Na hradech, zámcích a ostatních památkách NPÚ to v květnu žije

Na hradech, zámcích a ostatních památkách NPÚ to v květnu žije

Tisk

cestovanijaro2Přestože je rok 2016 zasvěcen v prvé řadě Karlu IV., a v NPÚ si projektem Lucemburský rok připomínáme jeho rod a dobu, na hradech, zámcích a ostatních památkách ve správě naší instituce se toho děje mnohem víc.

30. dubna a 1. května státní hrad Veveří mimořádně vystaví Svatováclavskou korunu z hradu Karlštejn. 1. května pořádá státní zámek Jánský Vrch výstavu Po stopách svítiplynu; hostinské pokoje budou doplněné o výstavu plynárenství.

1. května státní zámek Velké Losiny otevírá výstavu historických školních pomůcek, učebnic a knih z období od 18. století do 70. let 20. století. 1. a 8. května připravil státní zámek Rájec nad Svitavou mimořádné prohlídky zámku včetně sklepů pod kuchyňským pavilonem a zámeckou kaplí.

cestovanijaro

1. května – 30. září nabízí státní zámek Buchlovice výstavu Leopold Berchtold a Velká válka; výstava bude doplněná o kopii Telegramu o vyhlášení 1. světové války; originál telegramu byl v prosinci loňského roku zapsán na seznam UNESCO.

6. až 8. května připravil státní zámek Ratibořice výstavu Květiny pro princezny (nejen) z pohádek. Desátý ročník s Prohlídkou květinových vazeb, dekorací a další výzdoby 7. května zve státní zámek Hrubý Rohozec – Zámecký jarmark na Hrubém Rohozci.

7. – 8. května pořádá státní hrad Šternberk Svatební den na hradě Šternberk.

28. a 29. května zve státní zámek Sychrov na Pohádkový park pro děti.

Na 12. až 14. května zve státní zámek Zákupy na Císařské slavnosti – 100. výroční úmrtí císaře Františka Josefa I. 3. ročník historických slavností.

14. května se na Veselém Kopci uskuteční Hrnčířská sobota. 28. května pořádá státní hrad Buchlov Dětský den na hradě Buchtově. 

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor, www.npu.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Tak trochu jiný pohled na bratry Mašínovy

Masinovi perexÚtěk bratrů Mašínových z republiky zůstává i po několika desetiletí kontroverzním tématem. Názory na jejich činy se pořád různí. Někteří lidé je považují za hrdiny a bojovníky za svobodu, pro další jsou to jen obyčejní vrahové.

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

Filmový ráj otevře své brány již po třicáté osmé

altO tom, že občas se může vyskytnout peklo na zemi, netřeba pochybovat. Zda je však na zemi ráj, nad tím by se musel nejeden zamyslet. Skalní filmový fanoušek to však rozhodně nebude, neboť ten o jednom filmovém ráji ví. Pravda, otvírá své brány jen na pár dní...