Nový singl Jana Hilara je krautrockovou hymnou bludné pouti

Nový singl Jana Hilara je krautrockovou hymnou bludné pouti

Tisk

jan hilar 200Nezávislý písničkář a producent Jan Hilar vydává nový singl Konec jehly. Stejně jako v případě melancholického předchůdce Pronásledováni světlem, i v tomto případě Hilar misí znaky několika žánrů (od krautrocku přes noise pop až po shoegaze), aby z této směsi vytvaroval hymnické rockové provolání na téma neo-psychedelické odyssey, polozapomenutého včerejška, pomíjivého dneška a nejistého zítřka.

 

 

Připravované EP, ze kterého pochází i singl Konec Jehly, vzniklo ve spolupráci s Tomášem Neuwerthem (Kittchen, Umakart, Kafka band, Tata Bojs), který si vzal na starost i finální mix. K nahrávání Hilar znovu přizval bubeníka a producenta Martina “Marcyna” Hampela (Moře dní). Masteringu se ujal Dan Václavek.

Hilarův hlas, zahalený do ozvěn, proráží opakující se nekonečné vlny burácejících zkreslených varhan a samplů, podpořených neúnavným, až motorickým tempem hlasitého virblu, aby podal svědectví o tom, že putování bez cíle nemusí nutně postrádat směr. “Konec jehly vznikl v době neúnavného cestování. Při jízdách autem mi v rádiu chyběla melodie, vyjádření opojné uklidňující pravidelnosti dálnice a zvuku motoru - pocitu ustrnutí na místě, zatímco vše ostatní uhání kolem. Konec Jehly je pokusem o záznam pocitů a nálad, které jsem získal během dlouhých cest - je to soundtrack mých roadtripů.” vysvětluje Jan Hilar.

Jan Hilar je písničkář a producent z Ostravy. Hudebně vyrůstal v Hradci Králové, kde se začlenil do místní hudební komunity soustředěné kolem Akademického klubu a Klubu čp. 4. Poprvé vystupoval se svou sólovou tvorbou na literárních večerech Kláry Víchové. Vyzkoušel si busking po českých městech i v zahraničí, vedl několik kapel a byl členem různorodých hudebních projektů (Válka snů, Šajn, Klacek atd.) Inspiruje se a navazuje na tvorbu Vladimíra Mišíka, Priessnitz, nebo Ivana Krále. V roce 2021, po přestěhování do Ostravy, Hilar spojil síly s Tomášem Neuwerthem, místními hudebníky v čele s producentem Martinem “Marcynem” Hampelem (Moře dní) a vydavatelstvím Indies Scope. Výsledkem jsou písně s hutnou atmosférou, pro které je charakteristické vrstvení široké palety nástrojů.

Jan Hilar1

Více informací:

Multilink: https://orcd.co/hilar2

Facebook: https://www.facebook.com/JANHILAR/
Instagram: https://www.instagram.com/jan_hilar/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nejosobnější případ Matěje Mynáře

hrichy-otcu200Martin Stručovský patří mezi mé oblíbené české spisovatele a jak už jsem uváděla v předchozích recenzím, jsem ochotná díky němu číst dlouho do noci. Proto jsem měla velkou radost, když se konečně objevila další kniha s Matějem Mynářem.

...

Divadlo

JAMU přijímá studenty z Ukrajiny, otevřela pro ně transparentní účet a učí je češtinu

jamu 200Třináct ukrajinských studentů prchajících před válkou v současné době studuje na obou fakultách brněnské akademie. Počty však mohou být ještě vyšší. JAMU navrch z iniciativy děkana Divadelní fakulty doc. Mgr. Petra Francána zřídila transparentní účet na ...

Film

Nový film BUKO režisérky Alice Nellis se představuje v upoutávce a na plakátu

Buko 200Nový film Buko režisérky a scenáristky Alice Nellis bude mít v kinech premiéru 29. září a nyní se představuje pomocí upoutávky a filmového plakátu. Tato komedie vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit...