Vyšly další Téměř zapomenuté recepty

Vyšly další Téměř zapomenuté recepty

Tisk

temer zapomenute recepty200Michaela Smolová se opět pustila do tvorby kuchařky a v nakladatelství Grada tak vyšly Téměř zapomenuté recepty 2. Kuchařka má tentokrát podtitul Klenoty rakousko-uherské kuchyně.

 

 

 

Autorka v úvodním slovu popisuje, že recepty z obou knih si původně zapisovala pro své děti s tím, že měla v plánu jim předat ucelenou sbírku jejich rodinných receptů, které sesbírala od jejich babiček, maminky, které má od své kmotry nebo babičky jejího muže. „Ale nakonec jsem se rozhodla, že si ho nenechám jen pro sebe a své děti, jsou to recepty, které jsou generacemi otestované a odzkoušené, a proto fungují a hlavně chutnají,“ doplňuje.

Recepty jsou v knize rozdělené na: sváteční recepty, chlév, pečivo a slané recepty, drobné zákusky, moučná jídla, na kafíčku, tradiční kynuté recepty, ovocné recepty a pochoutky. U každého receptu je krátký úvod, informace o množství, seznam přísad, srozumitelný postup a také celostránková fotografie. V úvodech se dozvíte spoustu zajímavostí, například u vánočky se můžete dočíst, že v Rakousku se pekla na Svátek všech svatých, rozdávala se sirotkům jako poselství od jejich zesnulých rodičů a symbolizovala tak spojení mezi světem živých a mrtvých. To jsem nevěděla a zaujalo mě to.

Záložku jsem si ihned dala na domácí bramborový chléb, který musím vyzkoušet především z toho důvodu, že vypadá hodně podobně jako ten, co jsme v dětství jedli na dovolené. Dále mě na první přečtení zaujaly pařené buchty, tyrolský závin s mandlovou náplní a lité trdlo. Překvapil mě také recept na Non plus ultra, které máma dělávala každé Vánoce a táta vždy říkal, že takový název neexistuje. A hle, zde je recept i s legendou o Héraklovi a na fotce mnohem preciznější provedení, než na jaké jsme byli zvyklí.

Téměř zapomenuté recepty 1 vycházely především ze slovenské kuchyně a byly mi tak bližší, ale zde je zase více novinek a tím pádem i inspirace. Je tak kam sáhnout, což se cení. Obecně se mi Téměř zapomenuté recepty moc líbí, protože je z nich znát, že jde opravdu o ověřené recepty. Navíc jsou kuchařky takové čisté a poctivé a také je v nich hodně receptů, což dnes bohužel není samozřejmostí.

Michaela Smolová z lásky k dobrému jídlu a sladkostem vymyslela blog Sisters Bakers, do kterého zatáhla i svou mladší sestru Katarínu Dimoulatos. Ta pracuje jako matrikářka a bydlí se svým řeckým manželem a dvěma dětmi v rodinném domě se zahrádkou. Na blogu se dnes nachází plno receptů. Velkou vášní Michaely je pečení, ale také je mámou, manželkou a marketingovou konzultantkou na volné noze. Ráda hraje na klavír, venčí psa, nebo posedává a debatuje s rodinou.

temer zapomenute recepty

Téměř zapomenuté recepty 2
Klenoty rakousko-uherské kuchyně
Autor: Michaela Smolová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 176
Hodnocení: 87 %

https://www.grada.cz/temer-zapomenute-recepty-2-13027/


 

Přihlášení



Anketa

Která je vaše nejoblíbenější česká vánoční pohádka?
 

Must have všech fanoušků Harryho Pottera

S příběhy o Harrym Potterovi vyrostly už dvě generace čtenářů a troufám si říct, že ho “může” i spousta lidí, co jinak moc nečte. Všichni známe kouzelný svět J. K. Rowlingové už skoro nazpaměť a stal se nedílnou součástí našeho kulturního bohatství, stejně jako Červená Karkulka a Popelka. Může tedy ještě něčím překvapit? Co nabízí speciální sběratelská edice?

Příběhy z koutů Šumavy

Šumava si našla místo v srdci nejen místních, ale i mnoha lidí, kteří se sem vracejí a hledají inspiraci a odpočinek v krajině, co v sobě nese nesčetně příběhů. Někdy smutných, někdy veselých a někdy nadpřirozených. Lucie Oudová je místní rodačka a spisovatelka. Vydala již tři knihy, které vás na svých stránkách zanesou právě sem. Přečtěte si rozhovor o tom, co ji inspiruje, jak a proč díla vznikala a zda se máme na co těšit i do budoucna.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Balet a Twerk? V dnešní turbulentní době je třeba upoutat vždy netradičně

balet twerk 200Dva natáčecí dny, 15 lidí na place, 3 kamery, 1 jeřáb a 1 smeták, to je bilance tvorby kontroverzního propagačního videa baletu Národního divadla Brno s názvem Balet a Twerk. Jeho cílem bylo přiblížit ...

Deset let psychedelického šílenství slaví Madhouse Express

Na počátku byl inzerát, po kterém se dala dohromady parta rock’n’rollových nadšenců. Z okrajového žánru si to přes stovky koncertů nasměrovali do vyprodaného planetária, na Colours of Ostrava i do zahraničí. Jedna z nejzajímavějších klubových kapel současné scény vaří hustou psychedelickou mlhu už rovných deset let. Dekádu na scéně oslaví svým dosud největším koncertem 30. listopadu v pražské Arše+.

Čtěte také...

Po dlouhé době kuchařka, co se mi trefila do chutí

varime beze zbytku200V nakladatelství Grada vyšla kuchařka Kateřiny Bičíkové s názvem Vaříme beze zbytku: Recepty od kořínku až po květ. Už po letmém prolistování jsem věděla, že z ní budu vařit!

 

...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Odevzdal svůj život divadlu. Vzestupy a pády Jakuba Špalka

zivot s kasparem200Nový dokumentární film Heleny Třeštíkové Život s Kašparem je časosběrným snímkem, který mapuje život zakladatele Divadla v Celetné Jakuba Špalka na ploše 23 let.