Na hrady a zámky pohodlněji s Klíčem k památkám

Na hrady a zámky pohodlněji s Klíčem k památkám

Tisk

klickpamatkam 200Pohodlné plánování výletů na míru, podle zájmů a potřeb každého návštěvníka, a otevření památek mladé, „elektronické“ generaci; to je cílem Klíče k památkám, webové a mobilní aplikace, kterou v rámci stejnojmenného projektu připravuje ministerstvo kultury spolu s Národním památkovým ústavem.

Po svém spuštění v prosinci 2015 přinese uživatelům přehledně strukturované informace o otevírací době památek, cenách vstupného, kulturních akcích a dalších aktualitách ze života památek, ale také inovovanou podobu oblíbeného věrnostního programu a další výhody. Projekt ministerstva kultury, Národního památkového ústavu a Asociace majitelů hradů a zámků byl podpořen dotací z Integrovaného operačního programu (IOP); jeho realizace byla zahájena 1. listopadu 2011, ukončena bude na konci tohoto roku. Klíč k památkám zajistí památkovým objektům – hradům, zámkům i dalším památkám zpřístupněným veřejnosti – prezentaci a propagaci, odpovídající potřebám dnešní doby a standardům nastupující „elektronické“ generace. Umožní návštěvníkům rychle a efektivně vyhledat informace, případně reagovat na aktuální situaci; zároveň usnadní využití věrnostního programu a nabídne slevy pro školní výlety. Některé památky budou moci díky aplikaci nabídnout návštěvníkům také on-line rezervace prohlídek a elektronický nákup vstupenek.

Nový webový portál a mobilní aplikace v šesti jazykových mutacích a srozumitelnými piktogramy zaručuje snadnou orientaci v nabídce památek nejen ve správě NPÚ, ale i soukromých vlastníků a dalších institucí a organizací, pečujících o památky zpřístupněné veřejnosti. Filtrování podle geografické polohy umožňuje výběr cíle v závislosti na poloze uživatele, typu akcí, ale třeba také podle toho, zda je na památku umožněn vstup se zvířaty, je-li památka bezbariérová či vhodná pro děti. Selekce výletních cílů podle potřeb nebo zájmů návštěvníků umožňuje detailní naplánování průběhu výletu ještě před jeho začátkem, mobilní verze aplikace pak nabízí možnost flexibilně reagovat na případné změny a vyhledávat, co by návštěvníky v dojezdové vzdálenosti mohlo zajímat.

klic2

Součástí Klíče k památkám je inovovaná verze oblíbeného věrnostního programu NPÚ platného od roku 2011 na celém souboru veřejnosti přístupných památek v jeho správě. Princip věrnostního programu zůstane zachován; za pět zakoupených vstupenek návštěvníci získají šestý vstup na jakoukoliv památku zdarma a automaticky budou zařazeni do slosování o zajímavé věčné a zážitkové ceny. Vstupy budou nově zaznamenávány prostřednictvím unikátního QR kódu, umístěného buď na doposud užívané zákaznické kartě, resp. „papírovém klíči“, nebo nově v tzv. „elektronickém klíči“, elektronické verzi zákaznické karty vzniklé registrací uživatele v mobilní aplikaci klickpamatkam.cz. Zachována zůstane konzervativní „papírová“ varianta věrnostního programu, založená na sbírání razítek do prohlídkového pasu, ale program též formou „elektronického klíče“ nově vychází vstříc i stále rostoucímu počtu uživatelů dotykových mobilních zařízení.

Další novinkou bude speciální program pro podporu organizovaných školních výletů dětí z České republiky, ale také příhraničních oblastí sousedních států, tedy Německa, Polska, Rakouska a Slovenska. Účastníci školních exkurzí ve věku do patnácti let získají po předložení „Klíče pro školy“ na pokladně do programu zapojené památky slevu 50 % ze vstupného platného pro tuto věkovou kategorii. Klíč pro školy má formu plastové karty opatřené unikátním QR kódem, platným pro konkrétní vzdělávací instituci. Webový portál a aplikace Klíč k památkám jsou další z řady aktivit, jimiž se ministerstvo kultury a Národní památkový ústav snaží prezentovat veřejnosti kulturní dědictví a historické hodnoty České republiky; návštěvníkům domácím i zahraničním pak Klíč k památkám zprostředkuje komplexní nabídku památek Čech, Moravy a Slezska a napomůže jim tak docenit výjimečnost a jedinečnost souboru zachovaných historických objektů a pokladů, které jsou v nich uchovávány. 

Zdroj foto: npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přes překážky ke hvězdám

vojtech senkyr 200Vojtěch Šenkýř je začínajícím zpěvákem na české hudební scéně, který se dostal do povědomí diváků nejen díky známé hudební soutěži SuperStar. Vojtěch je velice usměvavý, charismatický a pohodový týp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Tři ženy, tři muži a jeden geniální příběh...

Pan Jones 200Na pulty českých knihkupectví se díky ostravskému nakladatelství Domino dostal už druhý román Angličanky Lucy Diamond. Nese název Já a pan Jones, má 371 stránek a naprosto úžasnou obálku. Musím říct, že tuhle knížku jsem očekávala s velkým nap...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Hranice Agnieszky Holland a krátký film z FAMU budou soutěžit na letošních Benátkách

Sea Salt (c) other storiesDo hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v Benátkách byl vybrán nový film Agnieszky Holland Hranice. V další soutěžní sekci Orizzonti se představí krátký hraný snímek Mo...