České památky lákají slovenské návštěvníky

České památky lákají slovenské návštěvníky

Tisk

pamatky 200Českou republiku navštívilo v minulém roce přes šest set tisíc Slováků, kteří projevili zájem o naše kulturní dědictví. A právě slovenskému publiku byla v Bratislavě určena prezentace novinek sezony 2017 na památkách ve správě NPÚ. Jednalo se o vůbec první akci tohoto typu v zahraničí. Konferenci pořádanou ve spolupráci s agenturou CzechTourism osobně podpořila i česká velvyslankyně na Slovensku paní Livia Klausová.

Soubor našich hradů a zámků je evropským unikátem a Národní památkový ústav má v tomto ohledu opravdu co nabídnout. Stovka hradů, zámků a dalších památek otevřená veřejnosti skýtá obrovský potenciál a v případě slovenských návštěvníků je velikou výhodou i jazyková blízkost.

Zástupci Národního památkového ústavu informovali slovenské partnery nejen o Roku renesanční šlechty a o akcích s ním spojených, zejména o výstavách a expozicích na zámku Březnice v moravských Bučovicích a na dalších téměř třiceti památkách, ale též o novinkách s renesancí přímo nesouvisejících. Součástí sezony je i tradiční Hradozámecká noc, která se koná poslední srpnovou sobotu. Centrem bude tentokrát renesanční zámek v Náměšti nad Oslavou. Návštěvníci se mohou těšit na mimořádně otevřenou oratoř zámecké kaple s výstavou šestidílné Bible kralické – cenného renesančního tisku, který vznikl za Žerotínů na náměšťském panství. V noci 26. srpna otevře své brány přes devadesát dalších památek.

 
pamatka2

Prezentací Neobjevených památek láká NPÚ k návštěvě hradů, zámků, ale i dalších památkových objektů, které veřejnost při plánování výletů často neprávem opomíjí. Neobjevené památky nabízejí prostor pro odpočinek, obnovení duševních sil a mnohé skryté poklady k objevení; to vše bez dlouhého čekání. Mezi takové památky patří například uhelný důl v Ostravě ponechaný tak, jako by lidé, kteří v něm pracovali, právě odešli a zanechali vše na svém místě. Patří sem i několik bývalých klášterů nebo statek, kde mohou návštěvníci ochutnat čerstvě upečený chléb.

Pomocníkem pro návštěvníky památek je program Klíč k památkám. Uživatelům nabízí snadné vyhledávání oblíbených lokalit, preferovaných kulturních akcí či služeb či plánování výletů.

Zpracováno dle tiskové zprávy Národního památkového ústavu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Paulík: Absenci na pódiu jsem začal kompenzovat živým vysíláním

Honza perexHonzu Paulíka znám od října 1979, kdy jsme se přestěhovali do Buštěhradu a já jsem nastoupila do třetí třídy Základní školy Julia Fučíka. Při prohlížení školních fotek mi teprve nedávno došlo, že jsme stáli vždycky za sebou. A určitě to nebylo s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Recenze: S hlavou v (oblacích) pejru

S hlavou v pejru 200S hlavou v pejru. Jak bych tuhle publikaci jednoduše popsala. Stačí dvě slova – červená knihovna. Pokud jste vyznavači zamilovaných románů s bohatým milovníkem veskrze kladného charakteru a krásno...

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

38. Letní filmová škola: Na jihovýchod do ráje

letni filmova skola 38. Letní filmová škola v Uherském Hradišti ( LFŠ), která se každoročně koná na přelomu července a srpna, je minulostí. Na Slovácko přilákala přes pět tisíc návštěvníků a řadu významných hostů. Pro výroční cenu Aso...