Odhalte Sílu přírodní fermentace

Odhalte Sílu přírodní fermentace

Tisk

sila prirodni fermentace 200V nakladatelství Grada vyšlo nové vázané vydání oblíbené knihy zaměřené na kvašené potraviny. Jmenuje se Síla přírodní fermentace a jejím autorem je Sandor Ellix Katz.

 

 

Na první pohled se jedná o kuchařku, ale kniha obsahuje mnohem více. Přenáší totiž na čtenáře autorovo nadšení a ten se tak mezi řádky dozvídá o zázračných účincích fermentace. „Pro mě je kvašení zdravotním režimem, kulinářským uměním, multikulturním dobrodružstvím, formou aktivismu i duchovní cestou – vše naráz,“ píše na začátku úvodu s kulturními souvislostmi.

Kniha je rozdělena na 13 hlavních kapitol, přičemž ty úvodní se zaměřují na rehabilitaci živých kultur, teorii kultur, jejich homogenizaci a zacházení s nimi. Následují části zaměřené na nakládanou zeleninu, luštěniny, mléčné produkty, chleba, obilné kaše a tekutiny jako jsou víno, piva, medovina, ale také octy. V závěru se pak nachází poznámky, použitá literatura, seznam receptů a krátké informace o autorovi.

Sílu přírodní fermentace jsem četla nedlouho po tom, co jsme doma nachystali další várku kysaného zelí, takže jsem měla radost, že se o tom všem dozvím něco víc. Hned mě tak zaujaly tipy na jeho obměny jako například zelí s vínem nebo mořskými řasami. Zaujala mě také varianta s kysanou vodnicí (podle autora jedním z nejméně doceněných druhů zeleniny) a kvašená řepa vhodná do boršče.

Díky knize snad přijde řada i na základní kimči nebo chlebový kvásek s ovocem a někdy se chci pustit i do výroby jogurtového sýra labneh tvořícího základ pro jogurtové omáčky populární v indické kuchyni. Dále jsem si vypsala tibetské kefírovo-pohankové lívance, bramborové kváskové placky s rozmarýnem a česnekem nebo africkou jáhlovou kaši.

Autorův styl psaní mě moc bavil, protože působil velmi lidsky a mnohokrát jsem se i zasmála – například při jeho popisu nejistých hranic mezi dokonale zkvašenou a zkaženou potravinou nebo o kvašení alkoholu spojeného v dávných dobách s božstvy. Ocenila jsem také přidání českých poznámek do textu.

Kniha bude mít čestné místo v mé knihovně, mám v plánu z ní zkoušet nejrůznější dobroty a těším se na další autorova díla avizovaná v samotném závěru knihy.

Sndor Ellix Katz (*1962) sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Přes dvacet let inspiruje svojí knihou Síla přírodní fermentace i sérií workshopů po celém světě. Pochází z New Yorku, ale v současné době je součástí komunity lidí žijící v Short Mountain, uprostřed lesů a divoké přírody Tennessee. Více o autorovi najdete na jeho webu Wild Fermentation: https://www.wildfermentation.com/who-is-sandorkraut/.

sila prirodni fermentace

Síla přírodní fermentace
Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
Autor: Sandor Katz
Překlad: Zuzana Ouhrabková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Alferia (Grada)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 87 %

https://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace-vazane-vydani-(1)-12163/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nadační fond PRiorita: „Máme rádi filmy a myslíme si, že by bylo dobré, aby se na ně mohli dívat všichni.“

priorita rumlK rozhovoru jsme tentokrát přizvali pana Pavla Hronka z Nadačního fondu priorita. Tento nadační fond pomáhá neziskovým organizacím s médii a aktuálně se podílí na tvorbě audiokomentářů k filmům, o kterých se dozvíte více.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mozek, duše a tělo: Neurobiologie psychosomatiky a psychoterapie

 

mozek1Pokud si chcete přečíst opravdu zajímavou knížku a máte koule na odborné pojmy z oblasti neurobiologie, psychologie, psychiatrie a medicíny, pak směle do čtení knihy s příznačným názvem Mozek, duše a tělo z nakladatelství Portál. Tato publikace vás s...


Literatura

Rozepnutá: Román o lásce, o které se nemluví

rozepnuta 200Nakladatelství Mladá fronta vydalo ještě před koncem roku 2014 další literární skvost. Jde o román Rozepnutá australské spisovatelky Nicky Reedové.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Velká jízda za tornády

torn 200Film V oku tornáda (2014) je o městě Silverton, kde se během pár dní objeví spousta tornád. Akční snímek je o jízdě v autech, lítání v autech a odfukování lidí i s budovami.

...