Vyšly další Téměř zapomenuté recepty

Vyšly další Téměř zapomenuté recepty

Tisk

temer zapomenute recepty200Michaela Smolová se opět pustila do tvorby kuchařky a v nakladatelství Grada tak vyšly Téměř zapomenuté recepty 2. Kuchařka má tentokrát podtitul Klenoty rakousko-uherské kuchyně.

 

 

 

Autorka v úvodním slovu popisuje, že recepty z obou knih si původně zapisovala pro své děti s tím, že měla v plánu jim předat ucelenou sbírku jejich rodinných receptů, které sesbírala od jejich babiček, maminky, které má od své kmotry nebo babičky jejího muže. „Ale nakonec jsem se rozhodla, že si ho nenechám jen pro sebe a své děti, jsou to recepty, které jsou generacemi otestované a odzkoušené, a proto fungují a hlavně chutnají,“ doplňuje.

Recepty jsou v knize rozdělené na: sváteční recepty, chlév, pečivo a slané recepty, drobné zákusky, moučná jídla, na kafíčku, tradiční kynuté recepty, ovocné recepty a pochoutky. U každého receptu je krátký úvod, informace o množství, seznam přísad, srozumitelný postup a také celostránková fotografie. V úvodech se dozvíte spoustu zajímavostí, například u vánočky se můžete dočíst, že v Rakousku se pekla na Svátek všech svatých, rozdávala se sirotkům jako poselství od jejich zesnulých rodičů a symbolizovala tak spojení mezi světem živých a mrtvých. To jsem nevěděla a zaujalo mě to.

Záložku jsem si ihned dala na domácí bramborový chléb, který musím vyzkoušet především z toho důvodu, že vypadá hodně podobně jako ten, co jsme v dětství jedli na dovolené. Dále mě na první přečtení zaujaly pařené buchty, tyrolský závin s mandlovou náplní a lité trdlo. Překvapil mě také recept na Non plus ultra, které máma dělávala každé Vánoce a táta vždy říkal, že takový název neexistuje. A hle, zde je recept i s legendou o Héraklovi a na fotce mnohem preciznější provedení, než na jaké jsme byli zvyklí.

Téměř zapomenuté recepty 1 vycházely především ze slovenské kuchyně a byly mi tak bližší, ale zde je zase více novinek a tím pádem i inspirace. Je tak kam sáhnout, což se cení. Obecně se mi Téměř zapomenuté recepty moc líbí, protože je z nich znát, že jde opravdu o ověřené recepty. Navíc jsou kuchařky takové čisté a poctivé a také je v nich hodně receptů, což dnes bohužel není samozřejmostí.

Michaela Smolová z lásky k dobrému jídlu a sladkostem vymyslela blog Sisters Bakers, do kterého zatáhla i svou mladší sestru Katarínu Dimoulatos. Ta pracuje jako matrikářka a bydlí se svým řeckým manželem a dvěma dětmi v rodinném domě se zahrádkou. Na blogu se dnes nachází plno receptů. Velkou vášní Michaely je pečení, ale také je mámou, manželkou a marketingovou konzultantkou na volné noze. Ráda hraje na klavír, venčí psa, nebo posedává a debatuje s rodinou.

temer zapomenute recepty

Téměř zapomenuté recepty 2
Klenoty rakousko-uherské kuchyně
Autor: Michaela Smolová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 176
Hodnocení: 87 %

https://www.grada.cz/temer-zapomenute-recepty-2-13027/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

trancer 200Před deseti lety hrál po pražských klubech (tehdy jste ho mohli ještě někde zaznamenat pod pseudonymem Pán ostenů), vybudoval si poměrně slušné jméno a trancovými sety bavil mnoho fanoušků a tanečníků. Pak se ale z ničeho nic ztratil a věnoval se...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Raw tyčinky na hory i na prázdniny

 zivanKluci z Frýdku-Místku založili firmu na výrobu raw tyčinek. Co je k tomu vedlo? Možná vitariánský způsob života, láska k horám, ke sportu i záliba v otužování a koupání v zamrzlé řece. Živan znamená život, tyčinka splňuje požadavky na kvalitu raw stravy a ...


Literatura

Skleněný trůn překračuje hranice svého žánru

skl200Skleněný trůn se stal jednou z nejočekávanějších Young Adult knih v tomto roce. Sarah J. Maas totiž napsala opravdu dobrý začátek nové série, který je v porovnání s konkurenty znatelně odlišný.

...

Divadlo

Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

zabradli 200Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. V nadcházejícím roce uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase...

Film

The Circle nabízí leda tak pěkný pohled na Emmu Watson v upnutých riflích

the circle Irena perex

Do kin vstupuje film The Circle, který byl natočen podle knižní předlohy Davea Eggrese vydané česky pod názvem pod názvem Kruh. Bohužel ale nemá moc co nabídnout! Snad jen dvě herecké ...