Dlouhé zimní večery = čas na fantastické příběhy, pohádky i dobrodružství

Dlouhé zimní večery = čas na fantastické příběhy, pohádky i dobrodružství

Tisk

zimni vecery200Nová série autorky oblíbených Valentýnek Ivany Peroutkové Isabela a bílé mraky, pohádka Stane se zázrak od Zuzany Štelbaské a Adriána Machy, Matla – kuchařka pro děti od vítěze soutěže MasterChef Česko 2020 Romana Staši nebo úplný scénář k filmovému hitu ze světa Harryho Pottera J. K. Rowlingové Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Skvělá četba nejen pro malé čtenáře, ale i jejich rodiče stvořená pro společné chvíle.


Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (Albatros)

Profesor Albus Brumbál ví, že mocný černokněžník Grindelwald chce ovládnout kouzelnický svět. A protože ho nemůže zastavit sám, vyšle magizoologa Mloka Scamandera, tým kouzelníků a jednoho odvážného mudlu na nebezpečnou misi. Jak dlouho však může Brumbál zůstávat stranou, když jde nyní o všechno? O napětí, dobrodružství, efekty a kouzla moderní techniky ve filmu není nouze.

Kniha nabízí mimořádnou příležitost proniknout do zákulisí natáčení. Ve scénáři Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství nechybí informace z přípravy filmu, které kamery nikdy nezachytí, náčrty kostýmů i postřehy od Juda Lawa, Eddieho Redmaynea a dalších hvězd filmu. Ten měl premiéru v dubnu 2022 a je třetím z celkem pěti filmů řady Fantastická zvířata.

J. K. ROWLINGOVÁ

Autorka série knih o Harrym Potterovi, která vycházela v letech 1997–2007. Knihy vyšly ve dvou stovkách zemí, přeloženy byly do desítek jazyků. Na základě série vzniklo několik úspěšných velkofilmů. Spisovatelka je nositelkou mnoha ocenění včetně Řádu Britského impéria, který jí udělila královna Alžběta II. za zásluhy o dětskou literaturu, španělské Ceny prince asturského, francouzského Řádu čestné legie a nejvyššího ocenění pro autory dětských knih, ceny Hanse Christiana Andersena. Angažuje se v mnoha charitativních hnutích včetně podpory znevýhodněných dětí. Pro dospělé čtenáře napsala román Prázdné místo a pod pseudonymem Robert Galbraith vydává detektivní sérii s hlavním hrdinou Cormoranem Strikem. A vrací se i do kouzelnického světa – například scénářem k filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

zimni vecery brumbal

Isabela a bílé mraky (Albatros)

Po druhačce Aničce a hvězdné devítileté Valentýnce přichází Ivana Peroutková se zbrusu novou sérií. Na scéně se objevuje téměř dvanáctiletá Isabela, která prožívá první lásku, problémy s kamarády, vlastní nejistotu i nečekané životní změny. Ivana Peroutková má cit pro témata, která do dětského života přicházejí v různém období.

Zatímco Anička a Valentýnka vymýšlely všemožné vylomeniny, Isabela musí čelit dospělejším starostem. Stěhuje se z Prahy na vesnici, kde rodiče chtějí založit kozí farmu a vůbec se netěší. Brzo ale objeví kouzlo venkova a ve vlaku, kterým jezdí každý den, také svou první lásku. Kamarádky z velkoměsta se jí však postupně vzdalují. Isabela a bílé mraky přináší mile autentické dobrodružství, v němž se vyskytují i vážnější tóny. I díky krásným ilustracím výtvarnice Marty Matus se jedná o ideální čtení pro každou dívku od 10 let.

IVANA PEROUTKOVÁ

Spisovatelka píše pro malé čtenáře, teenagery i dospělé. Její prvotinou je kniha Na vahách života. Je autorkou mimořádně úspěšné série o holčičce Aničce. Menší čtenáři si oblíbili také její minidetektivky Ukradená cukřenka a Ukradený prsten ze série Frantík, malý detektiv. V roce 2018 odstartovala Ivana Peroutková knihou Valentýnka a narozeniny další knižní sérii, tentokrát o nevšední holčičce Valentýnce. Knihy Ivany Peroutkové se pravidelně umisťují na předních místech čtenářských anket a získaly několik ocenění. V roce 2018 získala za sérii o Aničce také Cenu Albatrosu za významný počin.

zimni vecery isabela

Stane se zázrak (CPRESS)

Vzpomínáte na dětskou knihu „Gerda, příběh velryby“? Debutové milé vyprávění Adrána Macha o ztracené malé velrybě si před 4 lety zamilovali nejen děti a jejich rodiče v ČR, ale i po celém světě. Nyní se milé ilustrace slovenského ilustrátora, který je držitelem ceny Kniha roku 2020 za dětskou knihu, objevují v poetické pohádce Zuzany Štelbaské o dnešní zrychlené době a o tom, co se stane, když se najednou člověk zastaví, zhluboka se nadechne a nedělá nic. V takovém okamžiku totiž přijde zázrak. Pohádka nenásilným způsobem řeší problematiku dnešní doby, kdy nikdo nemá čas na nikoho. Ukazuje, že pokud si vytvoříme prostor k vnímání sama sebe, uvidíme okolo věci, které nám obohatí život.

ZUZANA ŠTELBASKÁ

Autorka, překladatelka a čtenářka knih pro děti a mládež. Od patnácti let působí v médiích, začínala v lokálních prešovských médiích na Slovensku, později působila v RTVS jako moderátorka, scenáristka a dramaturgyně, dnes je šéfredaktorkou publicistiky v TV Markíza. Ve svých knihách se věnuje zejména dětským příběhům, které jsou často inspirovány skutečnými událostmi. Píše pro všechny dětské a YA věkové kategorie, přičemž prostředí příběhů a povídek je silně ovlivněno jejím vztahem k přírodě a zvířatům. Podle její knihy „Mami, kup mi slona“ vznikl stejnojmenný seriál pro RTVS, který režíroval Bohdan Sláma.

ADRIÁN MACHO

Žije a působí v Bratislavě. Kreativita a výtvarné techniky jej provázejí už od mala. Studoval uměleckou keramiku na střední škole v Modře. Dlouho se věnoval grafickému designu v reklamních agenturách a později i na volné noze. Jeho talent se ale nejvíce projevil, když začal ilustrovat. Důkazem je několik dětských knih, které se na Slovensku staly bestsellery a dostalo se jim i ocenění od čtenářů. V roce 2018 se v Česku prezentoval svým autorským debutem, dětskou knihou „Gerda, příběh velryby“, kterou sám ilustroval.

zimni vecery zazrak

Matla – kuchařka pro děti (BIZBOOKS)

Nešahej na ten nůž, nezapínej to, dávej bacha… Tyhle hlášky v kuchyni slýchá skoro každé dítě. Přitom je to taková škoda! Děti si totiž s vařením dokážou poradit líp, než si myslíme. Roman Staša pro ně připravil recepty na celý rok, se kterými budou potřebovat pomoct jen občas. Nejlepší ale bude, když se do nich pustí celá rodina společně, protože láska prochází žaludkem. Dost bylo mražené pizzy – objevte jídla, která budou bavit děti i dospělé!

Kuchařka obsahuje zhruba šedesát receptů, které jsou rozděleny na svačiny, pomazánky, snídaně, polévky, hlavní jídla, přílohy, saláty, dezerty, zmrzliny a dobroty k televizi. Jsou jednoduché na přípravu a děti budou potřebovat pomoc dospělého jen někdy. Podle Romana Staši jsou recepty tak akorát – ani super zdravé, ano super nezdravé.

ROMAN STAŠA

Zlínský rodák dostal za život spoustu nálepek – hokejka, kuchař, trenér, běžec, cestovatel... Po ukončení hokejové kariéry ve 22 letech trénoval děti a dorost a věnoval se roli profesionálního trenéra. Po vítězství v soutěži MasterChef Česko 2020 a v soutěži Social Media Awards 2020 založil projekt Bez adresy a vydal kuchařku Matla – kuchařka plná příběhů.

zimni vecery matla

Více informací: www.albatrosmedia.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Cesta k mým matkám: Bible (nejen) pro adoptované

cesta 200Málokdo z nás se může pochlubit tím, že žije obklopen vlastními rodiči. Více než polovina českých manželství totiž končí rozvodem a stále častěji k oficiálnímu svazku vůbec nedojde. Někdy pokrevn...

Divadlo

Divadelní Flora odstartovala ve velkém

altOd čtvrtečního večera probíhá v Olomouci jeden z největších českých divadelních festivalů, Divadelní Flora. Její 16. ročník přibližuje festivalovým návštěvníkům tvorbu režiséra Jana Mikuláška, v unikátní retrospektivě se loučí s p...

Film

Poupata vystoupala na filmový trůn

V sobotu se filmoví tvůrci i fanoušci dočkali už devatenáctého udílení prestižních ocenění Český lev. Po roce se tedy opět sešli filmaři, herci, diváci v sále pražské Lucerny, kde slavnostní vyhlašování již tradičně probíhá.




...