Nejezte, nepijte a nežijte blbě!
Banner

Nejezte, nepijte a nežijte blbě!

Glosy Pavla Maurera 200V nakladatelství Albatros Media vyšla kniha Glosy Pavla Mauera s podtitulem Nejezte, nepijte a nežijte blbě.

 




Pavel Maurer je označován jako gastronaut – o jídle přemýšlí, píše, čte, ochutnává ho a hodnotí. Kniha vychází z jeho „gastronomických glos“, které předával posluchačům na stanici Českého rozhlasu Radiožurnál. Každý týden se jednalo o dvě témata ze světa kolem jídla a pití a materiálu tak bylo přes 700. S výběrem autorovi pomohla dcera Anna Satoranská a na výsledné podobě knihy má podíl také editorka nakladatelství Katarína H. Belejová a ilustrátorka Jaromíra Valečková.

V knize se tak nachází desítky glos rozdělených do sedmi kapitol. První je zaměřena na Suroviny, přísady a pokrmy a můžete si v ní přečíst například o mozarelle, Štramberských uších, burčáku, chlebíčcích nebo třeba o pávech. Další části zaujmou především cestovatele – nesou název Ochutnáváme svět a Ta naše kuchyně česká. První se věnuje cizím gastronomiím, a to jak našich sousedů, tak například Dánska nebo Sardinie a ta další zase sleduje gastronomické speciality naší domoviny.

Nejen svátkům je pak věnována kapitola Rituály. Pátá část nese název V restauracích a popisuje nejrůznější zážitky i zvyky. Mně například zaujala glosa s názvem Otevřeno od pěti ráno zaměřující se na dělníky a jejich rituální polévku a pivo. Kapitola Jíme s rozumem působí nejmoderněji – předává informace, jak neplýtvat jídlem, šetřit vodou, nebo připravit promyšlené svačinky. A závěr přináší pak Pár zajímavostí na konec.

Moc se mi líbilo, že Pavel Maurer ve svých glosách nemoralizuje, nenutí čtenáře jíst to a ono a jeho řádky pak působí spíše jako milé doporučení, než nějaké příkazy. Píše opravdu zasvěceně, láska k jídlu z řádků jen sála, ale přitom vše působí lidsky. Popisuje své zážitky z cest i restaurací, vzpomíná na dětství i se dokáže zasnít nebo obhájit.

„Vím, že mák je z hlediska drogových dealerů strategickou surovinou. Ale na ně já kašlu, mně prostě chutná mák jako tradiční a neodmyslitelná součást naší české kuchyně a žádná jiná jeho varianta mě nezajímá. Opium – to je pro mne skvělá domácí maková buchta se švestkami. Howgh!“ (str. 56)

V mnohém jsem s autorem souhlasila, například jsem souzněla s myšlenkou, že v zahraničí musíte ochutnávat místní jídlo, jinak nemáte kompletní zážitky a hodně jsem se smála při čtení kapitoly o restauracích. Styl autora mi zkrátka sedl a 300 stránek jsem přečetla na dva zátahy a bez ztráty zájmu. A také jsem se dozvěděla mnoho zajímavostí a místy se mi i sbíhaly sliny!

PhDr. Pavel Maurer vystudoval žurnalistiku a několik semestrů na katedře scenáristiky a dramaturgie FAMU. Zprvu pracoval jako noční hlídač v Anenském klášteře, pak prošel několik novinářských postů. Pracoval v televizi a 20 let strávil v reklamních agenturách. V roce 1996 spadl ze skály v Alpách, přežil klinickou smrt a hned o rok později založil nezávislého gastronomického průvodce po restauracích, který dodnes vychází pod značkou Maurerův výběr Grand Restaurant. Každoročně věnuje nejméně 100 000 Kč na charitu spojenou s jídlem, bojem o zdravou výživu, záchranou surovinových zdrojů a propagací kvalitní gastronomie. Vydal na toto téma několik knih, publikuje články, napsal také vůbec nejdelší rozhovor s Jaroslavem Foglarem, který vznikal v 80. letech téměř čtyři roky a vyšel knižně pod názvem Ježek v kleci.


Glosy Pavla Maurera
Glosy Pavla Mauera
Autor: Pavel Mauer
Žánr: eseje, humor
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 304
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55200067/glosy-pavla-maurera/


 

Přihlášení



Soutěže

Má cesta za štěstím - autobiografie Mistra

gottPrávě vychází unikátní autobiografie největší legendy české a československé hudební scény všech dob. Autentický obraz fascinující životní dráhy výjimečného umělce s mezinárodním renomé, který na hudebním nebi začal zářit ve svých dvaceti letech.
SUPRAPHON

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zpracovaného grafického románu.
Nakladatelství Argo

Rozhovor

Galerie anglických klobouků vznikla díky recesi

galerie anglickych klobouku nove hradyV areálu rokokového zámku Nové Hrady nedaleko Litomyšle je od letošního června pro návštěvníky v budově oranžerie otevřena unikátní Galerie anglických klobouků

Hledat

Videorecenze knih

Vymazlené dítě harfistky Jany Bouškové – sólové album Má vlast

Dokážete si představit harfu jako plnohodnotný sólový nástroj, který dokáže znít jako celý symfonický orchestr? Harfistka Jana Boušková pojala tuto otázku jako výzvu a v průběhu čtyř let upravila vybrané skladby českých velikánů, jakými jsou Smetana, Dvořák a Suk, do zcela unikátní podoby.
Supraphon

Čtěte také...

Léto je ideálním obdobím pro vyzkoušení raw stravy

RAW perexZdravý životní styl je v současné době trendem a s ním také raw strava, pro jejíž vyznavače se v češtině také ujal název „vitariáni“. Rad, jak se stravovat, které si často protiřečí, je plný internet a pravdou je, že žádná cesta není univerzální a vh...


Literatura

Sám mezi staršími

200litPřinášíme vám ukázku z knihy Milana Uhdeho - Rozpomínky, co na sebe vím.

...

Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

Co nám zanechal 17. festival francouzského filmu?

francouzsky film 200Do českých kin pronikají z Evropy i Ameriky zejména podřadné, na mentalitu stádních teenagerů zacílené horůrky, komiksovité historky o lidičkách s nadlidskými schopnostmi či přepracované verze původně počítačových her. A čest...