Deset zenových vteřin vám může změnit život

Deset zenových vteřin vám může změnit život

Tisk

deset zenovych vterin 200V nakladatelství Anag vyšla kniha Deset zenových vteřin s podtitulem Dvanáct zaklínadel pro hledání a nalézání smyslu, klidu a vnitřní síly.

 





Co v knize najdete?

V úvodu knihy se nachází vysvětlení metody kombinující východní principy založené na vědomém dýchání a všímavosti s principy západní pozitivní psychologie. Následují kapitoly zaměřené na jednotlivá zaklínadla a další rady, jako které zaklínadlo zvolit a jak s nimi pracovat. Další část knihy se pak zaměřuje na Sekvenci koncentrace a koncentraci obecně.

O jakou metodu jde?

Deset zenových vteřin vychází z velmi jednoduché metody. Ta je založena na jediném hlubokém nádechu a výdechu doplněném o konkrétní myšlenku. Takto snadno se člověk může zklidnit, zamyslet a také změnit.

Autor popisuje, že k používání zaklínadel neexistuje žádné dogma, závisí jen na hlubokém nádechu a výdechu, přičemž jde o cestu do vlastního nitra a zaměření se na určitou myšlenku. Se zaklínadly jde libovolně pracovat, kombinovat je, nebo se klidně zaměřit jen na jedno. Tento přístup se mi líbil a vyhovoval mi.

A co je těch 12 zaklínadel?

1. Úplně se zastavuji
2. Nic neočekávám
3. Pracuji na svých věcech
4. Důvěřuji svým zdrojům
5. Cítím, že mám podporu
6. Přijímám tento okamžik
7. Moje minulost pro mě není problém
8. Uděluji věcem smysl
9. Otevírám se radosti
10. Troufám si na tento úkol
11. Dělám konkrétní kroky
12. Vracím se s novou silou

Každé zaklínadlo je v knize stručně popsáno a následují rady, jak jej používat. Ty jsou podpořeny zkušenostmi reálných lidí, což hodnotím velmi kladně. Působilo to na mě opravdu praktickým dojmem a lépe jsem si práci se zaklínadly dokázala představit. A mnohdy mě zasáhly i doprovodné komentáře Erica Maisela jako například tento z konce kapitoly o zaklínadle Nic neočekávám: „Sněte, ale nic neočekávejte. Mějte touhy, ale nic neočekávejte. Doufejte, ale nic nečekávejte. Zbavte se potřeby kontrolovat a získejte skutečnou kontrolu.“ (str. 48)

Deset zenových vteřin je velmi srozumitelně napsaná kniha, ve které si každý může něco najít. Metoda je jednoduchá a nikomu nic nebrání ji vpustit do života. Mnohdy se to vážně může hodit.

O autorovi

Eric Maisel, Ph.D., je autorem více než padesáti knih, včetně The Magic of Sleep Thinking. Působí jako kouč kreativity zaměřený na podporu duševního zdraví v oblasti kritické psychologie a kritické psychiatrie. Přednáší po celém světě, zajišťuje semináře kreativního hlubinného psaní a přednáší na konferencích International Society for Ethical Psychology and Psychiatry.

Deset zenových vteřin
12 zaklínadel pro hledání a nalézání smyslu, klidu a vnitřní síly
Autor: Eric Maisel, Ph. D
Překlad: Petr Jochmann
Žánr: životní styl, zdraví, meditace
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2021
Počet stran: 224
Hodnocení: 80 %

https://www.anag.cz/deset-zenovych-vterin-dvanact-zaklinadel-pro-hledani-a-nalezani-smyslu-klidu-a-vnitrni-sily/pA91.5999/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BluEye: „Důležité je jít proti proudu a odlišit se“

blueye 200Skromný a sympatický mladík, který je znám i za hranicemi naší malé země, avšak na ulici byste ho přehlédli, protože mnohdy třeba ani nevíte, že jste slyšeli nějaký track zrovna od něj – to je BluEye, ostravský trancový DJ a producent, který na scé...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jaký je druhý Pochoutkový rok?

pochoutkovy rok2 200V nakladatelství Radioservis vyšlo pokračování knihy Pochoutkový rok vycházející ze stejnojmenného pořadu Českého rozhlasu.

 

...

Literatura

V tátových stopách

zena v bilem kimonu200Mám ráda knihy se silnou myšlenkou, dobře vypointované. Proto mne oslovil román Any Johns Žena v bílém kimonu, který vydala před časem LEDA. Tenhle příběh o osudech japonských žen, které se zamilovaly do amerických vojáků a tě...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Dvě filmové klasiky Davida Finchera na nejmodernějších nosičích

FincherDavid Fincher patří k nejuznávanějším režisérům současnosti a každý jeho počin je vyhlížen s velkým očekáváním. Jeho filmografie sice není tak obsáhlá a zatím sestává z deseti titulů, každý z nich je ale moderní klasikou. Dva z nich vyš...