Cenu čtenářů v anketě Český bestseller 2022 získala režisérka a spisovatelka Karin Krajčo Babinská za knihu Tsunami

Cenu čtenářů v anketě Český bestseller 2022 získala režisérka a spisovatelka Karin Krajčo Babinská za knihu Tsunami

Tisk

tsunami 200Velké ocenění si v pátek 3. března převzala česká režisérka a spisovatelka Karin Krajčo Babinská. V anketě Český Bestseller získala cenu čtenářů za nejoblíbenější knihu (Tsunami, Cpress) v síti Knihcentrum.cz za rok 2022. Vyhlášení proběhlo v prostorách Klastru umění a designu Fakulty umění Ostravské univerzity na Černé louce.

 

Každoročně udílené ceny ČESKÝ BESTSELLER oceňují nakladatele i autory knižních novinek, které se staly v minulém kalendářním roce nejprodávanějšími v rámci internetového obchodu a sítě knihkupectví KNIHCENTRUM.cz. Každá z tematických kategorií obsahuje tři prodejně nejúspěšnější knižní novinky. Nominace zahrnuje také audioknihy prodávané prostřednictvím služeb Audioteka.

Cenu čtenářů letos získala Karin Krajčo Babinská za knihu Tsunami. „Mám z té ceny obrovskou radost a hluboce si jí vážím. Protože co může být pro spisovatele víc, než že jej ocení ti, pro které své knihy píše. Vnímám to jako impuls, abych ve své práci pokračovala dál,“ přiznala Karin Krajčo Babinská během přebírání ceny, kterou vloni získala Karin Lednická za pokračování knihy Šikmý kostel.

Pro Karin Krajčo Babinskou je tak tato cena velkou výzvou do budoucna. „Byla jsem překvapená a šťastná. A vděčná, že mi takto čtenáři vyjádřili svou podporu. Víte, je to teprve pár let, co jsem začala psát a svou původní režisérskou profesi jsem z velké části vyměnila za tu spisovatelskou, ve které nacházím mnohem větší svobodu a naplnění. A proto je pro mě toto ocenění i jakýmsi potvrzením, že se ubírám správnou cestou,“ řekla spisovatelka, která rozhodně bude ve své práci pokračovat.

tsunami 1

Momentálně je Karin Krajčo Babinská ve fázi hledání nového námětu. „Ale zatím jsou to jen takové střípky, pocity, obrazy, které mi víří v hlavě. Nechávám se nimi unášet a čekám, co se z toho zrodí. Plyne to samo a já s pokorou doufám, že opět přijde ten okamžik, kdy to všechno zaklapne do jednoho celku. Jestli všechno půjde dobře, chtěla bych vydat další knihu na podzim 2024,“ dodala po vyhlášení.

Anotace

Den Eminých narozenin se kvapem blíží. Kromě členů její rodiny se však na oslavu chystá i jeden nezvaný host – minulost, kterou všichni považovali za dávno mrtvou. V návalu nečekaných emocí tak začnou ožívat události z jedné dovolené v Thajsku, která otřásla osudy všech zúčastněných. Polozapomenuté vzpomínky se vracejí silou tsunami a hrozí, že rodinu plnou tajemství rozmetají na kousky.

Příběh podle slov Karin Krajčo Babinské vznikl během jedné její procházky po pláži. „Věděla jsem, že chci napsat knihu o všech podobách lásky a najednou mi to všechno dávalo smysl,“ dodává autorka. Prvním čtenářem jejích knih je manžel Richard Krajčo, který příběhy oživuje a načítá do audioverze.

„Velmi silně si uvědomuji, že každý čin i každé rozhodnutí, a mnohdy velmi banální, s sebou nesou důsledky, které pak mohou mít zcela zásadní dopad na celý náš další život. Ať už v pozitivním či negativním smyslu. Že mávnutí motýlích křídel může o tisíce kilometrů dál způsobit hurikán,“ říká Karin Krajčo Babinské a pokračuje: „Moje kniha vypráví právě o takových událostech, které hlavním postavám navždy jejich osudy změní. Je příběhem jedné rodiny, která se sejde na oslavě narozenin, kam dorazí i jeden nečekaný host – jejich minulost, na kterou by všichni nejraději zapomněli. A všechny ty potlačené vzpomínky začnou znovu ožívat se silou tsunami.“

Tsunami obalka

Karin Krajčo Babinská

Absolventka oboru filmová a televizní režie na FAMU se po škole řadu let živila vytvářením reklamních spotů. Natočila dva celovečerní filmy – Pusinky (2007) a Křídla Vánoc (2014) – a dokončila seriál Gumy, který uvádí televize Voyo. Režírovala nejúspěšnější klipy kapely Kryštof (Ty a já, Zůstaň tu se mnou, Vánoční a další) a také její koncertní show, včetně té největší na Strahově pro 70 tisíc fanoušků. V roce 2016 založila hojně navštěvovaný blog Kecy, kecy, kecičky. O rok později vyšla stejnojmenná kniha a Karin se stala úspěšnou spisovatelkou. V roce 2018 potěšila čtenáře bestsellerovým románem Za sny, po kterém následovala neméně úspěšná kniha Hvězdy na cestě. V roce 2022 vydala román Tsunami, který je k dostání také jako audiokniha. Hlas nahrávce propůjčil Richard Krajčo.

tsunami2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kristina Ohlssonová vydala v češtině první díl z nové série

lotos blues perexKnihy Kristiny Ohlssonové jsou v nejen u nás v Česku přijímány s nadšením. Ke konci minulého roku se na pultech objevila další série s novou hlavní postavou – egocentrickým advokátem Martinem Bennerem, který rád přijímá nesnadné výzvy...

Divadlo

Jaká pravidla má hra o moc? Žebrácká opera Divadla DISK

Zebracka opera perexBlíží se prezidentské volby a bohatý a vlivný Jareš (Matěj Polák) doufá, že by je mohl vyhrát. Přízeň lidu je ale nejistá, a tak musí Jareš udělat všechno pro to, aby si své vítězství pojistil. Neobejde se to však bez nekalý...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...