Devatenácté VyšeHrátky začínají už za dva týdny

Devatenácté VyšeHrátky začínají už za dva týdny

Tisk

vysehratky perexV termínu od 1. do 4. září 2022 se na pražském Vyšehradě uskuteční 19. ročník festivalu pro děti a jejich rodiče jménem VyšeHrátky. Během prodlouženého víkendu budou v prostorách Knížecí a královské akropole probíhat divadelní představení a workshopy pro děti různých věkových kategorií od batolat po školáky.

 

Divadlo: Damúza, Buchty a loutky, Divadlo Na kárce, studenti DAMU

Divadelní sekci festivalu zajistí pořádající Studio Damúza, v programu se objeví také soubory Buchty a loutky, Tmel, My kluci, co spolu chodíme nebo Divadlo Na kárce. Diváci budou mít možnost navštívit představení pro nejmenší děti od 10 měsíců do 3 let (Moment!, Batosnění, Řeka, Kočička z kávové pěny), ale i pro předškoláky a školáky (Superkluk, Bajaja, Sedmero krkavců, Otěstánek, Uši pro princeznu). Specialitou divadelního programu je imerzivní divadelní bojovka s názvem Stroj času: Vyšehrad pro výzkumníky od 6 let, kteří budou mít možnost odhalit totožnost tajemné osobnosti z vyšehradského hřbitova.

vysehratky

„Damúza během roku jezdí se svými inscenacemi po celé České republice. Na začátku školního roku proto v rámci VyšeHrátek odehrajeme výběr našich titulů pro děti, aby měli pražští diváci možnost vidět je během prodlouženého víkendu na jednom místě. Zároveň oslovujeme soubory, jejichž tvorba nás během uplynulé divadelní sezony zaujala, aby program doplnily,“ dodává k programu ředitelka Studia Damúza Zuzana Cajtlerová.

Workshopy: pohybové, výtvarné hudební i filmové

Na VyšeHrátky se letos vrací také populární workshop znakového jazyka s neslyšící lektorkou, vrátí se také několik workshopů BabYogy pro nejmenší děti - ať už ty lezoucí, nebo chodící. Tvůrci pohádky Studia Damúza Uši pro princeznu si speciálně pro festival připravili hudební workshop určený začínajícím i pokročilým hudebníkům. Pro dětské zájemce o filmovou tvorbu proběhne na VyšeHrátkách animační dílna pořádaná Aeroškolou, kterou spoluvytváří kina Aero, Světozor a Bio Oko.

vysehratky 2

Na své si přijdou také příznivci výtvarných činností, kteří si budou moci na VyšeHrátkách vyrobit svou vlastní loutku a odnést si ji s sebou domů. Specialitou letošního ročníku je workshop Pes - můj kamarád, orientovaný především na canisterapii a výcvik asistenčních psů. Malé návštěvníky ale také naučí, jak se správně chovat k cizím psům, které děti každodenně potkávají na ulici.

„Každý rok vybíráme pro dětské návštěvníky workshopy s různým zaměřením, abychom jim umožnili vyzkoušet si různé oblasti zájmových činností. V programu tak najdeme workshopy pohybové, výtvarné, filmové, hudební, ale i mnohé další,” doplňuje ředitel festivalu Jakub Phillip.

vysehratky banner

Koncert, plenérová herna i dobročinná sbírka

Letos na VyšeHrátkách znovu proběhne koncert kapely Bombarďák plný divokých písní a ztřeštěných tanečků. V areálu festivalu bude také k dispozici Plenérová herna plná stavebnic, skákadel a jiných atrakcí, které návštěvníkům zkrátí volnou chvíli při čekání na začátek vybraného programu. Po celou dobu konání akce bude na pokladně probíhat také dobročinná sbírka pro samoživitelky a samoživitele.

„Uvědomujeme si, že současná situace je náročná pro všechny, proto jsme se rozhodli během VyšeHrátek uspořádat sbírku školních potřeb pro samoživitelky a samoživitele. Budeme moc rádi, pokud rodiče při nákupu školních potřeb zakoupí sešit, penál, kružítko, pravítko, nebo balení pastelek navíc a donesou je na VyšeHrátky. Po skončení festivalové sbírky odevzdáme všechny školní pomůcky nadačnímu fondu Šatník,” doplňuje závěrem produkční VyšeHrátek Karolína Anna Hudská.

________________________________________

Devatenáctý ročník festivalu VyšeHrátky se koná od 1. do 4. září 2022 v prostorách Knížecí a královské akropole na pražském Vyšehradě. Vstupenky na placenou část programu je možné zakoupit v síti GoOut. Během festivalového víkendu bude pokladna otevřena také ve festivalovém areálu. Více informací naleznete na www.vysehratky.cz.

Festival vzniká za podpory Ministerstva kultury ČR, Hlavního města Prahy, Městské části Praha 2 a hlavního partnera festivalu - České pošty.

FB událost: fb.me/e/2qZKz3fWi

www.vysehratky.cz - www.fb.com/vysehratky - www.instagram.com/vysehratky 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pomoc druhým mě naplňuje radostí. To co dělám, má opravdu smysl!“ Nemoc je řeč naší duše

hana 200Statenice – O alternativních metodách léčení toho zaznělo již mnoho. Jedni je zavrhují a jiní na ně nedají dopustit, protože jim pomohly vyřešit problém, který je dlouhodobě trápil. V malebné obci nedaleko hlavního města žije Ing. Hana Mesiereurová, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pod Olympem se učí děti česky díky Markétě Strnadové

skolicka M.Strnadova 200Dne 19. 6. 2013 byl slavnostně zakončen první rok výuky češtiny pod Olympem a v Thessalonikách. Projekt Česká školička v Řecku v oblastech Pierias a Thessaloniki je akti...


Literatura

Hodní psi k jižnímu pólu nedojdou

Hodní psi k severnímu pólu nedojdou

Po náhlé smrti svého pána Majora Thorkildsena zůstane jeho věrný psí přítel Tassen sám s paní Thorkildsenovou. Každý z nich se...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi představí premiéru muzikálu Miluju tě, ale…

premiera200První premiérou roku 2023 bude muzikál Miluju tě, ale…, který bude mít premiéru v pátek 17. února od 19 hodin na velké scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi. Hra mladoboleslavskému divákovi představí ne neznámého autora Joea DiPietra (hraje se tu...

Film

Jarní smršť České televize: Hraná tvorba

jarni smrst200Zatímco se programová jarní nabídka letošního roku nesla na populární vlně kriminálních a detektivních příběhů, v roce 2017 budou tyto oblíbené žánry doznívat a na jaře se do popředí dostane retrospektiva. Diváci se tak skrze své televizní o...