Národní památkový ústav: Na památky i v zimě

Národní památkový ústav: Na památky i v zimě

Tisk

npu200Také v zimním období se mohou zájemci vydat na řadu našich památek, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), a zažít zajímavé akce či prohlídky. V zámeckém parku na Sychrově připravují na sobotu 23. ledna již šestý zámecký masopust. Na návštěvníky čekají tradiční řemeslníci – sklář, keramik, výrobce dřevěných hraček a další. Připravena bude i klasická zabijačka. Nebude chybět ani masopustní průvod. Náladu celé akce podtrhne národopisný soubor Krkonošský horal z Vrchlabí a folklorní soubor Horačky. K příjemnému posezení zve během masopustu rovněž zámecká oranžérie.

 

Také ve skanzenu na Veselém Kopci se bude 30. ledna konat masopust. Nebude chybět tradiční obchůzka masopustního průvodu v podání vesnické skupiny ze Studnic. Na zámku v Rájci nad Svitavou budou v únoru a březnu otevřeny zámecké skleníky. Návštěvníci se mohou těšit se můžete na výstavu kamélií ve vyzdobených zámeckých interiérech. Podobně tomu bude v těchto měsících také v Květné zahradě v Kroměříži. Velikonoční veselici s kuřetem chystají na zámku v Mníšku pod Brdy na 26. března. Akce má charitativní charakter a návštěvníci se mohou těšit na šermíře, pohádky, živou hudbu, jarmark, výtvarné dílny a pašijové hry.

npu8

 

Během zimních měsíců má své brány pro návštěvníky otevřena řada dalších památek. Je však nutné si na internetových stránkách jednotlivých objektů ověřit otevírací dobu. K památkám otevřeným i v zimním období patří například Soubor lidových staveb Vysočina brněnská vila Stiassni, hradní muzeum v Českém Krumlově, zámek Hluboká nad Vltavou, hrad Karlštejn, denně je otevřena Květná zahrada v Kroměříži. Navštívit lze v zimních měsících také hrad Křivoklát, zámek Lednice, Mníšek pod Brdy, Nové Hrady, Sychrov, nebo Valeč.

www.npu.cz , hodnocení 80 %.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce s dětmi musí procházet skrz duši!

200rozPři fotografování dětí je nejdůležitější navodit tu správnou a uvolněnou atmosféru. Díky tomu, že je sám tatínkem, je vůči dětské duši nesmírně vnímavý a citlivý. Ví, jak moc je pro dítě důležité, aby se cítilo dobře v cizím prostředí, jakým takový foto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

pulnoc 200Nakladatelství XYZ v posledním roce vydávalo třídílnou švédskou detektivní trilogii od Jonase Moströma – po prvním díle Fontána, přišlo Domino a nyní vyšla závěrečná Půlnoc.

 

...

Divadlo

První rande v Městském divadle v Brně

první rande perexNe, to není nějaká schůzka v divadle. Tak se jmenuje muzikálová komedie Alana Zachary, Michaela Weinera a Augustina Winsberga, která měla světovou premiéru v USA v roce 2012.. Tento typ příběhu je opravdu v dnešní době víc jak akt...

Film

Temný rytíř povstal i na DVD

temny rytir povstal200Završení nové batmanovské trilogie s názvem Temný rytíř povstal nepochybně patří k tomu vůbec nejlepšímu, co loňský filmový rok nabídl. To, že ho Akademie na Oscarech zcela ignorovala, je věc jiná, a to teď ...