Nepřehlédněte červnové novinky z Pikoly

Nepřehlédněte červnové novinky z Pikoly

Tisk

pikola 200Nemají vaše děti co číst, nebo hledáte inspiraci na dárek za vysvědčení? Pak se podívejte na novinky z Pikoly.

 


Petra Braunová: Tramvaj plná strašidel
Ilustrace: Vojtěch Šeda

Bojíte se tmy? Co když se v ní schovávají strašidla? Davidovi rodiče pracují dlouho do noci, a tak musí trávit večery v bytě pod Vyšehradem sám. Je rozmrzelý a strašně se nudí. To ovšem skončí ve chvíli, kdy se mu za oknem v pátém patře začne zjevovat - tramvaj plná duchů. A je po klidném spaní. Naštěstí přijdou prázdniny, David jede za bratranci a sestřenicemi do Uničova, a ti mu pomáhají záhadu tramvajového přízraku vyřešit. Všechny děti musí překonat pořádnou dávku strachu. Davida čeká ale ještě jiná zkouška. Proč se mu vlastně ti duchové zjevují? To se dozví při velkém nočním finále na vyšehradském hřbitově!

Kniha je určena dětem od 9 let, již vyšla

pikola tramvaj

Markéta Hrubešová: Koko a jeho kamarádi
Ilustrace: Katarína Gasko

Bylo nebylo, v malém kurníku na rušném dvorku se jednoho dne narodilo malé kuřátko. Malý nezbeda dostal jméno Koko a jen co otevřel očka, začal zkoumat svět. Copak je asi za plotem? Pročpak tam slepičky nesmějí? A ejhle… v plotě je díra tak akorát pro zvědavé kuřátko. Je to jasné, tam se Koko musí podívat. Už tuší, že na něj čeká velké dobrodružství a noví kamarádi. Jeho přátelé však nejsou jen tak obyčejní, rostou na záhoncích hned za dřevěnými plaňkami a překypují zdravím. Seznamte se s paní Brokolicí, slečnou Ředkvičkou, princem Špenátem, paní Cibulí, tetou Mrkví a paní Dýní. Dozvíte se spoustu zajímavostí, třeba proč je zelenina tak zdravá, proč je mrkev oranžová a Špenát velký šprýmař.

Kniha je určena dětem od 5 let, již vyšla

pikola koko

Martin Šinkovský: Hvězdonauti – Vážná hrozba
Ilustrace: Ticho762

Skvěle sehraná posádka mezihvězdné raketové plachetnice Naděje se spolu se svými osobními roboty vydává na misi, jejímž cílem je pátrání po obyvatelné planetě, na níž by mohl pokračovat lidský rod. Úkolem číslo jedna je pro ni dosažení Řeky neboli mohutného proudu sarriaxu – nově detekovaných částic plujících vesmírem. Zvyknou si členové posádky na život v hibernaci? Podaří se jim během letu spojit s lunární základnou Pirx a doktorem Adamsem? A jak se vypořádají s masivními nálety výbušných bublin? Vyrazte spolu s Hvězdonauty do akce a smlsněte si cestou na neotřelých pokrmech jejich poťouchlého robotího kuchaře!

Kniha je určena dětem od 9 let, již vyšla

pikola hvezdonauti

Eva Papoušková: Vombat Jirka – Knížka na nočník
Ilustrace: Galina Miklínová

Vombat je zvláštní zvířátko, které žije na druhé straně zeměkoule, až v daleké Austrálii. Hrozně rádo spí a taky hrozně rádo hrabe díry. I malý vombatí kluk Jirka je rád hrabe jako jeho tatínek. Jenomže i malí vombati musí chodit na nočník. A tak maminka rozhodne – nejdřív nočník, pak hrabání. Jirka sedí a sedí, ale na nočníku se mu nedaří. Chodí kolem něj kamarádi a udílejí mu všemožné přátelské rady, co dělat, aby se dařilo. Klokan radí skákat, husa zase hodně pít… Dopadne to samozřejmě kýženým, i když trochu překvapivým, výsledkem – koneckonců tato nesmírně vtipná a krásně ilustrovaná kniha pomůže těm nejmenším dětem a jejich rodičům, aby to na nočníku vždycky dobře dopadlo.

Kniha je určena dětem od 2 let, již vyšla

 pikola vombat3

Eva Papoušková: Vombat Jirka je statečný
Ilustrace: Galina Miklínová

I malý vombat Jirka ví, že musí mít pro strach uděláno. A když přijde nebezpečí, využít svoje přednosti. Nebo zadnosti? Náš příběh vás zavede od vombatích nor do temného lesa, kde si liška Vilhelmína brousí zuby na celou Jirkovu rodinku. Jenomže to se pěkně přepočítala! Je to sice liška podšitá, ale vombat Jirka má odvahu přímo v těle, a tak všechno dobře dopadne. Vtipné a roztomilé pokračování obrázkové knížky VOMBAT JIRKA, tentokrát o strachu.

Kniha je určena dětem od 2 let, již vyšla

pikola vombat2

Zajímavost: Třetí kniha z volné série Evy Papouškové a Galiny Miklínové Vombat Jirka zachraňuje, je nominována na prestižní ocenění Zlatá stuha 2022.

pikola vombat1

Miroslav Bobek, Tereza Šefrnová: Gorilí pohádky

Milujete zvířátka a moc rádi chodíte do zoo? Vrtalo vám někdy hlavou, copak asi dělají třeba gorily, když se zrovna nikdo nedívá? No přece si vypráví pohádky a příběhy. Nevěříte? Stačí jen zalistovat touto knihou a ponořit se do poetického vyprávění velkých i malých obyvatel pavilonu goril. Malá Moja i její mladší bráška Tatu zažívají dobrodružství a stejně jako vy moc rádi poslouchají napínavé příběhy a jsou velmi zvídaví. Pohádky a příběhy z pera Miroslava Bobka, ředitele pražské zoo, a scénáristky Terezy Šefrnové pro malé i velké čtenáře.

Kniha je určena dětem od 5 let, již vyšla

pikola gorila

Nicole Colas des Francs: Od semínka k plodu
Ilustrace: Florentive Prechtelová

Je jaro, všude kolem začíná vše pučet a v zemi pomalu rostou malá semínka. Zvířátka se probouzejí z dlouhého zimního spánku a hledají potravu. Stromy již brzy budou mít plno květů a housenky se začínají kuklit. Na obzoru je velké dobrodružství. Zažij zázrak přírody! Vše se mění a na každé stránce čeká nové dobrodružství. Povídej si s rodiči o přírodním koloběhu, ukazuj na obrázcích a vyprávěj příběhy.

Kniha je určena dětem od 3 let, již vyšla

pikola od seminka

Jan Lebeda: Pohádky skřítků Medovníčka a Barvínka
Ilustrace: Veronika Balcarová

Skřítek Medovníček z chaloupky pod vysokým dubem si našel nového kamaráda. Jmenuje se Barvínek, je to také skřítek a žije v trávě na loukách. Stará se o kytičky a vůbec o všechny rostliny, dbá o to, aby květy měly správnou barvu, aby tráva dobře rostla a obilí pěkně zrálo. Oba skřítkové spolu zažívají spoustu dobrodružství a legrace, kamarádí se nejen s včelkami, ale se všemi zvířátky na louce i v lese a každému, kdo potřebuje, rádi pomohou.

Kniha je určena dětem od 5 let, již vyšla

pikola pohadky

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé sv...

Divadlo

Jaká je budoucnost Divadla Na zábradlí?

altSoučasná ekonomická situace, potažmo i kulturní založení obyvatel, není rozhodně příznivou dobou pro instituce věnující se umění. Zejména pak pro divadla, která jsou speciálním odvětvím. Není to film, jejich návštěva není rozhodnutí z minuty na minutu. Chce to p...

Film

Nepohodlné masakry

foto k filmu perexVe čtvrtek 30. listopadu tohoto roku jsem se v Berlíně zúčastnila premiéry filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öze. Během 110 minut filmu jsem střídavě zatajovala dech, plakala a smála s...