Zámek v Třešti zve na pohádkový pobyt, krásný park i zajímavou výstavu fotografií

Zámek v Třešti zve na pohádkový pobyt, krásný park i zajímavou výstavu fotografií

Tisk

zamek trest200Černobílé fotografie známých osobností z umělecké branže představuje od 5. května do konce července na zámku v Třešti novinář a fotograf Robert Rohál. Autor vystavuje snímky reportážně laděné či lehce stylizované. V rámci výstavy NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ uvidí návštěvníci vesměs portréty osobností ze světa filmu, divadla nebo hudby.

 

Výstava je umístěna v prostoru restaurace Franze Kafky, přilehlé hale a salonku Franze Kafky. Fotografie si můžete vychutnat při kávě, sklence dobrého vína nebo dobrém obědě. Návštěvníci výstavy Roberta Rohála získávají 10 % slevu na jarní menu v restauraci Franze Kafky. Slevové kartičky obdržíte na Informační centru v Třešti.

„Robert Rohál je zároveň autorem knih z prostředí filmu, divadla a hudby, na svém kontě má desítky autorských výstav. Nejraději fotografuje lidi, které stylizuje do různých příběhů, což dokládají názvy kolekcí jako například Komtesa, Hřebci, Věčné návraty, Romance o Krásce a zvířeti nebo Andělé mezi námi,“ říká ředitelka zámku Pavla Pěkná.

zamek trest foto1

Autor působí roky v kulturních a mediálních sférách, více než dvacet let pracoval jako kulturní redaktor či editor v novinách. Kromě psaní tam také začal v roce 2002 fotit, a od té doby je fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 - 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivní výstav Kresba světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval desítky samostatných výstav po celé naší republice i na Slovensku.

Během posledních dvanácti let vystavoval například v Kroměříži, Brně, Praze, Dobrušce, Jindřichově Hradci, Třebíči nebo Přerově, ale také na hradech Karlštejn a Křivoklát či na zámcích (Doudleby nad Orlicí, Světlov, Lomnice nad Popelkou, Rájec nad Svitavou) i divadlech (Městské divadlo Zlín, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Divadlo Šumperk).

Mezi úspěšné výstavy patřily i společné prezentace s Evou Pilarovou v holešovském zámku nebo Janem Levorou na hradě Křivoklát. I když Eva Pilarová byla vynikající zpěvačka a Jan Levora je vyhledávaný překladatel japonské beletrie, oba jsou autory zajímavých fotografií a společnou spolupráci si Robert Rohál velice cení.

zamek trest foto2

Robert Rohál se zabývá výhradně černobílou fotografií. Jde o fotografie přenesené na plátno, díky čemuž vypadá finální výsledek mnohem zajímavější, plastičtější. Drsnější struktura plátna dodá podle autora fotografií něco navíc. Vstup na výstavu NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ je zdarma.

„V patek 5. května, přesně v 11 hod, jsme zahájili společně s autorem Robertem Rohálem krásnou výstavu s názvem Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní, která zapadla do našich designových prostor tak, jako by byla stvořená přímo pro nás. Je mi velkou ctí, že naši hosté hotelu, ale i místní obyvatele Třeště, Telče a okolí budou mít moznost cele tři měsíce tuto unikátní výstavu navštívit, a přitom ochutnat speciality naší kuchyně nebo jen tak usednout do našeho ušáku v hale a při dobré kávě či sklence vína si mohou navnímat všechny zachycené momenty známých osobnosti foťákem Roberta Rohála. Mimochodem, dnes jako první skupina přijela až z Velké Británie na konferenci a už obdivuje fotoobrazy, což mě těší,“ říká ředitelka zámku Pavla Pěkná.

zamek trest foto3

Zdroj foto: Robert Rohál a Vladan Vavruša

Více informací: https://www.zamek-trest.cz/cs/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejcennější je důvěra, říká Vladan Drvota

Vladan Drvota  portrét (2)Říká, že jeho snahou je v médiích hledat nejvhodnější prostor pro umělce, kteří potřebují představit svoji novou tvorbu a nepovažuje tedy za úplně vhodné, aby interview poskytoval on...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zábavná show Partička se vrací

HML 4831Partička. Zábavná show s předními českými komiky se vrací zpět na scénu. Jen v lehce obměněném kabátku. Co nás čeká nového?

 

 

 

...

Literatura

Sedm hrobů a jedna zima – vražda kvůli politice

sedm hrobuStrážmistr Maratse se zotavuje a ačkoli by se rád vrátil do služby ví, že už to nebude možné. Po posledním případů odchází s těžkým zraněním do předčasného důchodu. Rozhodne se ho trávit v místě, kde vyrůstal, v přímořské oblasti v Grónsku. To...

Divadlo

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...

Film

Portrét dívky v plamenech: Utajená vášeň z 18. století

divkavplamenechV kinech právě nyní můžete zhlédnout francouzské romantické drama o lásce dvou dívek na mořském pobřeží v roce 1760. Film je o touze po svobodě, ale i o umění přijmout svůj osud. Dějem od začátku prostupuje báj...