V JaS nakladatelství vychází Obrázky času Lubomíra Müllera

V JaS nakladatelství vychází Obrázky času Lubomíra Müllera

Tisk

Obrazky casu 200Čas spěje neúprosně vpřed a vracet se nehodlá, ani nemůže. Nelze napravit nic z toho, co jsme kdysi zavinili. Můžeme jen ve vzpomínkách odhalit, kdo nás inspiroval, motivoval, naváděl správným směrem.

 


Lubomír Müller vykresluje okamžiky, které zažil jako dítě a jež ho provázejí životem. Krátké příběhy odhalují malého kluka s velkou fantazií, který s odvahou pozoroval svět a snažil se jej pochopit. To vše se mu otisklo za víčky a rozeznělo jeho muzikantskou duši. Od babičky získává nadhled, od dědečka rozvahu, díky tatínkovi se ničeho nebojí a maminka mu poskytla náruč vždy, když bylo potřeba. Ze střípků vzpomínek tak vznikla mozaika, která ve výsledku hladí, objímá a inspiruje k vlastnímu snění.

Ukázka z knihy

Narodil jsem se v roce, kdy se u nás otevřela první samoobsluha. A taky v tom roce poprvé vběhli na Strahovský stadion cvičenci první celostátní spartakiády. V tom roce byl uskutečněn první přímý televizní přenos v republice, byli popraveni členové odbojové skupiny bratrů Mašínů, vstoupili jsme do vojensko-politického svazku Varšavská smlouva a k dosažení nejvyššího blahobytu i radosti pro všechny jsme plnili toho roku jednoletý plán na sto deset procent. Nic z toho si ale nepamatuji.

Lidská paměť je jako síto, skrz které protéká náš čas. A jak čas protéká, většina událostí našeho života se procedí a ztratí v zapomnění. Ale některé události síto přece jen zachytí, a ty si pamatujeme. Mají totiž pro nás nějaký význam. Až nastane ta pravá chvíle, pochopíme jaký.

Obrazky casu obalka

Lubomír Müller (*1955) je narozen v Plzni. Po studiích na SPŠA a Konzervatoři v Teplicích vystudoval hudební a divadelní vědu na Masarykově univerzitě v Brně (1981, PhDr.). Do roku 1989 redaktor a zástupce šéfredaktora hudebního měsíčníku Opus musicum se sídlem v Brně. Od roku 1990 redaktor brněnského deníku Rovnost, zástupce šéfredaktora magazínu ...AND YOU, vysokoškolský pedagog klavírní hry, ladič pian, klavírní koncertní doprovazeč. Od roku 1994 vydavatel vlastních pohlednic, učebních pomůcek, relaxační hudby. Vydané knihy Schody do nebeského pokoje (2008, 2013), Oběti milostného nerozumu (2009), Láska je všechno, láska je nic (2010), Světlo mé samoty –Příběh Sáry Wittensbergové (2011), Čekanka (2013), Bílá perla v černém srdci (2014), Štěstěnky z Mléčné dráhy (2015). Má rád dobré lidi, dobrá jídla, dobré cesty. Nevadí mu špatní lidé, špatná jídla, špatné cesty, protože ví, že špatné nikdy moc dlouho nevydrží, ale dobré ano. Věří, že ženy jsou moudřejší než muži, nicméně muži věří v opak, v důsledku čehož lidstvo opravdové moudrosti dosud nedosáhlo.

obrazky casu

Obrázky času, Lubomír Müller, Pevná vazba s přebalem, formát 115×185 mm, 160 stran, vyjde 26. 5. 2022


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

F jako Fík: jedna z knih pro začínající čtenáře

f jako fik ivona brezinovaMáte doma začínajícího čtenáře a hledáte pro něj zajímavou knížku, která by ho bavila i poučila? Jednu takovou vám přináší nakladatelství Albatros v edici „první čtení“. Příběh pro...

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Francouzské filmy ovládnou plátna kin

FFF perexLetos již po pětadvacáté se koná FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU – bude uspořádán ve dnech 24. až 30. listopadu a kromě Prahy zavítá i do dalších měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové či Ostravy. Návštěvníci si mohou vybírat z více než půls...