Co číst na začátku března?

Co číst na začátku března?

Tisk

kk 200Nenechte si ujít novinky, které vychází v prvních březnových dnech v Euromedia Group.

 



Hluboce emotivní příběh rozplétající tajemství, lži a složitý milostný trojúhelník

Je dokonalé červencové ráno a Elle, padesátiletá šťastně vdaná matka tří dětí, se probouzí v „Papírovém paláci“ – letovisku, které pravidelně navštěvuje s rodinou každé léto.

Dnešní ráno je však jiné: včera večer se Elle totiž vyplížila zadními dveřmi do tmy a poprvé se vyspala se svým dávným přítelem Jonasem, zatímco si jejich drahé polovičky uvnitř povídaly.

Elle se musí během následujících čtyřiadvaceti hodin rozhodnout mezi životem, který vybudovala společně se svým manželem Peterem, a životem, jaký si vysnila, že by mohla mít se svou dětskou láskou Jonasem, kdyby kdysi tragická událost navždy nezměnila běh jejich životů...

Miranda Cowley Heller (*1962) pracovala jako redaktorka a vedoucí dramaturgyně na HBO, kde se mimo jiné podílela na seriálech Rodina Sopránu, Odpočívej v pokoji, The Wire – Špína Baltimoru, Deadwood nebo Velká láska. V dětství trávila léta na Cape Cod a nyní žije v Kalifornii. Papírový palác je její první román.

Miranda Cowley Heller: Papírový palác, přeložila Irena Steinerová, vydalo nakladatelství Ikar, 376 stran

kk papirovy palac

Katastrofická vize budoucnosti Ruska od autora bestsellerů Metro 2033, 2034 a 2035

Po krátké, brutální občanské válce, v níž byly použity i zakázané zbraně, zbyl z Ruska jen zlomek jeho původní velikosti. Hlavní město země se vrátilo do doby, kterou jeho vládci považují za zlatý věk – do carského impéria. Neexistuje inter-net ani elektronická média a Rusko je opět monarchií, které vládne Imperátor, syn zakladatele nové dynastie.

Hranici „Moskevské říše“ nyní tvoří řeka Volha, znečištěná radioaktiv¬ním spadem. Překlenuje ji jediný most, který střeží nejvýchodnější výspu, město Jaroslavl. Na mostě zahaleném v jedovaté mlze však není co střežit. Z opačné strany řeky už léta nikdo nepřišel a nikoho to ani z Jaroslavle neláká na pro¬tější břeh. Až na sedmnáctiletého Jegora, nevlastního syna velitele základny, který odmítá matčiny řeči o jakémsi abstraktním zlu, které tam číhá. Jegor chce poznat tajemný svět, ale zdá se, že ten si k nim najde cestu sám. Jedné noci se z jedovaté mlhy přece jen cosi vynoří...

Fascinující příběh z postapokalyptického světa o hříchu a pokání, o odpovědnosti a lidské bezohlednosti.

Dmitry Glukhovsky (Dmitrij Gluchovskij, *1979) se narodil v Moskvě. Základní vzdělání získal v moskevské škole V. D. Polenova s rozšířenou výukou francouzského jazyka. Čtyři a půl roku žil v Jeruzalémě, kde vystudoval mezinárodní vztahy. Pracoval jako televizní a rozhlasový re¬portér v Německu a ve Francii. Působil jako válečný korespondent v Izraeli a Abcházii, pracoval v Rádio Rusko a stanici Deutsche Welle, na kanálech Euronews a Russia Today, řadu let byl ředitelem stanice Maják. Hovoří pěti jazyky. Debutoval jako internetový spisovatel se sci-fi románem Metro 2033, jehož části publikoval na stránkách www.m-e-t-r-o.ru. Tímto způsobem získal hodnocení širokého okruhu čtenářů. Za román obdržel prestižní ev¬ropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007 jako nejlepší literární debut pro rok 2007. Následovaly romány Metro 2034 (vyd. 2009) a Metro 2035 (vyd. 2015). Na motivy románů Metro 2033 a Metro 2034 byly vytvořeny i počítačové hry, které si získaly nadšené příznivce na celém světě. Autor, coby břitký kritik politiky Kremlu napsal rovněž satirické Povídky o vlasti. V současné době, po agresivní válce vedené Putinem proti Ukrajině, se autor zdržuje mimo území Ruska a požá¬dal o azyl v USA.

Dmitry Glukovski: Stanoviště – Na stráži, přeložil Rudolf Řežábek, vydává nakladatelství Laser, 288 stran

kk stanoviste 1 na strazi

Šetrné vaření chutně a zdravě po celý rok

Krémová bramborová polévka, paštika, banánový chlebíček, vaječná pomazánka, sedmikrásková tinktura nebo bylinkové máslo – každý měsíc v roce nabízí nepřeberné možnosti, jak využít zajímavé i zdánlivě běžné suroviny a přetvořit je v chutné pokrmy, léčivé přípravky či ekologické prostředky do domácnosti.

Oldrich Navrátil a Luboš Rychvalský v rubrice Beze ztrát V poradu Receptář prima nápadů pravidelně ukazují, že plýtvat dary přírody je škoda, protože potraviny se dají zpracovat do posledního kořínku, slupky či natě. Vaření beze ztrát je inspirativní, chutné, zábavné a ohleduplné k potravinám.

Tato kniha vám ukáže, jak jednoduše začít a užít si dobré jídlo s dobrým pocitem. Součástí jsou také QR kódy, které vás navedou na doprovodná videa, stejně jako několikastránkový prostor pro vaše poznámky.

Pojďme se společně naučit neplýtvat potravinami, využít opravdu každou jejich část, a tím ušetřit!

Oldřich Navrátil je známý český herec, který je od roku 2018 moderátorem pořadu Receptář prima nápadů. Rád vaří, miluje dobré jídlo a zakládá si na kvalitě surovin. Ty nejlepší suroviny si sám pěstuje na své zahradě u chaty na Vysočině. Nesnáší plýtvání, i proto s nadšením vaří spolu s šéfkuchařem Lubošem Rychvalským v rubrice Receptáře prima nápadů nazvané Beze ztrát.

Luboš Rychvalský je šéfkuchař a lektor vaření, který své vášni pro vaření propadl v Maroku. Exotickou gastronomii objevoval na stážích v Indonésii, Indii, Thajsku, Turecku, Tunisku, Libanonu, v Číně a ve Vietnamu. Otevřel první marockou kuskuserii v Praze a v letech 2001–2009 provozoval orientální restauraci Dahab. V současnosti pracuje jako osobní šéfkuchař.

Oldřich Navrátil, Luboš Rychvalský: BEZE ZTRÁT – Šetrné vaření chutně a zdravě po celý rok, vydává nakladatelství Esence ve spolupráci s FTV Prima a agenturou Solootions, 112 stran

kk beze ztrat

Velký dům, tři mrtvoly a jeden nezvaný host...

Nejlepší českou detektivkou byla v loňském roce vyhlášena Stvůra, kterou napsala mladá autorka Kristýna Trpková. Od poroty České sekce Asociace autorů detektivní literatury za ni získala Cenu Jiřího Marka.

Autorka Stvůry brzy připravila další případ s ústřední dvojicí vyšetřovatelů Laurou Linhartovou a Adamem Benešem – Vesnici. A nyní přichází - do třetice všeho dobrého - Vetřelec!

V domě na okraji Holic jsou nalezena tři těla: mladí manželé a jejich tříletá dcerka. Byť nejdřív vše nasvědčuje tomu, že chladnokrevnou vraždu má na svědomí jedna z obětí, brzy se ukazuje, že místo činu bylo pouze narafičené.

A že rodinu, která jako by vypadla z reklamy na štěstí, někdo dlouhé týdny, možná i měsíce, sledoval. Komisařka Laura Linhartová postupně odhaluje, že tahle rodinná idylka byla pouze zdánlivá, a na povrch vyplouvají přísně střežená tajemství, o kterých se neměl nikdy nikdo dozvědět. Jak vysokou daň si vyžádají? A kolik nevinných životů budou nakonec stát...?

Již vyšlo:

STVŮRA (Kalibr – 2021)
V Holicích je nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímá výkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš populární mezi svými spolupracovníky, spolu s novým kolegou Adamem Benešem. Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený vrah, který má na svědomí podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde o podobnost pouze zdánlivou. Na scéně se objevuje neznámý vrah číslo dvě a dvojice kriminalistů se pouští do zapeklitého vyšetřování plného nečekaných odhalení.

VESNICE (Kalibr – 2022)
V polích nedaleko obce Lipová jsou objeveny lidské ostatky. S největší pravděpodobností patří jednomu z pohřešovaných dětí, které zde během uplynulých let beze stopy zmizely. Nejenže vše nasvědčuje tomu, že chlapec byl dlouhé roky vězněn někde bez přístupu na denní světlo, dokonce se zdá, že se i navzdory rozsáhlému pátrání a nejrůznějším hypotézám policistů vesnici nikdy neopustil. Kriminální komisařka Laura Linhartová a její kolega Adam Beneš znovu otevírají dávno odložený případ a pouštějí se do dalšího napínavého vyšetřování. Je možné, že se pachatel ukrývá mezi zdejšími obyvateli? A existuje naděje, že jsou zbylé dvě děti ještě naživu...?

Kristýna Trpková (*1996) vystudovala Gymnázium Dr. Emila Holuba v Holicích, kde v současné době žije i s rodinou. Na univerzitu kvůli nepřiznivé rodinně a finanční situaci pokračovat nemohla, takže hned po maturitě nastoupila na pozici administrativní pracovnice a disponentky zákaznického servisu; poté ji čekala mateřská dovolená. Pravě tehdy se začala věnovat psaní detektivních románů. Kromě toho také rediguje překladovou literaturu. Za prvotinu Stvůra získala Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku 2021 a ve svých šestadvaceti letech se tak stala nejmladší držitelkou tohoto oceněni.

kk vetrelec

FEMINISTKOU SNADNO A RYCHLE

Feministky řeší nesmysly jako je pouštění žen do dveří. Ženy by měly mít děti. Mělas prostě říct ne...

To jsou jen některé z mnoha poznámek, s nimiž se každý během rozhovorů o feminismu dříve či později setká. Dávat neustále dohromady argumenty a nabízet jinou perspektivu je přinejmenším únavné.

Socioložky Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková alias Duo docentky proto napsaly knihu, která vám v tomto boji může ušetřit čas a energii. Nabízí v ní vtipné a trefné příspěvky do debat s rodinou i přáteli, jež vám pomůžou zůstat nad věcí a třeba i vám nabídnou nové podněty k zamyšlení.

Dočtete se například o odvrácené straně romantické lásky, o tom, že studijní materiály od základek po vysoké mají k genderové vyváženosti daleko nebo že ne každý kompliment je ve skutečnosti komplimentem.

Knihu ilustracemi a komiksovými stripy podle předlohy autorek doprovodila výtvarnice Leny Vítková.

Slovy autorek:

Naše kniha je tu proto, abyste příště, až s tím někdo začne, mohli jenom vytáhnout tuhle příručku a přečíst z ní nějakou vhodnou pasáž v závislosti na tom, s čím vás dotyčný nebo dotyčná začnou prudit. Nejdete tu tipy, jak argumentovat v debatě s popírači potřebnosti feminismu a všemi, podle kterých už všechno máme a nic víc netřeba.

O autorkách:

Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková začaly vystupovat jako Duo docentky v roce 2019, kdy spolu poprvé popularizovaly feminismus a výzkum zaměřený na gender a sexualitu skrze stand-up. Společně ale působí už dlouhá léta: spoluzakládaly obor genderová studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a od devadesátých let jsou aktivní v organizacích zasazujících se za práva žen, menšin a přírody.

Lucie pracuje na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity na Institutu výzkumu inkluzivního vzdělávání. Působí také jako lektorka genderově citlivého vzdělávání a sexuální výchovy. Je autorkou knih Gender před tabulí nebo Etnická rozmanitost ve škole. Autorsky se podílela i na knize pro děti Kapky na kameni - 50 příběhů českých a slovenských rebelek. Její články vychází nejen v českých a zahraničních odborných časopisech, ale také v médiích, např. a2larm.cz či Heroine.

Kateřina pracuje v Historickém ústavu Akademie věd ČR, kde vede mezinárodní tým zkoumající vědění o zdraví žen a dětí za socialismu. Z jejího výzkumu o sexualitě a genderu v komunistickém Československu vyšla řada publikací v angličtině, které získaly zahraniční ocenění. Na iVysílání ČT je k zhlédnutí dokumentární seriál Kronika orgasmu, natočený na základě Kateřininy knihy, kterou si můžete přečíst česky pod názvem Politika touhy.

Lucie Jarkovská, Kateřina Lišková: Feministkou snadno a rychle, vydává nakladatelství Universum, 232 stran

kk feministkou snadno a rychle

Další příběhy uznávané fotografky z jejího života s vlky

Osud malé polární vlčice Bo, narozené v zajetí, je zcela výjimečný. Její příchod na svět i první měsíce života provázejí nepředvídatelné situace, zcela nové zkušenosti a hluboké zážitky.

Stanete se svědkem důležitých životních situací vlčí rodiny, nahlédnete dovnitř temné nory přísně střežené matkou vlčicí a prožijete okamžiky, jaké jsou velmi vzácné i pro velké znalce vlků.

Autentičnost silně emotivního vyprávění je opět doložena mnoha fotografickými momentkami autorky Tanji Askani, vlčí expertky a uznávané fotografky zvířat.

Již vyšlo:

VLČÍ POUTO (2022)
Hlavní hrdinkou knihy Vlčí pouto byla bílá polární vlčice Flocke s velmi neobvyklým životním příběhem. Sotva přišla na svět, zemřela jí matka i oba sourozenci. Ona jediná ještě dýchala, když byla nalezena a v beznadějném stavu, podchlazená a polomrtvá hlady, předána Tanje Askani. Tímto okamžikem nastal zásadní obrat nejen v pochmurném osudu vlčího štěněte, ale i ve směru profesní dráhy jeho zachránkyně. Dramatický boj o život výjimečného mláděte a jeho dospívání v lidské rodině přinášelo celou škálu nezapomenutelných zážitků. Vlče bylo nejen respektovaným členem rodiny, ale také kamarádkou psů a dalších zvířat v Tanjině domácnosti, což často vytvářelo neuvěřitelné situace.

TANJA ASKANI (rozená Kovalská, *1962) je rodačkou z Ostravy-Poruby. Její znalosti biologie, fyziologie a etologie, získané studiem na střední škole technické a zemědělské v Novém Jičíně, se staly základem pro pozdější práci s vlky. Od roku 1991 žije v Německu. Původní profesi sokolnice v největším severoněmeckém zooparku po pár letech změnila na práci s vlky, kteří ji fascinovali od dětství. Respekt a mimořádná schopnost vcítění jí umožňuje hluboké empatické spojení s těmito inteligentními šelmami. Forma vztahu, který si postupně vybudovala, je novým modelem přístupu člověka k vlkovi. Autorce již vyšly knihy Vlčí stopy (2019) a Vlčí pouto (2022).

Tanja Askani: Vlčí zázrak, vydalo nakladatelství Esence, 184 stran

kk vlci zazrak

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Černé ovce a beránek Boží je román nejen o hledání Boha

cerne ovce 200V nakladatelství Host vydali nedávno debut spisovatelky Joanny Cannon s názvem Černé ovce a beránek Boží, který se po necelých dvou týdnů prodeje dostal na třetí místo žebříčku The Sunday Times Bestseller. Nepřehlédněte ho ani vy.

...

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

Do kin míří filmový portrét Mira Žbirky

Meky 200Miro Žbirka, kterému všichni říkají prostě Meky. Jeho jméno a hity znají všichni, Žbirku samotného a jeho skutečný život zná ale málokdo. Přitom se podobá skvělé písni, má strhující příběh, tempo, emoce a překvapení. Energický filmový portrét Meky pře...