Odhalte Sílu přírodní fermentace

Odhalte Sílu přírodní fermentace

sila prirodni fermentace 200V nakladatelství Grada vyšlo nové vázané vydání oblíbené knihy zaměřené na kvašené potraviny. Jmenuje se Síla přírodní fermentace a jejím autorem je Sandor Ellix Katz.

 

 

Na první pohled se jedná o kuchařku, ale kniha obsahuje mnohem více. Přenáší totiž na čtenáře autorovo nadšení a ten se tak mezi řádky dozvídá o zázračných účincích fermentace. „Pro mě je kvašení zdravotním režimem, kulinářským uměním, multikulturním dobrodružstvím, formou aktivismu i duchovní cestou – vše naráz,“ píše na začátku úvodu s kulturními souvislostmi.

Kniha je rozdělena na 13 hlavních kapitol, přičemž ty úvodní se zaměřují na rehabilitaci živých kultur, teorii kultur, jejich homogenizaci a zacházení s nimi. Následují části zaměřené na nakládanou zeleninu, luštěniny, mléčné produkty, chleba, obilné kaše a tekutiny jako jsou víno, piva, medovina, ale také octy. V závěru se pak nachází poznámky, použitá literatura, seznam receptů a krátké informace o autorovi.

Sílu přírodní fermentace jsem četla nedlouho po tom, co jsme doma nachystali další várku kysaného zelí, takže jsem měla radost, že se o tom všem dozvím něco víc. Hned mě tak zaujaly tipy na jeho obměny jako například zelí s vínem nebo mořskými řasami. Zaujala mě také varianta s kysanou vodnicí (podle autora jedním z nejméně doceněných druhů zeleniny) a kvašená řepa vhodná do boršče.

Díky knize snad přijde řada i na základní kimči nebo chlebový kvásek s ovocem a někdy se chci pustit i do výroby jogurtového sýra labneh tvořícího základ pro jogurtové omáčky populární v indické kuchyni. Dále jsem si vypsala tibetské kefírovo-pohankové lívance, bramborové kváskové placky s rozmarýnem a česnekem nebo africkou jáhlovou kaši.

Autorův styl psaní mě moc bavil, protože působil velmi lidsky a mnohokrát jsem se i zasmála – například při jeho popisu nejistých hranic mezi dokonale zkvašenou a zkaženou potravinou nebo o kvašení alkoholu spojeného v dávných dobách s božstvy. Ocenila jsem také přidání českých poznámek do textu.

Kniha bude mít čestné místo v mé knihovně, mám v plánu z ní zkoušet nejrůznější dobroty a těším se na další autorova díla avizovaná v samotném závěru knihy.

Sndor Ellix Katz (*1962) sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Přes dvacet let inspiruje svojí knihou Síla přírodní fermentace i sérií workshopů po celém světě. Pochází z New Yorku, ale v současné době je součástí komunity lidí žijící v Short Mountain, uprostřed lesů a divoké přírody Tennessee. Více o autorovi najdete na jeho webu Wild Fermentation: https://www.wildfermentation.com/who-is-sandorkraut/.

sila prirodni fermentace

Síla přírodní fermentace
Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
Autor: Sandor Katz
Překlad: Zuzana Ouhrabková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Alferia (Grada)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 87 %

https://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace-vazane-vydani-(1)-12163/


 

Přihlášení



Soutěže

Nevěřící, odejděte! (nebo vás zabijeme)

Nakladatelství Pavel Mervart vydalo cennou knihu o pronásledování křesťanů v zemích, které vyznávají islám (tedy zdaleka nejen v arabských). Nazývá se NEVĚŘÍCÍ, ODEJDĚTE! a sepsal ji MICHAL ŘOUTIL. Nakladatelství Pavel Mervart

Atlas ohrožených živočichů

Po více než roce od publikace Atlas vyhubených živočichů přichází duo Radek Malý a Pavel Dvorský (tentokráte i s pomocí manželky Pavly) pod hlavičkou nakladatelství Albatros s další poučnou knihou nejen pro děti Atlas ohrožených živočichů. Albatros Media a.s.

Rozhovor

Zámkem až do Betléma

200rozBývávalo, že zámky a hrady se uzavřely na podzim veřejnosti, jako kdyby spaly a čekaly na jarní sluníčko. Už dávno je tomu jinak. Koncem října sice skončí na většině z nich sezóna (někde jedou celoročně), ale v prosinci se probudí a připravují sváteční ...

Hledat

Videorecenze knih

Petr Janda užívá nekonečnej kyslík. Nové album Olympicu je plné živé muziky a silných příběhů!

„Jdu, kam mý nohy jdou, a tam, kde plyne proud. Nesmím se ohlížet, už vůbec ustrnout…,“ zpívá Petr Janda v písni „Šrám, co se nezahojí“, která má silnou melodii i text. Na novém albu Olympicu „Kaťata“, které vznikalo v době pandemie, je znát, že opravdu neustrnul. SUPRAPHON a.s.

Čtěte také...

Eutanázie - má každý právo na život?

eutanazieVzít či nevzít někomu život? Nová knížka z nakladatelství Alpress řeší opravdu složité téma, jakým eutanázie bezesporu je. Napsal ji belgický lékař Yves de Locht, který eutanázii legálně provádí už spoustu let. Sesbíral skutečné a dojemné příběhy lidí, k...


Literatura

Horor po česku: Čtyři strany mince

ctyri strany mince 200V červnu vyšla u nakladatelství Grada debutová kniha troufám si říct nadějného českého autora Lukáše Záleského Čtyři strany mince. Jedná se o sbírku čtyř povídek, která vzdává poctu Stephenu Kingovi a ne nadarmo nese podtitu...

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

Nedotknutelné něžnosti ovládly francouzské kino

altV lidském životě lze nalézt spoustu zátěžových situací na hranici snesitelnosti, ať již se týkají vlastních nesnází (zvláště závislosti na cizí péči) nebo obrazné i doslovné ztráty těch nejbližších, to jest v první řadě partnera či dětí. Tato traumata prozko...