Spánkem ke zdraví

Spánkem ke zdraví

Tisk

spankem ke zdravi 200V červnu vydalo nakladatelství Anag příručku Kathariny Lederle Spánkem ke zdraví s všeříkajícím podtitulem Zlepšete svůj spánek, zlepšete své zdraví. Spánkem strávíme téměř třetinu svého života, tak by nás měl zajímat. A tahle kniha nám o něm poví mnohé!

Autorka je odbornice

Doktorka Katharina Lederle je specialistka v oboru lidského spánku a fungování biologických hodin, která se věnuje především lidem trpícím problémy se spaním. Je zakladatelkou Somnie, organizace pro výzkum spánku a terapii spánkových poruch, v níž se velký důraz klade na osobní přístup ke klientům a jejich potřebám. Spolupracovala s řadou organizací zaměřených na oblast spánku, například s Clockwork Research, kde ve věci spánku a únavy radila firmám po celém světě.

Konzultační služby zaměřené na kvalitu spánku poskytuje i řadě dalších organizací. Veškerými svými aktivitami se snaží pozvednout všeobecné povědomí o důležitosti zdravého spánku, věnuje se individuálnímu poradenství a terapii, organizuje spánkové workshopy a pořádá vzdělávací přednášky, jejichž cílem je pomoci lidem dobře spát a cítit se skvěle.

Co v knize najdeme?

Kniha je velmi přehledně rozdělena na čtyři základní části, konkrétně 1. Spánek: Seznamte se, prosím, 2. Proč je zdravý spánek tak důležitý, 3. Když se spánku nedaří, 4. Zdravé spánkové návyky jako součást každodenního života. Samozřejmostí je Úvod, Závěr, Terminologický slovníček, Zdroje, Rejstřík a pár slov O autorce.

Kvituji s povděkem, že autorka kontinuálně zdůrazňuje, že spánek je nedílně spjat se třemi pilíři zdraví, tedy s fyzickým zdravím, mentální výkonností a emoční pohodou. Taky se mi líbí členění, jak na konci kapitoly nabízí ve zkratce to nejdůležitější pod odstavcem s názvem Sečteno a podtrženo. Nebo že místy narazíme na odstavec Dobrá rada, který přidává tipy nebo informace navíc. Autorka navíc sama říká, že člověk je tvor individuální, a tudíž to, co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého. Je na konkrétním člověku, co vyzkouší a co se mu osvědčí, ale tato kniha nám dává profesionální rady, jak pracovat se spánkem a zlepšit jeho kvalitu.

Proč si tuto příručku přečíst?

Spánek k našemu životu a zdraví neodmyslitelně patří a ne každý pod tíhou starostí a tohoto moderního šíleného světa spí tak dobře, jak by chtěl. To se může změnit i právě díky této příručce, kde lépe pochopíte, jak spánek funguje a co můžete změnit, abyste se lépe vyspali. Tak proč to nevyzkoušet?

spankem ke zdravi

Název: Spánkem ke zdraví
Autor: Katharina Lederle
Žánr: naučná literatura, zdraví
Originální název: Sleep Sense: Improve Your Sleep, Improve Your Health (2018)
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2021, brožovaná vazba
Počet stran: 240
Hodnocení: 90 %

https://www.anag.cz/spankem-ke-zdravi-zlepsete-svuj-spanek-zlepsete-sve-zdravi/pA91.5867/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jazz zpívám ráda právě kvůli improvizaci

archiv Marta MarinováZpěvačka, skladatelka, herečka, rozhlasová moderátorka, vystudovaná učitelka, Marta Marinová, přiznává, že živit se tím, co má ráda, považuje za velké štěstí. Hudba ji baví od dětství – začínala houslemi, ke kter...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Svobodná hra namísto nudy a digitální demence u dětí. Uděláte s tím něco?

Svobodná hra obálkaManželé Danišovi mají čtyři děti. Mají také cenné zkušenosti s výchovou a péčí o své ratolesti, které vedou k svobodné hře a kreativitě. Prakticky a zábavně pojatá kniha s množstvím fotografií přináší návody na to, jak si dnes mohou ...


Literatura

Rajeshův přízvuk je skutečný

muj prizvuk200V nakladatelství XYZ vyšla kniha Můj přízvuk je skutečný a pár dalších věcí, které jsem vám neřekl, kterou by si měl přečíst každý milovník seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory). Tuto zpověď totiž nevypráví nikdo jiný než Kunal...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Velkolepá Bitevní loď připlouvá do našich kin

altAč to za okny mnohdy nevypadá, léto se kvapem blíží a s tím pomalinku začíná každoroční filmová sezóna plná nenáročných a zábavných kousků, u nichž by se měl divák hlavně pobavit a zapomenout na všednodenní starosti. První letošní vlaštovkou je Bitevní...