Lékařem mezi pouští a minami: Osobní svědectví lékařky bez hranic

Lékařem mezi pouští a minami: Osobní svědectví lékařky bez hranic

Tisk

Kristina Höschlová„Právě na misích jsem pochopila, že vnější okolnosti mají na to, co prožíváme a jak si vytváříme pocit štěstí, daleko menší vliv, než si myslíme,” píše ve své knize lékařka bez hranic Kristina Höschlová, která strávila nějakou dobu při práci ve válečných zónách v Afghánistánu, Kurdistánu a Jemenu. Dokumentární svědectví o její misi přináší kniha Lékařem mezi pouští a minami z nakladatelství CPress.

Dokumentární kniha plná fotografií vás zavede do nelítostného prostředí, kde umírají malé děti na válečná zranění neslučitelná se životem. Vyprávění začíná právě jednou takovou zbytečnou smrtí malé holčičky s prostřeleným břichem, kterou se i přes veškerou snahu lékařům nepodařilo zachránit. Její otec smířeně a bez emocí prohlásí: „Inš Alláh!”, sklopí zrak a odchází. Takových příběhů je více. Kristina Höschlová se každý den setkává se smrtí a utrpením, s lidskými příběhy, zajímavými osudy. Vypráví bez zbytečných dramat tak, jako ona sama je silná, vyrovnaná, moudrá a odvážná žena, proto i vhodně volí slova. Je smířená, ale niterně se zamýšlí nad tím, co se kolem děje a proč, jak by to mohlo být jinak, co má udělat, aby se rozhodla správně. Vyprávěním se prolínají její vlastní úvahy a vzpomínky na dětství či život v Česku. Nechybí ani příběhy k pousmání a obyčejné lidské radosti.

„Zažila jsem svět plný emočních kontrastů, kde krutost se mísí se srdečností, krvelačnost se štědrostí a beznaděj s neoblomnou vnitřní radostí. V zemi zabijáků prodchnuté netečnou beznadějí jsem potkala lidi s velkým srdcem, od nichž jsem se učila trpělivosti, úctě a velkorysosti.”

„Esmat je velmi vzdělaný a kultivovaný člověk. Hodiny strávené vybíráním broků z břicha a sešíváním desítek děr obohacujeme diskuzí. Dozvídám se, že on i jedna z jeho dvou právoplatných žen mluví pěti jazyky: dárí, paštú, urdsky, arabsky a anglicky. Mají třináct dětí. ,Vy to na západě kritizujete, že máme více žen,´ nadhazuje diskuzi, ,ale u vás to také tak bývá. Akorát když muže ta první omrzí, rozvede se s ní a nechá ji být. My se aspoň i o tu první dál postaráme.´

Kniha je rozdělena na tři části – Afghánistán, Kurdistán a Jemen, každá z nich začíná opět od první kapitoly a vypráví svůj příběh. Některé fotografie jsou spíše pro silnější žaludek, ale mi nevadily. Horší by to bylo naživo… Kristina Höschlová má můj velký obdiv a je velmi dobře, že tato kniha vznikla. Doporučuji ji přečíst každému, kdo má nějaké iluze a představy, které se vlastně jen těžko dokáží srovnat se skutečnou realitou, jíž Kristina popisuje.

„Naposledy procházím tržištěm pod starobylou citadelou, sleduji děti řádící u vodotrysků, západně oblečené ženy řídící chevrolety a mercedesy a perfektně učesané muže v nažehlených košilích, kteří diskutují u čaje a vodní dýmky.
Nemyslím si, že by tito lidé byli méně šťastní než u nás.Je to jejich příběh, který zde žijí, a na nás není ho soudit. Stačí, že oni sami umějí v tomto příběhu najít svoji ,spoustu malých radostí´,nehledě na to, že za okny se střílí a Barcelona vyhrála nad Madridem."

Kristina Höschlová

Zdroj foto: Albatros Media


Kristina Höschlová (*1979)

Kristina Höschlová je lékařka a záchranářka se specializací na anesteziologii a urgentní a horskou medicínu. Pracovala v pražském traumacentru na Vinohradech, u záchranné služby ASČR Praha-Západ a současně působí jako lékařka letecké a pozemní záchranné služby Libereckého kraje. Po čtyři zimní sezóny pracovala jako urgentní lékařka ve francouzských a švýcarských Alpách, v letech 2006, 2015 a 2016 působila u letecké záchranné služby Mont Blanc Helicopteres ve francouzském Avoriaz. Jako anestezioložka se účastnila humanitárních misí s organizacemi Lékaři bez hranic a Medevac. Pracovala v traumacentrech v afghánském Kundúzu, v jemenské Mokce a v nemocnici v iráckém Kurdistánu. Absolvovala masterkurz horské medicíny v italském Varese, je členkou české Společnosti horské medicíny, švýcarské společnosti horských lékařů (GRIMM) a zakladatelkou a odbornou garantkou Mezinárodního kurzu horské medicíny v ČR. Publikuje a přednáší v tuzemsku i zahraničí v oblasti urgentní a horské medicíny. Současně se vzdělává ve fyzioterapii a celostní medicíně. Ve volném čase se věnuje horolezectví, v roce 2005 se účastnila expedice na Mount Everest jako lékařka. Aktivně hraje na klavír a na housle. Je dcerou psychiatra Cyrila Höschla a akademické malířky Jitky Štenclové.

Název: Lékařem mezi pouští a minami
Autor: Kristina Höschlová
Počet stran: 208
Vydání: 2021
Nakladatelství: CPress/ Albatros media
Hodnocení: 90 %

Kristina Höschlová

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/73680154/lekarem-mezi-pousti-a-minami/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Janečková: „Psychologie je poslání, psaní je láska.“

klara janeckova200Klára Janečková se narodila v roce 1979 ve Chvalčově u Bystřice pod Hostýnem. Vystudovala psychologii na UPOL v Olomouci a nyní pracuje jako školní psycholožka na dvou velkých základních školách, zároveň působí jako lektorka psycholog...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Napínavá detektivka jak vyšitá: Bez tváře

bez tvare 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr 1. díl ze série Případy Rosalind Krayové od britského autora Roba Ashmana. Krimi Bez tváře je první knihou z detektivní série, která potěší čtenáře Angely Marsonsové či Patricie Gibneyové. Detektivkomilové...

Divadlo

Rodina je základ státu. Švandovo divadlo uvádí hru Ecce Homo Homolka inspirovanou známou komedií

Ecce Homo Homolka perexRodina Homolkových vyráží na výlet do přírody. Kromě ušlápnutého Ludvy (Jan Grundman), frustrované Heduš (Natálie Řehořová) a jejich dvojčat (Marek Frňka) a výletu účastní i babi (Nataša Bednářová/Lucie Valenová) a děd...

Film

Odevzdal svůj život divadlu. Vzestupy a pády Jakuba Špalka

zivot s kasparem200Nový dokumentární film Heleny Třeštíkové Život s Kašparem je časosběrným snímkem, který mapuje život zakladatele Divadla v Celetné Jakuba Špalka na ploše 23 let.