemné. Ovšem skutečně obtížné to mají jedinci, ať už děti či dospělí, s diagnostikovanou vývojovou poruchou motorické koordinace, kdy reakce okolí je v mnoha případech svazuje více, než jejich vlastní omezené schopnosti. Pojďme se malinko vžít do kůže osmileté Báry, která touto poruchou trpí.

Na začátku letních prázdnin odjíždí Bára k dědečkovi na venkov. Moc se těší, ale zároveň má i trochu obavy, jak vše zvládne. Již před odjezdem zažívá různé peripetie a malé nehody, které se pro ni stávají těžko snesitelnými. Sama od sebe se už často vyhýbá činnostem, při kterých hrozí riziko karambolu. Tyto události mají bohužel neblahý vliv na její duševní rozpoložení. K dědečkovi však přijíždí odhodlána své strachy překonat a je nucena postavit se čelem k náročnějším zkouškám, kterým by se nejraději vyhnula.

Knihu samostatně četla má desetiletá dcera, která se o ní vyjádřila ambivalentně, proto jsem se rozhodla, že ji přečteme ještě jednou s mou předškolačkou. Ta se o ní vyjádřila podstatně lichotivěji, při čtení udržela pozornost, doptávala se na detaily, líbily se jí i jednotlivé ilustrace, které příhodně dotvářely právě probíhající děj. Na druhou stranu věřím, že si své čtenáře najde i mezi dětmi staršími, pokud by je dané téma zaujalo.

Největší nemehlo pod sluncem české autorky Petry Štarkové, je další kniha z řady „Má to háček“, která poskytuje podporu dětem i rodičům při řešení životních obtíží a složitých situací. Děj je pro děti snadno pochopitelný, rozdělen do několika kapitol, které na sebe adekvátně navazují. Plusem je jednoduchost, čtivost a vykreslení jednotlivých postav. V závěru knihy se dozvíme pod vysvětlením odborníka – psycholožky Veroniky Šporclové o výše zmiňované vývojové poruše motorické koordinace mnohem více. Seznámíme se s jejím vysvětlením, vrozenými obtížemi a komorbiditou, jejími projevy a možnými přístupy, které pomáhají. Celkově knihu považuji za velmi zdařilou a nápomocnou nejen pro osoby, které touto poruchou trpí, ale například i pro děti, které si někdy přijdou prostě jen „nešikovné“.

Vyjádření dcerky:

Knížka je o Báře, která je dost nešikovná, ale u dědečka, kam pojede na prázdniny, se naučí hodně nových věcí. Líbilo se mi, jak odchytávali včelí roj, to bylo srandovní. Nelíbilo se mi, jak se bála slepic a pořád šlapala do slepičích kuřinců. Knížka se docela dobře četla.

Největší nemehlo pod sluncem

Název: Největší nemehlo pod sluncem
Autor: Petra Štarková
Ilustrace: Michaela Večerková
Nakladatelství: Pasparta ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros
Rok vydání: 2022
Počet stran: 96
Pro děti od: 7 let

Hodnocení: 80%

www.albatrosmedia.cz/tituly/77917707/nejvetsi-nemehlo-pod-sluncem/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Yonmi Parková: Abych přežila: Můj útěk ze Severní Koreje

abych200Je těžké o této knize říct něco víc, než pouze to, že je silná a dojemná. Možná je to jedna z mála zpovědí, která doopravdy říká, jak to chodí v Severní Koreji, pohlíží na to očima malého děvčátka, že kterého se díky okolnostem stala předčasně dospělá že...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...