Najezte se na louce nebo v lese

Najezte se na louce nebo v lese

les a louka  200V poslední době je moderní všímat si darů přírody a s tím souvisí i trend jezení divokých rostlin. Na ruku mu jde i kina Les a louka na talíři obsahující 150 receptů z divoké kuchyně.

 

 

Po úvodu následují základní recepty na sirupy a šťávy a dále je kniha je rozdělena podle toho, kde můžete dané rostliny najít. Kapitoly tak nesou názvy: Ryzí louka, Rostliny přechodového pásma: Okraje lesů a remízky, Plevele: V zahradě, kolem domu a dvoru, Rozkvetlé louky: Barvy a vůně, Svět stromů a lesů, Síla kamene: skály, rokle, sutě, Aply, pastviny, úhory a Cesty, paseky, zelené skládky. V závěru se nachází rejstřík rostlin použitých v receptech.

Gisula Tscharner toto rozdělení po kapitolách vysvětluje tím, že neodráží biotopy, ale zvolila je podle sebe na základě pozorování a zkušeností. Některé rostliny se zde podle ní prolínají a jejím cílem nebylo nějaké přesné uspořádání. „Výběr odpovídá mnohem více cestě, která vedla můj čich. Každý rok jsem objevila nějakou novou rostlinu. Nebo spíše… ona objevila mě,“ popisuje v úvodu. S tímto řazením evidentně zřejmě souvisí moje výtka k odkazování na recepty, které se nacházejí v knize až dále. Nejprve je zmíněn jeden sirup a postup je k němu až u jiné byliny. Logické by to podle mě bylo obráceně. Také mi někde chyběl obrázek určité byliny.

Recepty jsou však ve většině případů velmi zajímavé a inspirativní. Člověk si ani neuvědomuje, co vše může do svého jídelníčku přidat. Mě nalákaly například švýcarské bramborové placky rösti s bylinkami, zelený chléb, smažené kopretiny, lípový sendvič pro bolestné dny, chlebíček s medvědím česnekem, studená kostivalová polévka nebo dvojitý řebříčkový burger. Také chci vyzkoušet voňavý sirup ze střemchy a nápoj „Mléčný slunovrat“ z květů bezu a mléka.

Co mi přišlo trochu mimo byly „recepty“ na to, že si mám dát nějaký květ na jazyk a vychutnat si ho, jako například tato Píseň violky ze strany 84: „2-3 květy vezměte do úst, lehce je rozmělněte zuby a jazykem přitiskněte na patro. Velmi pomalu polykejte, čímž si užijete veškeré aroma jako něžnou melodii.“ Jinak se mi autorčiny texty četly docela dobře, byla mi sympatická a dozvěděla jsem se různé zajímavosti, například o bezu, který prý patří k nejstarším a nejvěrnějším průvodcům usazeného života.

Pokud vás lákají divoké byliny a nevíte, jakou vyzkoušet nebo jak je využít, může pro vás tato kniha být skvělým průvodcem!

Gisula Tscharner se narodila v roce 1947 u Curyšského jezera, posledních více než třicet let žije v hornatém švýcarském kantonu Graubünden. Po studiu teologie se věnovala nejen své rodině, komunální politice a sběru léčivých rostlin, ale také práci farářky a psaní knih. Od orku 1995 se na volné noze zabývala duchovním vedením. Nabízela kulinářské zážitkové exkurze ve volné přírodě, ceremonie a rituály, přednášky a školení. V roce 2017 se ve svých 70 letech stáhla do ústraní.

les a louka

Les a louka na talíři
Autor: Gisula Tscharner
Překlad: Lucie Rybová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Počet stran: 160
Hodnocení: 70 %

https://www.grada.cz/les-a-louka-na-taliri-11402/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum

Nejčtenější za měsíc


Rozhovor

Plážové tempo Stanislav Rudolf nezná

200 rudolfLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod...

Hledat

Čtěte také...

Jak si upéct chleba podle receptů našich předků

kvasekVýjimečnou kuchařku Pečeme chleba z kvásku, která se zcela jistě neztratí v dnešní záplavě knih zabývajících se vařením, přináší nakladatelství Dauphin. Jde o další titul známé autorky Aleny Gajduškové, ve kterém čtenáři naleznou b...


Literatura

Proč Einstein nenosil ponožky?
 
einsteinZjistěte, jak zdánlivě nepodstatné věci ovlivňují naše myšlení. Jaký vliv má na naše vnímání například naprosto banální skutečnost, že držíme v ruce šálek kávy nebo se nacházíme v místnosti s vysokými stropy...

Divadlo

Werich a Holan v jedné vile. Švandovo divadlo uvede hru Hadry, kosti, kůže

HKK perexPůvodní českou hrou Hadry, kosti, kůže, vyprávějící o herci Janu Werichovi a básníku Vladimíru Holanovi, kteří byli dvacet let sousedy ve stejné vile na pražském ostrově Kampa, otevírá novou sezónu pražské Švandovo divadlo. Přímo pro smíchovskou scén...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...