Listlandi - tajemství islandských hor

Listlandi - tajemství islandských hor

Tisk

listlandi 200Sever Evropy dlouhodobě fascinuje mnoho lidí. Nejvíc možná tajuplný ostrov plný protikladů - Island. Fanoušci nejen této země zajásají, že si mohou o Islandu přečíst dopodrobna o místních horských útvarech v jednoduché a jasné formě.

 

 

Autorky Jana Jano a Ivana Goláňová připravily pro čtenáře zeměpisný i grafický zážitek. Tato malá encyklopedie tvarosloví islandských hor přibližuje čtyřicet dva krajinných prvků Islandu. Každý z nich je doprovázen ilustrační kresbou. Pro fanoušky cizích jazyků jsou tu dvě překvapení - vysvětlení islandských názvů a uvedení každého z nich jak v singuláru tak plurálu, ale všechny texty najdete kromě češtiny také v islandštině, angličtině, španělštině a polštině - vícejazyčné domácnosti a multilingvisté budou jistě nadšeni.

Další výhodou této publikace je určitě uvádění konkrétních příkladů jednotlivých útvarů. Ideální pro cestovatele, kteří jsou tak trochu i badatelé a chtějí se o místech, kde se právě nachází dozvědět něco víc.

Jako čtenáři, který se v islandštině ani její výslovnosti zrovna nevyzná, mi trochu chybí, že v době moderních technologií není nikde on-line připraven tento slovník i s výslovností, myslím, že s tímto by byl zážitek z knihy opravdu dokonalý.

Ukázka z knihy:

Bakur (plural bakar)
Doslovně lze bakur přeložit jako hřbet. V islandské přírodě jde pak o hory, které svým tvarem připomínají hřbet velryby na mořské hladině. Ve zdejší krajině je možné nalézt několik hor s názvem Kaldbakur.

Název knihy je vymyšlený autorkami, ale já nebudu prozrazovat, jak na něj přišly, to si budete muset přečíst sami.

Tak už si hledáte, co znamená hálendi, drangi nebo múli?

listlandi

Listlandi
Autorky: Jana Jano, Ivana Goláňová
Žánr: umění, slovník, cestopis
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2021
Počet stran: 112
Hodnocení: 90 %                                    
Zdroj foto: www.pointa.cz


https://www.pointa.cz/project/ef406ad8-9622-11ea-a5de-001dd8b72061


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V civilu nemám na obličeji ráda jakékoliv nánosy make-upu, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana200Udělat rozhovor s Bohdanou Pavlíkovou je vždycky radost. Fascinuje mě totiž nejen jako tvárná herečka, ale líbí se mi, jak je přímá, na nic si nehraje a má smysl pro humor. A i když jsem měl původně záměr si popovídat o její poslední divadelní premié...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Můj rok 1958 aneb Ohlédnutí do minulosti

muj rok 200Dostali jsme se do roku, který končí osmičkou a nakladatelství BizBooks toho využilo a nejen pro ty, kteří letos oslaví 60 let, připravilo knihu Můj rok 1958. Pokračují tak v zajímavém nápadu, totiž Série Můj rok a musím uznat, že se jim to poved...

Divadlo

Prosincové pražské divadelní události

divadelni tipyAneb přehled toho, co byste si rozhodně neměli nechat ujít, co zaujalo redakci K21 a kam se vypravit zahnat předvánoční stres. Tipy na premiéry i zajímavé akce týkající se divadelního světa. Necháte se nalákat?

...

Film

Terminátor 3: Vzpoura strojů

terminator 3 200Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003) mohl být jedním z posledních skvělých filmů s Arnoldem Schwarzeneggrem, ale naštěstí svou kariéru předčasně neukončil a točí dál. V příběhu se má postarat o zmateného ...