Kam na památky v září

Kam na památky v září

Tisk

pamatky zari 200Slavnosti úrody a darů matky přírody připravily na září památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Hrad Křivoklát připomene 3. a 4. září tradice původního loveckého sídla českých králů a knížat festivalem lovecké hudby a myslivosti. K vidění  budou k vidění sokolníci, ukázky vábení zvěře, lovečtí psi i troubená mše.

 

Soubor lidových staveb na Veselém Kopci na 3. září připravuje posvícení. Ve všech roubených objektech to bude vonět tradičním posvícenským pečivem, placky a buchty se neobejdou bez veselé muziky, tance a zpěvu.

pamatky zari1

O víkendu 9. - 11. září rozzáří zámek Zákupy již potřetí výstava jiřinek. U příležitosti 100. výročí úmrtí předposledního majitele zámku, císaře Františka Josefa I., bude pokřtěna nová odrůda této květiny  jménem tohoto významného panovníka.
Víno po kaskádovém schodišti poteče proudem 10. září v hospitálu Kuks, při Kukském tradičním vinobraní. 17. září, se vinobraní přesune na hrad Kunětická hora, která vedle celodenní degustace nabídne i kulturní program.

pamatky zari2

17. září na zámku Veltrusy proběhne Válka bramborová. Středem pozornosti budou bramborová jídla, na své si přijdou i obdivovatelé bojových ukázek, hudby, divadla, a programů pro děti. Všechny krásy podzimu rozzáří od 20. září do 2. října zámek Slatiňany – pestré barvy podzimu v podobě pozoruhodných květinových vazeb a aranží představí komnaty zámku.
Trochu aristokratické zábavy v zámeckém parku připravuje na 24. září zámek Sychrov. Knížecí lov na Sychrově  přinese instruktáž pro střelbu z luku, ukázky středověké, japonské, indiánské a bojové lukostřelby, i prodejní výstavu nožů a lukostřeleckého vybavení.

pamatky zari3
Letošní úrodu jablek oslaví 1. října zámek Krásný Dvůr. Jablečný den přinese jablka, jablečné speciality a vše z jablek, ale také koncerty, divadlo, sokolníky, koně, kejklíře a další atrakce. Památky ve správě NPÚ se již tradičně připojí k akci Dny Evropského dědictví, Europian herritage days (EHD). Posláním akce je propagace kulturního dědictví a historie. Letos se uskuteční od 3. do 11. září
Foto: autor, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Neřešte to sami,“ říká autor knihy Neradost Karel Novotný.

PEREXOVY OBRAZEK Neradost Karel NovotnyV knihkupectvích se nedávno objevila růžová knížka s neobvyklým názvem Neradost. Jejím autorem je Karel Novotný – marketér, konzultant a otec dvou dětí. Ve své literární prvotině se rozh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Kůstka sbírá Ďáblovy kosti

dablovy-kosti bbart 200V oblíbeném televizním seriálu Sběratelé kostí vystupuje hlavní hrdinka, soudní antropoložka Temperance Brennanová. Ta je i stěžejní postavou detektivního románu Ďáblovy kosti, jehož autork...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede populární komedii Dokonalá svatba

dokonala svatba200Městské divadlo Mladá Boleslav zakončí kalendářní rok prosincovou premiérou Dokonalá svatba. Současná situační komedie Robina Hawdona patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru. Inscenaci v režii Jaroslava Slánskéh...

Film

Seriálová sezóna: Revolution

revolution200Seriálová sezóna 2012/2013 je vskutku nabitá dramaty a sci-fi záležitostmi. Po Orphan Black se podíváme blíže i na nejdiskutovanější seriálový projekt, Revolution. Post-apokalyptický, bojovný, akční a záhadný...