New York, New York - The Vessel, muzea i bagel

New York, New York - The Vessel, muzea i bagel

Tisk

NY 4 200Na našem webu vás provázím New Yorkem. Už jste se mnou prostřednictvím článků navštívili East Village nebo Chelsea, kde se dá najít dům ze seriálu Přátelé. Prošli jste se Grand Central Terminal nebo si prohlédli voskové figuríny známých osobností. Dnes to bude hlavně v muzejním režimu.

 

The High Line

K prvnímu muzeu z dnešního seznamu (na cestě to bylo úterý) jsme se prošly po High Line - často zmiňovaný projekt úpravy veřejného prostoru. High Line patří do historického Meatpacking District - místa, kde se zpracovávalo a balilo maso a sídlily další průmyslové společnosti. Neměly jsme bohužel čas projít celou trasu, která vede od Whitney Museum až ke stavbě The Vessel. High line pracuje s původními prvky – např. kolejnicí, a je upravena tak, aby sloužila návštěvníkům jako klidová zóna. Jdete nad rušným městem obklopeni různou flórou, je to zajímavý pocit. Rozhodně patřím k fanouškům takto upraveného místa, které by bez zásahu mohl třeba jen chátrat.  Takto se podařilo něco krásného a unikátního. Po celé trase jsou východy, po kterých můžete sejít zpět do plného ruchu města.

NY 4 3Jedno ze zákoutí High Line

Chelsea Market

Jednou ze zastávek může být třeba Chelsea Market. V přízemí budovy najdete malebné kavárničky a menší prodejny s různým zbožím (například knihkupectví, domácí potřeby, pralinkárna). Takový svět sám pro sebe vybudován ve staré průmyslové hale. Celá budova patřila v minulosti společnosti, která začala vyrábět známé sušenky Oreo. My jsme vyzkoušely ovocné dortíky v kavárně Sarabeth´s a rozhodně jsme neprohloupily, takže doporučujeme, kdybyste hledali místo k odpočinku. Chelsea Market se nachází blízko nábřeží řeky Hudson, kde jsme se pohybovaly už den předtím.

NY 4 4Interiér Chelsea Market

Whitney Museum of American Art

A teď už do muzea. Whitney Museum je několikapatrová budova plná moderního amerického umění. Někdy tak moderního, že ani s uměleckým vzděláním nejde záměr autora přesně pochopit. Z tvorby dvacátého století jsem viděla takové obrazy, které jsem zatím v žádné z evropských galerií nepotkala, a díky návštěvě tohoto muzea se mi zase rozšířil obzor. Ragen Moss je třeba jedním ze zástupců, s jehož dílem jsem se setkala úplně poprvé. S obrazem Blue Door a jeho autorem Keeganem Monaghanem to byla také první schůzka, ale okamžitě mě zaujal. Stejně jako Todd Grey a jeho výtvarné cítění. Ze starších autorů si doporučuji najít obrazy Josepha Stelly.

NY 4 5Todd Grey - poznáváte tu bundu?

The Vessel

Po High Line je i další atrakce žhavou novinkou pro návštěvníky New Yorku. Je to taková průlezka a rozhledna v jednom. Tvar je inspirován plástvemi medu. Stavba má výšku šestnácti pater. Prohlížet se dá z různých úhlů a pokaždé jste uchváceni krásou. Vstup je sice zdarma, ale je opět nutné získat vstupenku na určitý čas. Vstup si lze také objednat dopředu on-line.

NY 4 10Uvnitř The Vessel

The Metropolitan Museum of Art

Mekkou a místem zaslíbeným milovníků umění napříč staletími je rozhodně The MET. Každá vstupenka v sobě zahrnuje třídenní vstup, protože projít tak obrovské muzeum není úplně v silách všech návštěvníků. Kvůli omezenému času byla našim cílem především dočasná výstava Play It Loud: Instruments of Rock´n´Roll. K vidění byly především elektrické kytary známých hudebníků historie i současnosti - The Beatles, Everly Brothers, Metallica, Red Hot Chili Peppers, ale i třeba extravagantní klavír Lady Gaga. Zahlédly jsme ještě Fabergého vejce a už jsme musely běžet dále. Příště je řádná náštěva The MET určitě na seznamu.

NY 4 6Asi nejunikátnější kytara z výstavy

The Guggenheim Museums and Foundation

Dále po trase, která je označovaná jako Museum Mile (muzejní míle) a která vede po slavné Páté Avenue, najdete i unikátní budovu muzea Guggenheim pojmenovaného podle jeho zakladatele Solomona R. Guggenheima. Budova je okrouhlého tvaru a jednotlivá patra nespojují schody, ale patra jdou po sobě ve spirále. Zajímavostí také je, že v budově nejsou okna a využívá se světlo ze slunce proudícího přes kupoli. Opět se setkáváme s moderním uměním, ale i klasiky jako Manet nebo Van Gogh.

NY 4 7Z interiéru muzea Guggenheim

Museum of the City of New York

Ještě poslední zastávka na muzejní míli. Těsně před zavírací dobou jsme ještě proběhly muzeem města, takže dojem je takový spíš rozkouskovaný a nedá se objektivně ohodnotit. Muzeum přibližuje historii místa a vlivy, které na rozvoj města působily. K vidění je třeba historický obrovský domeček pro panenky autorky Carrie Walter Stettheimer, nebo spousta zvětšených fotografií z důležitých událostí NYC. V každém případě si tam můžete vyzkoušet šití na stroji - avšak interaktivně, bez opravdového stroje a vidět, kolik byste si v minulosti takovou prací mohli vydělat.

NY 4 8

Harlem

Jako milovník grafitti jsem našla informaci, že se dá v New Yorku najít Grafitti Hall of Fame. Právě blízko Muzea města New York. Bohužel jsme se nějak zamotaly a místo nenašly. Nicméně jsme se ocitly v Harlemu a ten rozdíl mezi Manhattanem a Harlemem byl dost výrazný. A jelikož se k nám blížila velká skupina mužů, kteří na nás pokřikovali, raději jsme vzaly nohy na ramena a velmi nenápadně jsme vycouvaly zpět do turistických částí. Ale byla to jediná trochu napjatá situace za celý týden. Jinak jsme se místním líbily a často na nás volali a přáli hezký den. To v Česku moc nezažijete.

NY 4 9Město je zaplavené trefnými magnetkami

Bagel

Ale čekala nás zasloužená odměna v podobě takové klasiky jako je bagel. Pečivo kruhovitého tvaru s typickým otvorem uprostřed. Před cestou jsme udělaly řádný průzkum a v jednom z videí na youtube byla doporučeno bistro Absolute Bagels, které každý rok získává ocenění na Trip Advisoru a dalších webech. Mladík, který tohle místo doporučil, také zmínil, že má nejradši cibulový bagel s krémovým sýrem, takže i já jsem tuhle variantu vyzkoušela a bylo to opravdu výborné. Nicméně místo samo o sobě nebylo nijak vábné, kdyby mi někdo řekl, že je to zašívárna drogových dealerů, klidně bych mu věřila. Ale zákazníci opravdu chodili průběžně a jídlo stálo za to.

NY 4 2Další z perfektních graffiti

Brooklyn Bridge

Jestli nezvládáte davy na Karlově mostě, Brooklyn Bridge se vyhněte obloukem a sledujte ho jen zpovzdálí. Davy lidí se valí oběma směry, prostoru moc není, a větší skupiny považují za bezvadný nápad zastavit provoz kvůli fotkám. Třetí místo, které se u mě dostalo na black list. Samozřejmě věřím, že pro jiné by to mohl být příjemný zážitek s tím cvrkotem kolem, ale u mě se tak nestalo. Před námi poslední den!

NY 4 1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Petr Neužil: V hlavní roli srdce

v hlavni roli srdce perexSvětová kapacita v oboru kardiologie, profesor Petr Neužil (*1962), vydává v listopadu 2022 svůj deník doplněný vlastními povídkami pod názvem V hlavní roli srdce.

 

...

Divadlo

Divadelní svět 2012

divadelni-svet 2012 200Na začátku nového roku se hodnotí. Hodnotí se rok uplynulý, jeho činy, výsledky. Ohlédnutí zpátky může přinést zajímavá srovnání, poukázat na to nejdůležitější a navnadit do budoucnosti. I redakce divadla n...

Film

Kozímu příběhu nepomohl ani sýr

kozi pribeh se syremPřed čtyřmi roky natočil Jan Tománek Kozí příběh - pověsti ze staré Prahy a kolem nerozlučných protagonistů, Kuby a jeho mluvící kozy (ale nikoli tak užvaněné jako osel ve Shrekovi), rozvinul napínavé ...