Světoznámí trumpetisté Sergei Nakariakov a Gábor Boldoczki provedou s orchestrem FOK v české premiéře dvojkoncert Fazıla Saye

Světoznámí trumpetisté Sergei Nakariakov a Gábor Boldoczki provedou s orchestrem FOK v české premiéře dvojkoncert Fazıla Saye

Tisk

AktuálněTurecký klavírista a skladatel Fazıl Say napsal pro duo nejlepších světových trumpetistů Sergeie Nakariakova a Gábora Boldoczkého Koncert pro dvě trubky a orchestr. Toto dílo provedou 20. a 21. března v Obecním domě v české premiéře se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK pod taktovkou Andreje Borejka. Na programu večera je také skladba Nu.Mu.Zu od gruzínského skladatele Giji Kančeliho a orchestrální úprava kvartetu Bedřicha Smetany Z mého života v instrumentaci George Szella.

„S Gáborem jsme dobří přátelé, hrajeme spolu často, naše spolupráce trvá už přes dvacet let. Za tu dobu jsme společně vystoupili s bohatým repertoárem. Hráli jsme barokní i klasicistní koncerty i moderní skladby, mezi nimi mnoho aranží pro sólovou trubku i pro dvě trubky. Koncert pro dvě trubky Fazıla Saye vznikl na popud Gábora. Fazıl Say již dříve napsal přímo pro něj nádherný koncert pro sólovou trubku a pak mu Gábor navrhl, aby napsal koncert pro nás dva. Je to skvěle napsaná skladba a zatím měla všude, kde jsme ji hráli, veliký úspěch,“ uvedl trumpetista Sergei Nakariakov, přezdívaný „trumpetový Paganini“ (od svého debutu v pouhých třinácti letech) a „trumpetový Caruso“ (Musik & Theater). Již jako patnáctiletý získal prestižní cenu Prix Davidoff na hudebním festivalu ve Šlesvicku-Holštýnsku. Gábor Boldoczki vyhrál již ve svých čtrnácti letech Národní soutěž na trubku v rodném Maďarsku. Následovala 1. cena na Mezinárodní hudební soutěži ARD v Mnichově a ocenění „Grand Prix de la Ville de Paris“ v Třetí mezinárodní soutěži Maurice Andrého v Paříži.

„Jsem velmi rád, že Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK uvede můj Koncert pro dvě trubky. Je to třívětý koncert, který jsem složil s přihlédnutím k odlišným charakteristikám trubek jako nástrojové rodiny. V České republice zazní vůbec poprvé. Jako skladatel jsem na to hrdý,“ říká turecký klavírista a skladatel Fazıl Say, pro něhož to není první dílo na programu koncertu FOK. Say v červnu 2019 vystoupil s velkým úspěchem ve Smetanově síni jako sólista ve vlastním klavírním koncertu s názvem Voda, kterým tematizoval tento živel a životodárný zdroj v kontextu současných globálních problémů. Jako sólistu jej však pražské publikum znalo již od roku 2011, kdy s FOK zahrál Čajkovského První klavírní koncert. V sobotu 23. března jej čeká již čtvrtý klavírní recitál v cyklu Světová klavírní tvorba FOK v Rudolfinu.

Posluchačsky oblíbený kvartet Z mého života Bedřicha Smetany upravil pro orchestr maďarsko-americký dirigent a klavírista George Szell. Jeho vztah k české hudbě byl formován skutečností, že pobýval v Praze jako dirigent německého divadla, posléze hudební ředitel Nového německého divadla, v němž v roce 1930 nastudoval Smetanova Dalibora. Gruzínský skladatel Gija Kančeli skladbou s názvem Nu.Mu.Zu (v překladu Nevím) reaguje na turbulentní dění v současném světě. Skladba zazní v Praze poprvé.

Slovo dramaturga FOK Martina Rudovského: „V programech Andreje Borejka to vždy jiskří, neboť se v nich střetává celý svět. V březnu 2024 nedorazí jen jeden nejlepší trumpetista světa, ale hned dva: Sergei Nakariakov a Gábor Boldoczki, kteří v české premiéře provedou dvojkoncert renesančního Fazıla Saye. Dalším současným skladatelem večera je Gija Kančeli, z těžce zkoušené Gruzie. Proto také v jedné ze svých posledních skladeb smutní nad světem s povzdechem v sumerštině: „Já nevím.“ Také pro Smetanu byl kvartet Z mého života ohlédnutím za nelehkým životem. Kdy jindy má zaznít toto nejniternější dílo, ve skvostné Szellově instrumentaci, než na dohled jeho 200. narozenin a v Roce české hudby ve Smetanově síni?“

Program

SERGEI NAKARIAKOV & GÁBOR BOLDOCZKI
20. a 21. března 2024 od 19:30, Obecní dům

GIJA KANČELI
Nu.Mu.Zu
FAZIL SAY
Koncert pro dvě trubky a orchestr (česká premiéra)
BEDŘICH SMETANA
Z mého života (orch. George Szell)

Sergei NAKARIAKOV | trubka
Gábor BOLDOCZKI | trubka
SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Andrej BOREJKO | dirigent

Více informací:

Vstupenky a anglická anotace koncertu
https://www.fok.cz/en/chopin-mahler
Sergei Nakariakov
https://www.nakariakov.info/
Gábor Boldoczki
http://www.gabor-in-concert.com/en/

www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé sv...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Velký: Hanks se stal přes noc dospělým s duší dítěte

velky tom hanksTom Hanks natáčí filmy už vážně dlouho. V rodinné komedii Velký (1988) je ještě v kůži naivního mládence a jen těžko by se hodil na něco jiného. Nejistý a trošku zmatený kukuč nemá hlavní hrdina náhodo...