Lucie Pytlová: Barefoot: žij naboso!

Lucie Pytlová: Barefoot: žij naboso!

Tisk

Barefoot

Barefoot mě úplně nebralo, ale miluju bosé chození a všechny vjemy na bosých nohou, včetně ledové vody v lednu. Líbila se mi knížka Lucie Pytlové? Ano, a moc. A to zejména ze dvou důvodů. Prvním bylo příjemné povídání o energetické a podpůrné funkci našich nohou, nejsou to jen ťapky na chození, ale jsou přesně tím neskutečně citlivým orgánem našeho těla, kterému můžeme dělat hodně dobře, ale také mu škodit.

A druhý důvod byl pěkně vysvětlená fyziologie nohy a jejího vztahu k zádům, zejména při chůzi, při zátěži, kdy jednoduše řečeno, máme-li něco špatně na noze nebo v chůzi, zátěž přebírají záda a další klouby, které tím začínají trpět.

Barefoot

A abych nezapomněla, barefoot je tu velké téma, byť velmi spojeno s bosou chůzí, kterou vlastně tyto boty imitují. Odnáším si zejména pro mne novou informaci, že uzemňující chůze po trávě, hlíně a zemi nás zbavuje napětí, přirozeně ho odvádí – a že existují i boty, které mají elektricky vodivou podrážku tak, aby toto napětí přecházelo do země i při chůzi v těchto botičkách. Jo a ještě, ale to asi zarytí barefootisti ví, botičky se dají i doma ušít – autorka přináší tipy na to, kde najít návody.

Ke své knize a tématu si přizývá další odborníky na bosou chůzi a odhaluje tak ještě více různých úhlů pohledu.

„Pohyb v obuvi a bez obuvi je jiný. V obuvi přijde noha do styku s vnitřní stranou boty, jakmile však obuv sundáme, noha se ocitne v úplně jiné dimenzi. Otevře se jí nový „pestrobarevný svět, který nohu nenechá spát“. Doma je prostředí trochu fádnější, ale venku se noha dostane do styku s měkoučkou zemí prohřátou sluncem, chladivou ranní trávou a kamínky masírujícími každý kousek nohy. Místo nezajímavé vložky v botě bosá noha doslova „ochutnává“ různorodý okolní svět. Venkovní terén je chvíli rovný, jindy zešikmený, hrbolatý, pichlavý, měkký, tvrdý, chladný nebo teplý aj.“

Cítíte tu nádheru? Pokud ano, je to knížka jako na míru pro vás. A je úplně jedno, jestli jste příznivci bosé chůze nebo barefoot botiček, protože k obému tu najdete výtečnou nálož informací včetně té, že všeho s mírou. Takže to není o tom, že jedině barefoot jsou správné, ale o tom, nalézat cestu ke své vlastní noze, poslouchat ji, řešit to, čím trpí a ulevovat jí tam, kde se dá. A všechno kombinovat, budete-li chtít, protože zatímco jedna bota bude někomu k užitku, u druhého může ta samá bota škodit. Tak rozdílní jsme! K výběru správné konvenční obuvi tu je také dosti řečeno, stačí dodržet několik dobrých rad o měkkosti boty, o pevnosti i důležitém nadměrku a širší přední části.

Dá se říci, že zdravá noha se bude cítit v utlačené špičce nedobře. A pozor i na pevné boty u malých dětí, noha dostává signál, že se nemusí o nic starat a svaly už pak nemohou dosáhnout plného potenciálu posílených svalů a vazů.

A co jsem si ještě z knihy odnesla?

-          Úžasné pojednání o tom, jak noha nás chladí, už jsem pochopila svoji potřebu mít v horkém létě pořád studené nohy!

-          Důležitý fakt, že každý typ boty chce od nohy i celého těla jiný styl fungování – to je dobré vědět!

A celkově, je to kniha pro milovníky pocitů, počitků a prožitků. 

O autorce: Lucie Pytlová je česká fyzioterapeutka se zájmem o zdravá chodidla, obor vystudovala na Fakultě tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově a v diplomové práci zkoumala vliv obuvi na držení těla.

Autorka v knize čerpá mnohé informace z vlastních zkušeností. Sama nemá stoprocentně zdravá chodidla, a přesto vidí v chůzi naboso a v barefoot obuvi mnohé výhody. V nynější době je na mateřské dovolené, a tak musí řešit obuv i pro své dítě, což není vždy jednoduché. Jako fyzioterapeutka pracovala ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

A kde knížku najdu: https://www.alferia.cz/barefoot-zij-naboso-9992/

Hodnocení: 99 %

Počet stran: 130


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Naučte se, jak neplýtvat jídlem

konec-plytvani 200Poslední kniha od kolektivu Smarticular vydaná v nakladatelství Kazda se zabývá velmi aktuálním a také důležitým tématem – plýtvání jídlem. Dotýká se totiž každého z nás, a proto by tato kniha měla patřit mezi povinnou četbu dospělý...


Literatura

Magie času

MagieCasuČarodějovy hodiny od J. A. Bellairse už je možné zařadit mezi klasiku dětské fantasy a s novým vydáním od DOBROVSKÝ s.r.o. máme možnost se do této knihy ponořit znovu. Začíst se do ní můžete i bez dětí a pravděpodobně nebudete litovat. Dokonce se můž...

Divadlo

Inscenace 1000 tváří Adiny přináší dobovou atmosféru a přitažlivý pohled za kulisy

adina200Jeden barvitý život přinesla v živých barvách premiéra nové hry Daniely Sodomové. Inscenace, jejíž režisérkou a choreografkou je Adéla Stodolová, nese název 1000 tváří Adiny, což mnohé napovídá. Samozřejmě že jde o filmovou hvězdu Adinu Mandlovou. A není ...

Film

Baltasar Kormákur zavítá v květnu do Prahy uvést svůj film Hluboko, výjimečný příběh o vůli a síle přežít

Hluboko plakat 200Mezinárodně vyhledávaný režisér, scenárista a příležitostný herec Baltasar Kormákur je v českém prostředí patrně nejvíce známý díky krimi snímku Severní blata (2006), který na ka...