Za „neobjevenými" památkami vlakem? Proč ne!

Za „neobjevenými" památkami vlakem? Proč ne!

Tisk

Vlaky3 perexS věrnostním programem Českých drah se mohou zájemci vydat na české hrady a zámky i na ostatní "neobjevené památky".

 

Tipy na výlety vlakem ve Středočeském regionu

Za krásami Polabí - Jednou z turisticky nejoblíbenějších destinací ve středních Čechách jsou Poděbrady s perfektně udržovanou kolonádou, parkem a barokním zámkem. Stanice a zastávky na trati Praha – Nymburk – Poděbrady – Kolín jsou vhodným výchozím bodem pro nástup na Labskou cyklostezku. V regionálních vlacích a rychlících  na této trati je možná přeprava jízdních kol.

Vlaky1

Nelahozeves – Obec severně od Kralup nad Vltavou je známá díky renesančnímu zámku a památníku Antonína Dvořáka. Zámek je otevřen celoročně. Nelahozeves leží na Trati Praha – Ústí nad Labem.

Okoř – Zřícenina středověkého hradu leží poblíž trati Hostivice – Podlešín. O víkendech sem jezdí sezónní cyklovlak Českých drah. Hrad je otevřen v dubnu, květnu, říjnu až prosinci o víkendech, v červnu až září denně mimo pondělí.

Karlštejn – Středověký hrad ze 14. století leží na trati Praha – Beroun uprostřed Chráněné krajinné oblasti Český kras. Hrad je otevřen denně mimo pondělí.

Vlaky2

Dobříš – Rokokový zámek s rozsáhlou zahradou asi 30 km jihovýchodně od Prahy. Sídlí zde muzeum motocyklů. Zámek je otevřen každý den po celý rok. V Dobříši končí lokální železniční trať Praha – Vrané nad Vltavou – Dobříš.

Sázava – Klášter z 11. století, ve kterém se rozvíjelo slovanského písemnictví a liturgie. Otevřeno v dubnu a říjnu o víkendech, od května do září denně mimo pondělí.

Točník – Zřícenina hradu poblíž Hořovic na železninční trati Praha – Plzeň. Otevřeno v březnu, dubnu a říjnu o víkendech, v květnu až září denně mimo pondělí.

Křivoklát – Gotický královský hrad ze 13. století uprostřed Křivoklátských lesů. Leží na trati Beroun – Rakovník. Hrad je otevřen celoročně.

Vlaky3

Český Šternberk – Gotický hrad na levém břehu Sázavy ležící na železniční trati Čerčany – Světlá nad Sázavou. Otevřen je v dubnu a říjnu o víkendech, od května do září denně mimo pondělí.

Konopiště - Zámek nedaleko města Benešov ve Středočeském kraji, 40 km jihovýchodně od Prahy. Leží asi 2 km na západ od centra Benešova, na železniční trati Praha – Benešov u Prahy.

Železniční muzeum Lužná u Rakovníka - Největší železniční muzeum v Česku. Sídlí v bývalé výtopně Buštěhradské dráhy v železniční stanici Lužná u Rakovníka na trati Praha – Rakovník.

Ilustrační foto autor, podle podkladů Národního památkového ústavu a Českých drah


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj cíl je originalita, pokrok a design bez hranic

S ocenením Zlatá hokejkaAchillea Sdoukose zná Slovensko, Česko i Balkán. Jeho máma je slovenská akademická malířka Ingrid Zámečníková, otec Řek. Rovněž dobře zná sklo, materiál, který mu umožňuje zhmotňovat...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Zahrada plná jedu: Alžběta Tudorovna pátrá po vrahovi svých příbuzných

zahrada plna jedu 200Nakladatelství BB/art přináší čtenářům milujícím historické detektivky a tudorovskou Anglii román americké autorky Karen Harperové Zahrada plná jedu (The Poyson Garden, 1999), jehož hrdinkou...

Divadlo

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil...

Film

Dovolená v protektorátu (TV pořad)

Protektorat 200Ve středu 6. května  se konala v pražské kavárně Campus novinářská projekce k novému typu Cross žánru Situační drama s názvem Dovolená v protektorátu od tvůrců České televize. Přítomní byli nejen autorka projektu, scénáristka Zora Cejnkov...