Myšlenky, dílo a přínos J. A. Komenského překonávají hranice států i staletí

Myšlenky, dílo a přínos J. A. Komenského překonávají hranice států i staletí

Tisk

skoly v Brazilii perexKulturní dětské vystoupení zahájilo aktiv pedagogických pracovníků, který se uskutečnil u příležitoti Dne učitelů. Zorganizovala jej Odborná sekce školství Komise sociální strategie ÚV KSČM. Sourozenci Tereza a Zdeněk Bušovi zahráli (a Tereza zazpívala) několik známých nebo zlidovělých písní. Zdeněk studuje Konzervatoř Jaroslava Ježka, Tereza by chtěla být posluchačkou státní konzervatoře.

"V naší historii najdeme málo tak významných a světově uznávaných osobností, jakou je Jan Amos Komenský. Jeho myšlenky, dílo a přínos, nejen pro oblast vzdělání, překonávají hranice států i staletí. Den, kdy se slavný Učitel národů narodil, 28. březen (1592), si proto každý rok připomínáme jako Den učitelů. Stalo se milou tradicí, že se k tomuto datu scházíme i my," uvedla v úvodu předsedkyně odborné sekce Marta Semelová. Aktivu se zúčastnili pedagožky a pedagogové z celé republiky.

Podhodnocení učitelé

Následně Semelová shrnula stávající situaci ve školství. Upozornila mimo jiné na to, že přes nárůst platů ve školství mají čeští učitelé stále jen třetinu toho co kupříkladu rakouští, šestnáct tisíc pedagogů a pedagožek navíc v tuzemských školách chybí. Je podle ní důležité oživit a obnovit prestiž učňovského školství, nikoli ale tak, aby jeho absolventi byli levnou pracovnou silou. Uvedla, že v současné době je nedostatek klempířů a pokrývačů, kterých chybí kolem tří tisíc. "Učební obor řezník-uzenář loni absolvovalo pouze 72 žáků," řekla. Zkušenosti z praxe sdělovali i další přítomní lidé pracující ve školství.

Problémem je šikana

Aktivu se zúčastnil také kupříkladu předseda spolku Šance na návrat Petr Urban, který pomáhá lidem po výkonu trestu, v rámci odborných praxí spolupracuje se studenty, organizuje diskuse, včetně Valdštejnských besed, které se každý měsíc konají v Jazzové sekci. Pozvání na aktiv přijala i Eva Hurychová z Asociace školské sociální práce, která usiluje o to, aby s dětmi ve školách bylo více pracováno i po této stránce, upozornila například na šikanu mezi dětmi. Hurychová je taktéž známá zpěvačka a při loňském aktivu několik svých hitů zazpívala.

skoly v Brazilii

Na vzdělání kladou důraz i mimo Evropu. V brazilském státě Maranhao jsou rekonstruovány školy pro děti z chudších oblastí. Třeba v obci Fernando (na snímku). Informoval o tom guvernér státu Maranhao Flávio Dino z brazilské komunistické strany, který prosazuje heslo "více knih, méně zbraní".

Foto: Facebook Flávio Dino


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Další true crime, která vám nedá spát

ramirez night stalker 200Nakladatelství JOTA poměrně brzy po první knize z edice true crime o Tedym Bundym přišlo s dalším titulem, který se tentokrát zaměřuje na Richarda Ramireze. Autorem je Philip Carlo.

...

Divadlo

Marie Stuartovna v Brně

Stuartovna perexSlavný titul Fridricha Schillera se po Černínově režii v Městském divadle v Brně z roku 2006 objevuje v novém nastudování v repertoáru Mahenova divadle NDB v režii Martina Čičváka. Není se co divit. Je to titul, který zaručuje divácký ...

Film

Producent Petr Jákl vyjádřil svoji účast a politování nad tragédií při natáčení westernu Rust

Petr Jákl 5

Obrovský smutek zavládl při natáčení westernu Rust, kdy došlo k naprosto neuvěřitelné tragédii. Americký herec Alec Baldwin při jedné ze scén vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita a zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetil...