Po dlouhé době kuchařka, co se mi trefila do chutí

Po dlouhé době kuchařka, co se mi trefila do chutí

Tisk

varime beze zbytku200V nakladatelství Grada vyšla kuchařka Kateřiny Bičíkové s názvem Vaříme beze zbytku: Recepty od kořínku až po květ. Už po letmém prolistování jsem věděla, že z ní budu vařit!

 

 

 

Kuchařky zaměřené na zužitkování zbytků jsou v době, kdy se čím dále více hovoří o plýtvání jídlem, velmi oblíbené. Několik z nich se mi už dostalo do rukou a mám pocit, že málokdy v nich najdete něco nového, nebo opravdu praktického. A nyní jsem konečně narazila na výjimku!

Kateřina Bičíková v úvodu vysvětluje, že se k takovému vaření dostala prostřednictvím práce kulinární redaktorky, když bylo potřeba zužitkovat zbytky a něco z nich připravit. Už na této úvodní straně si získala mé sympatie a neztratila je ani na dalších stránkách. Líbilo se mi, jak působí lidsky a často mě rozesmála.

„Pokud jste měli s výrobou kimči veliké oči a stihlo vám přezrát natolik, že už vám připadá moc výrazné, je ten správný čas pustit se do slané palačinky kimchijeon. Ano, chápeme se správně, že kimči je proto vždycky dobré vyrobit o něco více, aby vám právě na ni nějaké zbylo.“ (str. 40)

Recepty jsou rozdělené na tři větší části, kdy se první zaměřuje na zpracování příloh a zbytků, druhá obsahuje recepty s využitím celé zeleniny včetně natí a závěrečná potěší sběrače. Tedy lidi, kteří si z procházky nebo výletu vždy donesou něco na zpracování. Některé recepty byly známé, jako například francouzský toast z vánočky, knedlíky s vajíčkem, moje oblíbené řepné brownies nebo smrkový sirup. To však vůbec nevadilo, protože se našla stále spousta nových a lákavých dobrot jako krokety ze zbylé rýže či rizota, čínská kaše congee ze zbylé rýže, chlebový salát Panzanella, kari z vařených vajec a mungo fazolí s jogurtovými plackami nebo celý pečený květák či brokolice s fazolovým humusem.

Úspěšní zahrádkaří ocení recept na cuketové halušky s uzeným tempehem, lilky a cukety plněné orientální čočkou nebo nakládané ředkvičky a pesto z ředkvičkové natě. Některé návody jako například trhané „maso“ z banánových slupek nebo čatní z melounových slupek mě pak opravdu překvapily a láká mě je vyzkoušet.

Kniha Vaříme beze zbytku pro mě tedy byla velmi milým překvapením a kdyby Kateřina Bičíková pokračovala v psaní kuchařek, tak budu jedině ráda!

varime beze zbytku

Vaříme beze zbytku
Recepty od kořínku až po květen
Autor: Kateřina Bičíková
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 176
Hodnocení: 91 %

https://www.grada.cz/varime-beze-zbytku-12017/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Miroslavem Vaňurou o knize a televizním pořadu Legendy kriminalistiky

2817Miroslav Vaňura má za sebou práci na mnoha televizních pořadech. Jmenujme alespoň Na vlastní oči, 112 v ohrožení života nebo Legendy kriminalistiky. A právě poslední jmenovaný seriál věnují se známým vrahům a jejich obětem se dočkal v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chystáte se na chalupu? Pak si s sebou přibalte tuto knihu

Pochoutky z chaloupky 200Ve vydavatelství Radioservis vyšla kniha Pochoutky z chaloupky obsahující 100 původních chalupářských receptů na vynikající domácí jídla. Autorem je moderátor Českého rozhlasu Patrik Rozehnal.

...

Literatura

Jídlo, láska, pohádka: Hrad ve Skotsku

hrad ve skotsku200V listopadu jsme se dočkali již devátého dílu série Romantické útěky autorky Julie Caplinové, tentokráte s až pohádkovým názvem Hrad ve Skotsku. Malebná obálka s lákavými slovy „kouzelná slova, vůně vanilky a hřejivá objetí“ mluví za vš...

Divadlo

Láska je až dvanáctá síla ve vesmíru, po gravitaci a vteřinovém lepidle

moskyti 200Městské divadlo Zlín uvedlo v české premiéře hru Moskyti od Lucy Kirkwood. Tato hra měla premiéru v v londýnském National Theatre v roce 2017 a mluvilo se o ní jako o události sezony a dodnes je považována za jeden z nejvýraznější divadelních te...

Film

MARKÉTA IRGLOVÁ nazpívala singl pro film POSLEDNÍ Z APORVERU

marketa irglova„Vezme nás vítr, zmizíš, zmizím“, zpívá Markéta Irglová v duetu s kapelou Zrní. Píseň s názvem Mejsó právě vychází v exkluzívní nabídce digitálního servisu SUPRAPHONline jako p...