V nakladatelství Pointa vyšla Kuchařka z rybářské chaty od Nataši Richterové. Myslím, že potěší nejen rybáře a milovníky ryb!
Můj manžel má na ryby alergii, proto se mi obtížně zařazují do jídelníčku a každá inspirace je rozhodně vítaná. Z toho důvodu jsem se na tuto knihu těšila a byla zvědavá, jaké recepty přinese a jestli budou použitelné i bez té rybářské chaty, nebo party kamarádů z řad rybářů.
Odpověď jsem dostala hned v úvodním textu o receptech, kde autorka uvádí, že se inspirovala po celém světě a nejvíc pokrmů je z tresky, která je nejčastějším úlovkem v severských vodách. Navíc je většina receptů uzpůsobena přípravě i ve složitějších podmínkách, tedy například na rybářských chatách. Kdo by váhal, může se řídit i několika piktogramy jako je příprava na sporáku, příprava v troubě, nenáročný recept nebo obsahuje mořské plody. U každého receptu jsou tedy piktogramy, seznam surovin, co budete potřebovat a jednoduchý postup.
Nataša Richterová se v knize nesoustředí pouze na recepty, ale přidává i krátké glosy z rybaření v Norsku. Zpočátku se divila, co na tom její kamarádi mají, myslela si, že si tam užije několik dní u moře, rozhodně nebude vařit, a nakonec bylo vše přesně naopak. Moc mě bavilo číst, jak se do toho nakonec zamilovala a co vše v Norsku zažila. Její nadšení bylo nakažlivé a po přečtení mě úplně lákalo také vyrazit na nějakou takovou výpravu!
Navíc jsem se dozvěděla i spoustu zajímavostí o vodních tvorech. Například o rybích perlách, olihních nebo o hranáči šedém, který si pochutnává na mořských vších a může zachránit lososí farmu před invazí mořských vší.
Z receptů mě zaujala rybí polévka s maďarskou paprikou, rybí kari ze Srí Lanky, rybí knedlíčky s tomatovou omáčkou, brazilské jídlo moqueca z lososa, argentinský guláš chupin de pescado nebo asijská zázvorová rybí polévka. Zpátky na dovolenou ve Skotsku mě přenesl recept na tresku v těstíčku á la fish and chips, který si rozhodně musím udělat a zázvorová treska, co jsem zkoušela, byla opravdu výborná!
Kuchařka z rybářské chaty se mi moc líbila, četla se sama a bude mi cennou inspirací. Pokud máte rádi ryby, tak si ji nesmíte nechat ujít!
Nataša Richterová je stavební inženýrka s duší básníka, kuchařka z rybářské chaty a lektorka tvůrčího psaní. Ve volném čase vyráží na ryby do Norska, vaří podle nových rybích receptů, učí tvůrčí psaní nebo se toulá po zaniklých samotách v ráji šumavském. Publikuje na blogu Povídky z kabelky, na blogu iDnes a svou duši básníka odkrývá na platformě Poetizer. Její povídky vyšly v knihách Mami, co je to čupák? (Veritas, 2022), Jak mě připravil o panenství Dřímající hrom (Veritas, 2020) a Doba obalová (Veritas, 2017).
Kuchařka z rybářské chaty
Autor: Nataša Richterová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2023
Počet stran: 168
Hodnocení: 88 %
https://pointa.cz/project/f314ff0e-7619-11ed-a453-0242ac1c0008
< Předchozí | Další > |
---|