Nejen jaro ve znamení bylinek

Nejen jaro ve znamení bylinek

Tisk

bylinkova prvni pomoc 200Bylinková první pomoc je název knihy, kterou nám v dubnu přineslo nakladatelství CPress a kterou sestavil Martin Ježek. Pomoc z přírody při nejrůznějších zdravotních problémech je v poslední době stále vyhledávanější, tak proč si v tom neudělat systém a nepodívat se na problematiku pěkně polopatě?

 

 

O autorovi Martinu Ježkovi (* 1978) jsem bohužel moc informací nenašla, což je škoda, protože by mě zajímalo, jak se dostal zrovna ke studiu bylinek. Objektem jeho zájmu je hlavně srbština, kterou také studoval, a Balkán, ze kterého jako zpravodaj posílal zprávy, rozhovory a reportáže pro Český rozhlas.

Už samotný obal knihy působí jako z jiného světa – starého, poctivého a přívětivého. Dokáže navodit pocit důvěry v rostlinné pomocníky, které kolem sebe nacházíme. A kreslené ilustrace uvnitř knihy mají podobný účinek, navozují dojem majestátnosti. Díky nim mi kniha připadá krásnější a ne jen jako soupis strohých faktů a informací.

V Obsahu najdeme Úvod, kapitoly Domácí výpěstky, Dávkování, Metody přípravy a pak už samotné tělo knihy – tedy různé neduhy seřazené podle abecedy. Najdeme zde třeba oddíl Akné, Cestovní potíže, Křečové žíly, Nervové vypětí, stres. Druhá část knihy nabízí přehled kontraindikací- na každé stránce je zapsán český a latinský název byliny a právě popis, kdy danou bylinu nesmíme používat. Nechybí již výše zmiňovaná barevná malba rostliny.

Kdy je dobré, sáhnout po této knize? Nechceme-li se spoléhat na zázračné pilulky, ale raději dáme přednost přírodní péči. Vždyť dnes je oceňována příroda jak z hlediska zdraví, tak i jídla nebo kosmetiky. Bylinková první pomoc je zajímavě koncipovaná kniha a určitě se hodí do krámu nejen babkám kořenářkám!

bylinkova prvni pomoc

Název: Bylinková první pomoc
Autor: Martin Ježek
Žánr: encyklopedie, příručka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019, paperback
Počet stran: 160
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/45538239/bylinkova-prvni-pomoc/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herci lákají na novou muzikálovou komedii Adam a Eva

muzikal adamaeva perexDivadlo Broadway Praha připravuje muzikálovou komedii ADAM A EVA, na jejímž vzniku se podílí řada zkušených tvůrců, například scenárista a režisér Zdeněk Zelenka, autorka libre...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Další špetka chuti je snad ještě lepší než ta první

dalsi spetka chuti 200Po úspěchu kuchařky Špetka chuti vycházející z blogu Pinch of Nom je zde její pokračování zaměřené na lahodné pokrmy připravené do půl hodinky. Nese název Další špetka chuti Každodenní odlehčení a opět stojí za to!

<...

Literatura

Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

bez 200Anotace této knihy slibuje přirozené vaření bez lepku, při kterém můžeme zapomenout na předražené pytlíčky bezlepkové mouky nebo hotové pečivo. Kniha mne zaujala zejména ze dvou důvodů: První byl naprosto ucelené shrnutí informací o celiakii. Kde všude...

Divadlo

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

...

Film

Argo – povedený film o bizarní záchranné akci

argo 4O tom, že Ben Affleck je minimálně o třídu lepší režisér než herec, už nemá smysl se zmiňovat, protože filmový fanoušek tohle dobře ví a slyší ze všech stran. Už jeho výtečný debut v podobě perfektní kriminálky Gone Baby Gone (někdy...