FOK zahraje slavnou Dvořákovu kantátu Svatební košile

FOK zahraje slavnou Dvořákovu kantátu Svatební košile

Tisk

fok dvorak200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK uvede kantátu Svatební košile z pera Antonína Dvořáka. Monumentální dílo na motivy stejnojmenné balady Karla Jaromíra Erbena orchestr přednese pod vedením šéfdirigenta Tomáše Braunera. Ve vokálních partech se představí Pražský filharmonický sbor a sólisté Kateřina Kněžíková, Aleš Briscein a Svatopluk Sem. Koncerty proběhnou 27. a 28. dubna 2022, vždy od 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Vstupenky jsou v prodeji na www.fok.cz.

 

Svatební košile jsou druhým ze čtyř velkých vokálně-instrumentálních děl Antonína Dvořáka. Dílo vzniklo v roce 1884 na motivy stejnojmenné balady ze sbírky Kytice Karla Jaromíra Erbena. Ačkoliv se formálně jedná o kantátu, svými rozměry a vlastně i duchovním poselstvím má blíže spíš k oratoriu. Pražští symfonikové toto velkolepé dílo uvedou pod vedením šéfdirigenta Tomáše Braunera, společně s Pražským filharmonickým sborem a třemi sólisty. V roli Dívky vystoupí Kateřina Kněžíková (soprán), roli Umrlce ztvární Aleš Briscein (tenor) a vypravěčem bude Svatopluk Sem (bas).

„Po velkém úspěchu Stabat mater v Anglii, kdy se skutečně ze dne na den stal světově uznávaným skladatelem, dostal Dvořák okamžitě nabídku na další vokálně-instrumentální dílo. Původně chtěl, aby dílo mělo národní tematiku, ale nakonec ho oslovily Erbenovy Svatební košile. Dílo mělo premiéru u nás, ale zanedlouho mělo obrovský úspěch i ve světě. Erbenovy texty mají úžasnou rytmiku, a to je přesně to, co Dvořákovi vyhovovalo při jejich zhudebňování. Kantáta Svatební košile obsáhne celou báseň od začátku až do konce. Je to skutečně nádherně hudebně vyjádřeno a Dvořák výborně propojuje text s hudbou. Od prvního taktu je cítit, že vzniklo něco výjimečného. Osobně toto dílo považuji za jedno z nejkrásnějších a nejzdařilejších kantátových děl vůbec,“ říká šéfdirigent FOK Tomáš Brauner.

Koncerty se uskuteční 27. a 28. dubna 2022 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu a jsou součástí abonentních řad A a B.

fok dvorak

Dvořák – Svatební košile
27. dubna 2022, 19:30
28. dubna 2022, 19:30
Smetanova síň, Obecní dům

ANTONÍN DVOŘÁK
Svatební košile, kantáta na text Karla Jaromíra Erbena op. 69

Kateřina KNĚŽÍKOVÁ | Dívka
Aleš BRISCEIN | Umrlec
Svatopluk SEM | Vypravěč

PRAŽSKÝ FILHARMONICKÝ SBOR
Lukáš KOZUBÍK | sbormistr

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Tomáš BRAUNER | dirigent

Více informací a vstupenky:

www.fok.cz
https://www.fok.cz/cs/dvorak-svatebni-kosile-0
https://www.facebook.com/events/361361125321628/361361135321627/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Cos to udělal?

cos to udelal 200V červenci vyšel pod hlavičkou nakladatelství Kalibr debutový román amerického autora Matthewa Farrella, který se ptá Cos to udělal? Rodinné tajemství, vyšetřování zvrhlé vraždy, komplikované vztahy, to vše vás čeká v této knize.

...

Divadlo

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...