Afrika, dobrodružství a Průtrž

Afrika, dobrodružství a Průtrž

Tisk

prutrz 200Nečekané duo autorů, oslavovaný Wilbur Smith a jeho posila Chris Wakling, přicházejí s trojdílnou sérií dobrodružných románů pro mladé čtenáře. První díl Průtrž si můžete přečíst už teď, vyšel v říjnu u nakladatelství Bookmedia.



Duo autorů se představuje

Wilbur Smith (1933 - 2021) byl autorem mezinárodních bestsellerů a prodal přes 130 milionů výtisků svých románů. Jeho sága o rodině Courtneyových je nejdéle běžící sérií v nakladatelských dějinách a v dobrodružstvích Jacka Courtneyho dostává slovo nová generace.

Chris Wakling (* 1970) píše romány a reportáže z cest a je k dispozici pro různé akce a rozhovory. Pracoval také jako učitel a právník.

Příběh Jacka Courtneyho

Hlavním hrdinou příběhu je čtrnáctiletý Jack Courtney, který se vydává s rodiči do Konga na konferenci o životním prostředí. Se svými přáteli Amelií a Xanderem a také bratrancem Calebem navštíví safari, kde chtějí pozorovat šimpanze a gorily, které se však ošklivě zvrtne. Po návratu zjišťuje, že jeho rodiče zmizeli a následně dostává žádost o výkupné. Rozhodně se pátrat na vlastní pěst a za pomoci přátel přijít na co, co stojí za jejich únosem. Vyváznou bez zranění a podaří se jim rozluštit, kdo za únosem stojí?

Žhavá a nezkrotná Afrika

Jedním z důležitých prvků většiny románů Wilbura Smithe je impozantní Afrika, kontinent, kde se narodil. I zde hraje neoddiskutovatelnou roli a ukazuje nám všemožné kontrasty. Prostřednictvím Jacka a jeho přátel se podíváme do národního parku, potkáme šimpanze i gorily, setkáme se s pytláky a dozvíme se o problémech těchto míst (nedostatek pitné vody, dětská práce, ničení životního prostředí). Příběh místy působí edukativně, ale netlačí na pilu a tudíž to působí přijatelně a nenásilně. Vypravování pro děti by tak působit mělo a je dobře, že poukazuje na problémy, které si děti v dnešní konzumní společnosti nemohou jednoduše představit.

Osobité postavy

Jedním z pilířů příběhu bývají postavy a nejinak je tomu i v tomto případě dobrodružství pro mladé čtenáře. Rychle se seznamujeme s naším hrdinou Jackem a zjišťujeme, že trpí traumatem z minulosti, který se mu úplně nepodařilo překonat. O to víc je možné pochopit jeho myšlenkové pochody. Pak tu máme Amelii, kterou zná od dětství a ta v příběhu působí něco jako Google, prostě všeználek, který doplňuje informace, má fotografickou paměť a co je zajímavé, říká to, co si myslí, aniž by odhadla, jak to na její posluchače zapůsobí. Třetí do party je Xander, jeho rodina pochází z Nigérie a je to spolužák Jacka a jeho nejbližší přítel, na kterého je vždy spoleh. Další postavy přicházejí a odcházejí, ale toto trio je nerozlučné a jde o srdce příběhu.

Dobrodružství pro mladé

Průtrž se prezentuje jako dobrodružná literatura pro děti a tím také dozajista je – nabízí ucelený pohled na život v Africe, působí i výchovně a disponuje krátkými kapitolami. Někteří mladí čtenáři mohou mít problém s délkou příběhu, ale jakmile se začtou do dobrodružství, tak na to snad zapomenou. Průtrž přináší napětí a nečekaná dobrodružství v exotické zemi, takže věřím, že své čtenáře si najde a dokáže nalákat i na další dva díly.

prutrz

Název: Průtrž
Autor: Wilbur Smith, Christopher Wakling
Série: Dobrodružství Jacka Courtneyho (1.díl ze 3)
Žánr: světová literatura, dobrodružné pro děti
Originální název: Cloudburst (2020)
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2021, paperback
Počet stran: 344
Hodnocení: 80 %

http://www.bookmedia.cz/en/products/prutrz/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Přítelkyně? Matka? Kdo vyhraje souboj o Danielovo srdce?

 

Přítelkyně, perex

Debutový román anglické producentky Michelle Francesové mne upoutal už na první pohled. Obálka působícím dojmem odpočinkového letního čtení lehce klame tělem. Stačí otočit stránku na anotaci a zjistíte,...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Tohle je Teherán
ImageLetošní první ročník Festivalu íránského filmu, který proběhl minulý týden od 11. do 15. ledna, otevřel divákovi dveře nejen do hraného filmu poněkud exotické kinematografie, ale i do zákoutí života...