Lucie Redlová pokřtí sólovou desku lidovek, oslava se neobejde bez valašské slivovice a frgálů

Lucie Redlová pokřtí sólovou desku lidovek, oslava se neobejde bez valašské slivovice a frgálů

Tisk

redlova 200Po dvaceti letech naplno navázala na odkaz svého otce Vlasty Redla a natočila sólovou desku plnou lidovek. Nyní Lucie Redlová album Lidová Redlová pokřtí v pražském Paláci Akropolis, kde 7. září zahraje v triu s rytmikou Ivana Trpíka a Milana Kratochvíla ze své doprovodné kapely Garde. Jako host se v několika skladbách představí také klarinetista Ondřej Vychodil. Z Valašska s sebou písničkářka přiveze i slivovici a frgály. V říjnu desku pokřtí také v Brně.



Album Lidová Redlová obsahuje jedenáct písniček, z toho půl tuctu valašských a slovenských lidovek. Sklidilo krásné ohlasy, hudební kritika o něm mluví jako o „velké oslavě muzikantství postavené na našich lidových kořenech“ nebo albu, které „zvolna kráčí vstříc čiré kráse. Osekané na kostru, citlivé a cituplné. Naplněné láskou až za hrob“. Na desce jsou ve stejném poměru namíchány písničky smutné i veselé. Autorských skladeb má Redlová na nahrávce celkem pět, sama nahrála prakticky všechny kytary a mandolíny. Ke třem z nich písničkářka, jež se dosud opírala zejména o texty cizích autorů, napsala hudbu i text.

Koncertní podobu nových skladeb od vydání alba už Redlová stihla otestovat v domácím prostředí Valašského Meziříčí i na několika letních festivalech. „Kromě nových písniček budeme hrát i věci z předchozích nahrávek, desek První, poslední i Křižovatka a EP Otázky. A jelikož jsme z Valašska, na křtu nebude chybět ani slivovice a frgály,“ říká Redlová.

Desku ve zlínském Studiu V Redlová natočila ve spolupráci s hudebníkem a producentem Jiřím Hradilem (Tata Bojs, Lesní zvěř, Hrubá Hudba), horňáckým primášem Petrem Mičkou a jeho muzikou, baskytaristou Petrem Vavříkem nebo bubeníkem Marcelem Gabrielem. Živou podobu skladeb ovšem předvede s muzikanty ze své kapely Garde, s nimiž hraje už třináct let, Ivanem Trpíkem (baskytara, kytara, zpěv) a Milanem Kratochvílem (bicí, zpěv). „Kluci se celý nový repertoár naučili a místy ho drobně upravili. Na klarinet s námi bude hostovat Ondřej Vychodil (Bára Zmeková, Jump into the Field) a v jedné skladbě na klavír alespoň z looperu zahraje i ‚vyexportovaný‘ producent Jura Hradil,“ doplňuje Redlová k pražskému koncertu.

redlova obalka

Křest alba Lidová Redlová proběhne 7. září od 20.00 v pražském Paláci Akropolis na Malé scéně. V Brně na Flédě se Redlová album chystá pokřtít jako speciální host Hrubé Hudby Jiřího Hradila a Petra Mičky 13. října.

Vstupenky na pražský křest k dostání na Gooutu: https://goout.net/cs/listky/lucie-redlova-krest-alba/ixbn/

Více informací:

https://www.redlova.cz
https://www.facebook.com/redlovalucie
Událost: https://www.facebook.com/events/392983369380668/
Multilink na poslech alba: https://bit.ly/lucie22TUNE


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jana Eyrová dvojjazyčně

eyr 200Půvabný romantický příběh anglické vychovatelky oslovuje své čtenáře (a hlavně čtenářky) již více jak 150 let (poprvé vyšel v roce 1847). Dlouhověkost prověřila jeho kvalitu. Zařadil se ke klasickým dílům anglické literatury, po bok dalším úspěšným román...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Karel Schinzel Člověk, který obarvil svět. Podpořte výrobu dokumentu na Startovači

schnitzel perexV sítnici lidského oka je zhruba 7 000 000 čípků umožňujících vnímat člověku 10 milionů barev kolem sebe. Pro běžného člověka je to samozřejmost a nevnímá tak složitý mechanismus, ale s nástupem éry černobíle fotografie vzniká logická o...