Nejnavštěvovanější turistické cíle roku 2013

Nejnavštěvovanější turistické cíle roku 2013

Tisk

Turisticke cile hrad 200Nejnavštěvovanějším turistickým cílem roku 2013 byl tradičně Pražský hrad, mezi nejlepší se dostaly i industriální památky či Stezka korunami stromů na Lipně. Vyplývá to z žebříčku návštěvnosti turistických cílů, který sestavila agentura CzechTourism.


Pražský hrad navštívilo v roce 2013 1,7 milionu platících návštěvníků, což nejnavštěvovanější památce Česka opět vyneslo první místo v žebříčku. Své umístění z předchozího roku si udržela i pražská zoologická zahrada; s počtem 1,1 milionu návštěvníků skončila na druhém místě. Bronzovou pozici obhájilo centrum AquaPalace Praha s počtem 780 tisíc návštěvníků.

Turisticke cile panorama


O jednu příčku si proti předchozímu roku polepšil ostravský soubor industriálních památek Dolní oblast Vítkovic a Landek Park, kterému 679 tisíc návštěvníků vyneslo čtvrté místo. O čtyři příčky si proti předchozímu roku polepšila i Petřínská rozhledna, která skončila sedmá.

Turisticke cile Ostrava


Mezi dvacítku nejnavštěvovanějších turistických cílů se v roce 2013 nově probojovala lipenská Stezka v korunách stromů s počtem 360 tisíc návštěvníků, katedrála sv. Petra a Pavla v Brně (316 tisíc návštěvníků) a bludiště na Petříně (309 tisíc návštěvníků).


Žebříček návštěvnosti turistických cílů je sestavován na základě sledování návštěvnosti více než 400 nejnavštěvovanějších turistických objektů v České republice. Žebříček má tak pouze orientační charakter a neslouží k hodnocení výkonnosti jednotlivých objektů.

Turisticke cile Petrin


Agentura CzechTourism je státní příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a jež vyvíjí svou činnost v souladu s cíli zřizovatele, zřizovací listinou a platným statutem. Základním cílem CzechTourism je propagace České republiky jako destinace cestovního ruchu v zahraničí i v České republice.

www.czechtourism.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O svobodomyslnosti a lásce ve všech podobách s Adamem Pavlovčinem, vítězem Superstar

adam perexU každého výherce SuperStar jsou lidé zvědaví, jaký bude jeho další osud. Adam Pavlovčin vystupující pod uměleckým jménem Adonxs tuto soutěž vyhrál v roce 2021 a už vydal svoji první píseň s názvem Moving On. Zároveň otevřeně mluví o vztazích, sexuali...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Kniha Turbulence ukazuje různé perspektivy

 

szalayNakladatelství Akropolis přichází s novinkou nazvanou Turbulence - od úspěšného britského spisovatele Davida Szalaye, který již za svá díla získal řadu ocenění a právem se řadí mezi uznávané britské autory.

...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Začalo natáčení filmu ROK VDOVY o skládání rozbitého života

Rok vdovy Pavla Beretova small 02V polovině července začala režisérka Veronika Lišková natáčet svůj první celovečerní hraný film ROK VDOVY podle scénáře Eugena Lišky. V hlavních rolích filmu se představí Pavl...