David Frej: Život bez zánětu

David Frej: Život bez zánětu

FREJ2Nakladatelství Eminent loni vydalo knížku doktora Davida Freje s názvem Život bez zánětu. Jako mnohé další jeho knihy i tato pojednává o stravě. Proč jíme stále stejné potraviny a potom jsme nemocní? 

„Zatímco na světě existuje až 300 000 jedlých potravin, lidstvo konzumuje asi 200 druhů a 70 % stravy tvoří jen 15 druhů rostlinné a 5 druhů živočišné stravy. Zatímco v paleolitické době lidé jedli odhadem 800 druhů rostlin, v dnešní době lidé konzumují jako základ stravy jen několik druhů. V naší civilizaci množství kalorií ve stravě pochází ze 60 % ze čtyř složek: kukuřice, rýže, pšenice a sóji. Podle průzkumu společnosti SANEP jedí Češi k snídani zejména obiloviny jako pšenici v pečivu slaném i sladkém (koblihy, vánočka, koláče, bábovka), sýry a máslo, cukr, rajčata, uzeniny, o víkendu vajíčka a šunku. Jako nápoj k snídani pijeme často černý čaj s mlékem či kávu. Málo pestrá strava, kdy se jedí stále denně stejné potraviny… zatěžuje trávení.“

Je vám to povědomé?

Co s tím?

Nevhodná strava ovlivňuje i bolesti zad

Knihy Davida Freje se obecně zabývají vlivem těchto potravin na náš organismus, na vznik chronických zánětů, které stojí za většinou civilizačních nemocí. Dá se říci, že špatná strava ovlivňuje třeba i bolesti zad nebo bolesti svalů. Nemluvě pak o vážnějších nemocech. Pokud se poznáváte v tom tradičním a zdánlivě „normálním“ stravování, možná máte chuť s tím vším pořádně zatočit.

A s tímto umí tato kniha velmi dobře pomoci.

Stále nám vysvětluje principy nevhodné stravy, zároveň ale přináší tipy na stravu zdravější, prospěšnější a vysvětluje, proč právě to či ono nám prospívá. Nezapomíná ale upozorňovat i na to, že i to, co je obecně dáno jako zdravé, nám může škodit nebo to nemusíme dobře snášet, pokud už nějakým rozházeným trávením trpíme nebo máme nějakou alergii. Zázvor nedělá dobře každému, stejně jako třeba nehomogenizované mléko nebo luštěniny. David Frej dává návod, splétá nám pavučinu, po které se můžeme vyšplhat k lepšímu jídelníčku. Ale na jaká vlákénka stoupneme, která nám budou pod nohou pevně držet, to už si musíme vlastní zkušeností poskládat sami.

frej

Zdroj: youtube.com

Potěšily mne části, které pojednávají o oblíbených bylinkách, například parádní kopřiva, o které jsem se dozvěděla zase něco nového. Nebo o silně protizánětlivé šťávě z granátového jablíčka, které miluju! Víte o ní, že obsahuje třikrát více antioxidantů než zelený čaj? Že boswelie snižuje bolesti kloubů, hojí pokožku, rány a snižuje úzkost? Že se vyplatí pěstovat si doma rukolu jako velkou zásobárnu cenných látek?

Zkrátím to. Najednou zjistíte, že místo ranní kávy si raději dáte šťávu z červené řepy. Že řepu můžete upéct i jako přílohu místo brambor. Nebo mraženou zeleninu, která je kvalitnější než dlouho skladovaná v obchodě? Že střevům prospěje nahradit široké používání krabicového mléka spíše občasným šálkem nehomogenizovaného mléka jako pochoutku?

Problém totiž není v mléku jako takovém, ale ve způsobu úpravy toho mléka. Stává se nestravitelným.

Kniha přináší poznání, jiné, přirozené úhly pohledu na stravu a dává vám klíč. Klíč, který si ale pak budete muset poskládat a do života vnést sami.

O autorovi:

MUDr. David Frej je autorem knih Ajurvéda, Ajurvédské recepty pro zdraví, Šťávy a míchané nápoje z přírody, Zánět – skrytý zabiják, Biologické hodiny a Tučné superpotraviny a oleje, Zdravé střevo a další.

Knihu (a další tituly od Davida Freje) najdete na: https://www.eminent.cz/kniha/633_zivot-bez-zanetu

FREJ2

Zdroj: BookTook.cz

Autor: David Frej

Rok vydání: 2019

Nakladatelství: Eminent

Hodnocení: 90 %



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum

Nejčtenější za měsíc


Rozhovor

Martin Pošta: Nejsou pro mne důležité výsledky, ale cesta k nim

martin posta 200Zpěváka Martina Poštu můžete znát nejen z řady muzikálů, ale také například z kapely Laura a její tygři. O tom, které role ho nejvíce baví a jak se dostal z jeviště k profesionálnímu koučování, se doč...

Hledat

Čtěte také...

Ocet můžete doma použít skoro na všechno

ocet 200Další kniha kolektivu Smarticular, která vyšla klasicky v nakladatelství Kazda, je tentokrát zaměřená na Ocet. Budete překvapeni, co vše s touto tekutinou dokážete!

 

...

Literatura

Budou Čáry života nejlepší Young Adult knihou tohoto roku?

cary-zivota200Když se má objevit novinka od autorky populární knihy či série, vždy ji provází velké očekávání a zároveň i obavy. Dokáže se vyrovnat své předchůdkyni? Čarám života od autorky Veroniky Roth se to rozhodně povedlo.

Divadlo

Kdyby Nestroy vědel…premiéra PRO NIC ZA NIC v Městském divadle v Brně

pro nic za nic perexKdyby Johann Nepomuk Nestroy věděl, že po něm bude ve Vídni pojmenováno náměstí i zastávka metra, asi by se moc divil. On to byl totiž už za svého života na jedné straně miláček publika, měšťanského i lidového, ale mocn...

Film

Andrzej Wajda: polský úděl

zeme200K devadesátinám žijícího, i mezinárodně uznávaného klasika mezi polskými filmaři ANDRZEJE WAJDY nachystalo pražské archivní kino Ponrepo rozsáhlou přehlídku jeho tvorby, pokrývající druhou půli května a celý červen 2016. Šest desetiletí se diváci setkáva...