Vydejte se Dodávkou po Evropě s německými sympaťáky

Vydejte se Dodávkou po Evropě s německými sympaťáky

Tisk

on the road 200Lui a Stephanie procestovali ve své přestavěné dodávce 45 zemí Evropy a své postřehy zachytili v knize On the Road s podtitulem Dodávkou po Evropě. Ta vyšla v nakladatelství Grada a neměl by si ji nechat žádný milovník cestování na čtyřech kolech.

 

 

Autoři se v úvodu představují a vysvětlují, proč se rozhodli právě pro země Evropy a v další kapitole se věnují nákupu auta a jeho přestavbě. To je praktické především pro ty, kteří zvažují podobné výpravy. Následuje celkem 38 tour, a to od Itálie (včetně San Marina a Vatikánu), přes Česko a Slovensko až po Maltu.

U každé tour čtenář najde mapu cesty a díky rámečku se dozví, odkud a kam dorazili, jaká byla délka trasy i jízdy a zajímavosti. V samotném textu je popis nejrůznějších míst i zážitků, včetně dojmů autorů. Přišlo mi, že kniha je méně o místních lidech, naopak se hodně zaměřuje na přírodu, další památky a také jídlo. V tomto ohledu je praktické, že pokud zde Stephanie Rickenbacher a Lui Eigenmann zmiňují nějaké ubytování (kempy), nebo gastronomické podniky, přidávají zde i název s adresou, často i s GPS souřadnicemi. Vše doplňují i názorné fotografie, kterým nechybí ani popisy.

Mě z hlediska povídání i fotografií hodně nadchla Albánie, Slovinsko a také Řecko. Korintský průplav, Akropolis, další památky i popisovaný gyros mě opravdu lákaly k výletu! Velmi zajímavé bylo číst si z pohledu cizince o České a Slovenské republice – v našem případě navštívili Brno a zmínili, že ne vždy musí turisté navštěvovat hlavní města. Zasmála jsem se u popisu tajného podzemního baru ve Lvově, kde se každý, kdo utrousí proruský komentář dostane do barového vězení, ze kterého smí ven až tehdy, když zazpívá alespoň jednu sloku ukrajinské hymny. Obecně se mi líbilo, že tito cestovatelé volili pro své cesty zajímavé cíle a představili tak i méně známé památky.

„Dnes půjdeme do Steffina ráje: Hay-on-Wye je první a stále největší vesnice knih na světě! Celé domy jsou od sklepa po střechu plné knih Novinky, staré knihy, romány, odborné nebo populárně-naučné publikace, historické knihy – sen každého knihomola. V městečku je celkem přes čtyřicet antikvariátů, tedy knihkupectví specializujících se na obchod s použitými knihami a mnoho dalších běžných knihkupectví s novými knihami. Regály s knihami najdete i venku v ulicích, spousta se dá koupit v informačním centru stejně jako v kavárnách a za malou symbolickou částku je zakoupíte i v zámecké zahradě.“ (str. 198, Tour Velká Británie).

On the Road patří k těm lepším knihám o cestování, a to díky vyváženým popisům (osobní věci versus texty o památkách), skvělým fotografiím, a hlavně praktickým informacím. Ty tvoří velkou přidanou hodnotu a nutí mě k tomu si knihu hýčkat v knihovně, než někam (třeba do Řecka) vyrazím.

Stephanie Rickenbache a Lui Eigenmann spolu už podnikli cestu kolem světa. Lui pracuje jako šéfredaktor a Stephanie jako referentka cestovního ruchu. Když jim cestování začalo chybět, rozhodli se pro procestování Evropy vlastní dodávkou s vnitřní vestavbou. Svá životní dobrodružství zveřejňují na blogu comewithus2.com a pod stejným heslem najdete i jejich videa na YouTube.

on the road

On The Road – Dodávkou po Evropě
Autor: Stephanie Rickenbacher, Lui Eigenmann
Překlad: Eva Hermanová
Žánr: cestování
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 304
Hodnocení: 88 %

https://www.grada.cz/on-the-road-dodavkou-po-evrope-13075/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Procházka - „Vydal jsem se na neočekávané dobrodružství...“ Rozhovor u příležitosti vydání audioknihy Společenstvo Prstenu

Ales Prochazka perexNad střechami v centru Prahy si pohrává letní slunko, vznáší se  klábosení turistů v úzkých uličkách, nic z toho však neproniká do podkrovního nahrávacího studia pražské DAMU, kde panuje klid a ticho. Filmový a divadelní herec <...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Nové putování po československém opevnění 1935-1989 - Muzea a zajímavosti

Bunkr perAktualizované vydání nepostradatelné příručky je určeno pro všechny zájemce o proslulé československé bunkry. Nová podoba originálně koncipovaného průvodce čtenáře seznamuje s opevněním a dalšími vojenskými stavbami na území někdejšího Československa ...

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

Dobové detektivní drama Úsvit má plakát z dílny hollywoodské designérky Desi Moore

plakát ÚSVIT film (2)Několik dní před světovou premiérou, která se odehraje 1. července v Hlavní soutěži 57. MFF Karlovy Vary, tvůrci zveřejňují plakát k filmu Úsvit. Autorkou plakátu je renomovaná hollywoodská designérka Desi Moore. Ve filmové...