Bezlepková strava nemusí být jednotvárná ani nudná

Bezlepková strava nemusí být jednotvárná ani nudná

Tisk

radost z bezlepkove stravy 200Nakladatelství Anag vydalo další knihu odborníků Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána. Tentokrát se zaměřuje na bezlepkovou stravu a představuje zdravé vaření bez lepku a bez mléka.

 

 

Radost z bezlepkové stravy je rozdělena do třech velkých částí: lepek, bezlepková strava a recepty. První část vysvětluje, proč je lepek problém, jaké jsou s jeho nesnášenlivostí spojené zdravotní problémy a také jak je to s těhotenstvím nebo kojenci a lepkem. Překvapilo mě, že podle autorů by měla matka úplně vysadit nebo výrazně omezit pečivo, protože pečená mouka velmi poškozuje střeva a mohla by vést i ke zhoršení kvality sliznice tenkého střeva dítěte. Spousta informací z kapitoly o bezlepkové stravě se podle mě překrývá z předchozí knihou Radost z jídla, ale rozhodně stojí za přečtení a připomenutí.

Recepty v knize se dělí na obiloviny (rýže, jáhly, quinoa, pohanka, teff, amarant, čirok, slzovka, kukuřice), luštěniny (čočka, fazole, cizrna, hrách, sója), zelenina. Závěr se pak zaměřuje na dezerty a sladkosti, a to jak nepečené, tak pečené, nebo na dorty a vánoční cukroví. Zaujala mě spousta kombinací a také některé způsoby přípravy jako je vaření v jednom hrnci, kdy se na sebe skládají jednotlivé vrstvy. Nenapadlo by mě například vařit rýži se semínky nebo s mandlemi a rozmixovat si ji na kaši, ráda vyzkouším rýži s batáty a pórkem, fritované tofu se zázvorem a hořčicí, nebo kukuřičné knedlíky.

Ocenila jsem také recepty ze slzovky a teffu a v létě si určitě připravím nějaký presovaný salát. Jak na něj? „Nastrouháme nebo nakrájíme zeleninu a smícháme ji s kvašenou zeleninou nebo šťávou z ní a umeoctem. Dáme do misky nebo sklenice a zatížíme. Necháme několik hodin odležet. Když si ho připravíme ráno, je často k obědu už hotový.“ (str. 277)

Do této knihy budu často nahlížet a věřím, že se díky ní naučím zařadit do jídelníčku ještě více luštěnin a obilovin. A vám doporučuji to samé!

MUDr. Vladimíra Strnadelová vystudovala všeobecné lékařství na Palackého universitě Olomouc. Atestovala v oboru neurologie. Při své práci na neurologickém oddělení se postupně začala věnovat celostní medicíně. Vystudovala čínskou fytoterapii, akupunkturu, homeopatii, EAV (elektroakupunktura podle Dr. Volla), dietologie. Spolu s Janem Zerzánem již 30 let léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření. Pořádají kurzy, přednášky, píší články a knihy zabývající se léčebnou stravou.

Jan Zerzán se před více jak třiceti lety vyléčil pomocí stravy z nádorového onemocnění. To bylo motivací pro následující studium dietologie a přírodní medicíny. Spolu s MUDr. Evou Strnadelovou již 30 let léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření. Pořádají kurzy, přednášky, píší články a knihy zabývající se léčebnou stravou.

radost z bezlepkove stravy

Radost z bezlepkové stravy
Zdravé vaření bez lepku a bez mléka
Autor: Vladimíra Strnadelová, Jan Zrzán
Žánr: kuchařka, zdraví
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2021
Počet stran: 336
Hodnocení: 86 %

https://www.anag.cz/radost-z-bezlepkove-stravy-zdrave-vareni-bez-lepku-a-bez-mleka/pA93.3977/


 
Banner

Přihlášení



Vzpoura oceánů ohrožuje lidstvo

Tento fascinující ekothriller, v němž autor zobrazuje vzpouru přírody proti lidstvu jako hororový scénář, nad nímž se tají dech, se stal světovým bestsellerem. Jeho druhé vydání přináší na knižní trh nakladatelství Laser ze společnosti Euromedia Group. První díl už leží na pultech knihkupectví, díl druhý je aktuálně v předprodeji a můžeme se na něj těšit již v únoru 2023.


Laser

Zjistěte, jak přežít ve městě i v přírodě

Kurz přežití je název knihy od Amara Ibrahima, který se dlouhodobě věnuje přežití – pořádá kurzy i o něm přednáší. Tento titul by si měl přečíst každý.


BizBooks
Banner

Rozhovor

Rozhovor s Ondřejem Neffem. Jak se mu vyhodnocovaly soutěžní povídky?

Ondřej NeffOndřej Neff se stal patronem naší literární soutěže sci-fi a fantasy povídka, jejíž výsledky jsme nedávno vyhlásili. Osobně měl tu čest vybrat tři nejlepší povídky a my jsme měli tu čest s ním spolupracovat. Jak se mu povídky hodnotily, kterou svou kni...

Hledat

Je libo dystopii?

Kdo sleduje knižní svět, nemohl minout knihu Znamenitá mrtvola od argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy. Jaká je?


Fobos

Čtěte také...

Poruchy osobnosti 21. století: Diagnostika v teorii a praxi

 

poruchyPoruchy osobnosti jsou základními psychologickými škatulkami, bez kterých bychom si asi dost dobře nevymezili normalitu osobnosti a mnohdy úzké hranice mezi tím, co je ještě v pořádku, a co už je patologické. Nejnovější pohled na charakteristiku ko...


Literatura

Jak chutně a bez výčitek jíst při cukrovce

sachar200Nakladatelství Noxi dělá v oblasti zdraví velmi záslužnou činnost. Další z jeho počinů je kuchařka maďarské autorky Krisztiny Vrábel „160 gramů sacharidů“ s lákavou výzvou v podnázvu: „Jezme chutně bez výčitek“. Taková výzva mě nikdy nenechá chladnou. ...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Jako nikdy vhlédneme do duše umírajícího umělce

200filmFilmový obraz lidí, vědomých blížícího se konce své pozemské pouti, zdůrazňoval v minulých desetiletích hlavně jejich nenadálou aktivitu, kdy se pokoušeli něco změnit či prosadit - z české tvorby lze uvést zejména Kachyňova Směšného pána (1969), jatého př...