Seznamte se s Babskými radami na celý rok

Seznamte se s Babskými radami na celý rok

Tisk

babske rady200Knihu obohacují originální komentáře bylinkářky Blanky Kocourkové a kresby Michaly Kopečkové. Kniha je volným pokračováním úspěšné knihy Babské rady z roku 2021.

 

 

 

Babské rady na celý rok vás překvapí množstvím jedinečných řešení pro situace každodenního života.

Vrátí vás k moudrosti generací před vámi a zároveň vás moderním způsobem naučí, jak žít úsporně, zdravě a jak dokonale využít dary přírody i postupy, které jsou opakovaně prověřeny, často i dávnou tradicí.

Mašlovačka z tymiánu? Kořalková polévka? Aviváž místo kondicionéru? Čištění radiátoru fénem? Vyzkoušejte a ověřte si, že babské rady opravdu fungují.

„Babské rady“ si posluchači Českého rozhlasu Brno ve stejnojmenném pořadu předávají od července roku 2016. V moravském rozhlasovém éteru se tak pravidelně staví mosty vzájemnosti, kdy na položenou otázku dostává posluchač odpověď od jiného posluchače. Je to jako sejít se s dobrými přáteli u jednoho stolu a podělit se o to nejlepší, co umím a co jsem vyzkoušel. Přisedněte tedy k nám, zalistujte a nechte se inspirovat i bavit. Babské rady totiž dokážou zázraky. Vyhnat kunu z půdy, odstranit ztvrdlou kůži na patách, zbavit zahradní růže mšic, připravit domácí hořčici nebo rozzářit unavené oči. A jen na vás je rady prověřit vlastní zkušeností.

Ukázka z knihy:

ALOE VERA

● Modřiny potírejte několikrát denně šťávou z rostliny, nejlépe čerstvě přeříznutým listem.
● Na svěží dech vypijte čtvrt šálku z aloe vera rozmíchaní v půl šálku vody nebo jablečné ho džusu. Napoj redukuje činnost bakterií a je příčinou nevábného dechu.
● Větší množství šťávy působí jako projímadlo.
● Polámané vlasy napraví následující zábal: Vlhké vlasy potřete šťávou z aloe vera, nechte 40 minut působit a poté opláchněte.
● Stařecké skvrny na rukou potírejte čerstvou šťávou z listů. Stimuluje růst nových kožních buněk. Opakujte několikrát denně.

Balzám z aloe na zuby a dásně:

50 g šťávy z aloe (dužiny z listů)
1 polévková lžíce jedlé sody
5 mátových lístků
5 lístků šalvěje
1 lžička kvalitního oleje

Vše dejte do mixéru a mixujte, dokud vám nevznikne směs. Na závěr vmíchejte jedlou sodu. Balzám uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. (…)

babske rady

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová: BABSKÉ RADY NA CELÝ ROK
Váz., formát 147×200 mm, 195 stran, ilustrace v textu

Více informací: https://www.radioteka.cz/detail/crobook-822511-jarka-rozsypalova-vykoupilova-babske-rady-na-cely-rok


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nezvalova generace už neoslovuje

basne II nezval 200Vítězslav Nezval je spolu s Jaroslavem Seifertem považován za předního představitele českého poetismu. Upřímně nechápu proč. Ano, samozřejmě Edison nebo Akrobat jsou kouzelnými výtvory, ale ne všec...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Festival Jeden svět 2021: Filmy, které rozhodně nevypadnou

jeden svet 200Přesun do digitálního světa a výzvy i hrozby, které s sebou tato transformace přináší – to je téma, které akcentuje letošní ročník festivalu Jeden svět pod hláškou „Vypadáváš“. Hlavní tematická filmová kategorie se zaměřuje na technologie a...