Týden čtení dětem pozve děti i dospělé po celé republice ke společnému čtení. Slavnostní zahájení už za sedm dnů – 1. června!

Týden čtení dětem pozve děti i dospělé po celé republice ke společnému čtení. Slavnostní zahájení už za sedm dnů – 1. června!

Tisk

tyden cteni detem 200Dvanáctý ročník Týdne čtení dětem, tradiční oslavy literatury a společného čtení, začne slavnostní inaugurací na Den dětí 1. června. Až do 7. června jsou ve městech a obcích po celé republice připraveny desítky akcí, na kterých se bude číst, vyprávět, tvořit, zpívat, hrát a sdílet.

 

Slavnostní inaugurace se uskuteční ve středu 1. června na magickém místě – v historickém sále zámku ve Slavkově u Brna. Hosty a slavkovské školáky přivítá moderátor Lukáš Hejlík. Pozvání na slavkovský zámek přijaly herečka Kamila Janovičová, známá z pohádky Tajemství staré bambitky, a Alena Mornštajnová. Nejčtenější česká spisovatelka se společností Celé Česko čte dětem spolupracovala také na sbírce povídek Kapuce od mikiny, která bude během zahájení rovněž představena. Součástí programu je hra z oblíbeného projektu ListoVání. O hudební doprovod se postará skladatel a klavírista Zdeněk Král se svou kapelou U tebe. Po skončení akce každý školák dostane knihu – dárek od nakladatelství Albatros, Jota, Grada, Host, Portál a společnosti Knihcentrum.

tyden cteni detem 1

„Fandím projektu Celé Česko čte dětem," říká Zdeněk Král, skladatel a klavírista. „Mě rodiče ke čtení nevedli, ale tím, že četli sami, mě ke čtení inspirovali. Jednou o prázdninách jsme si dali s bratrem challenge, že přečteme každý co nejvíc knih. Za dva měsíce prázdnin jsem jich přečetl dvacet. Čtení a vycházení zajímavých knih není samozřejmost. Musíme si vážit, že tu možnost máme. Kniha nejen svou vůní, ale také obsahem má své kouzlo, které si nesmíme nechat v životě ujít," dodává Zdeněk Král.

Jednou z účastnic slavnostního zahájení Týdne čtení dětem bude také herečka Kamila Janovičová, kterou děti znají především jako Aničku z pohádky Tajemství staré bambitky. „Patřím mezi ty šťastné děti, kterým bylo v dětství čteno. I později, když jsem už uměla číst, jsem stejně chodila za sestrou, ať mi čte do noci Harryho Pottera. Byl to náš čas, který už nám nikdo nevezme. Celé Česko čte dětem už dlouho znám a vždycky jsem jim fandila. Pozvání do Slavkova na zahájení Týdne čtení dětem mě proto nadchlo. Jsem moc ráda, že budu moci přijet a sdílet s dalšími nadšenci lásku ke knihám i dětem,” říká Janovičová.

tyden cteni detem2

Týden čtení dětem je každoročním vrcholem celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem. Od 4. května se mohou na webových stránkách společnosti Celé Česko čte dětem zapojit školy, školky, knihovny a další organizace formou jednoduché registrace.

 Kapuce od mikiny

V povídkové knize Kapuce od mikiny se patnáct renomovaných českých spisovatelů (Alena Mornštajnová, Iva Procházková, Arnošt Goldflam, Ivona Březinová, Alena Ježková, Petr Stančík, Petra Soukupová, Ester Stará, Petra Dvořáková, Ondřej Buddeus, Viktorie Hanišová, Jana Šrámková, Klára Smolíková, Zuzana Dostálová a Vratislav Maňák) ponořilo do vesmíru náctiletých a vytvořilo originální povídky na palčivá témata, se kterými mládež rezonuje, ale která mohou být zároveň jistým tabu. Nechybí témata šikany, hendikepů, závislostí, kultu materialismu či předsudků, ale i čestnosti, vnitřní svobody, zodpovědnosti, empatie či laskavosti.

„Sbírka povídek Kapuce od mikiny nevznikla jako receptář správných návodů na život. Vznikla, abychom v nejistotách hledali jistoty," říká Eva Katrušáková, zakladatelka společnosti Celé Česko čte dětem. „Dospívání je čas růstu, překračování hranic, hledání vlastní identity, nacházení vzorů a průvodců. Šťastní jsou ti, kteří nalézají přirozené autority v nejbližším okolí. Tato kniha dobře ví, o kom mluví a ke komu mluví," dodává Eva Katrušáková.

Publikaci připravila obecně prospěšná společnost Celé Česko čte dětem a financoval ji Moravskoslezský kraj prostřednictvím projektu OKAP II. (Odborné a kariérové a polytechnické vzdělávání). Kniha je zatím neprodejná. Bude k dispozici žákům a studentům škol v Moravskoslezském kraji.

tyden cteni detem 3

Celé Česko čte dětem

Celé Česko čte dětem je nezisková organizace a celostátní osvětová kampaň, jejímž hlavním posláním je šířit myšlenku o zásadním vlivu předčítání dětem na jejich emoční rozvoj. Celé Česko čte dětem se na konci roku 2017 stalo Neziskovkou roku 2017 ve své kategorii, v roce 2018 natočilo svůj v pořadí již třetí důležitý TV spot Kontrasty. V roce 2020 spatřila světlo světa první písnička pro společnost s názvem Budu jejich ochráncem, kterou zadarmo nazpívali různí interpreti z Moravskoslezského kraje. Kampaň neříká „Jdi a čti si!", ale „Pojď, budu Ti číst." Je o společném sdílení času, prostoru a emocí.

tyden cteni detem plakat

Zdroj foto: Martin Podzorný

Více informací: http://celeceskoctedetem.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Středověké právo se sice od dnešního liší, ale Emma Riedová nedá při psaní na zkušenosti ze své advokátní praxe dopustit

emma riedova 200Emma Riedová vystudovala práva a dějiny umění a pracuje jako advokátka. Zaujetí pro dějiny a napínavé zápletky ji provází už od střední školy, kdy psala povídky i kratší historické a detektivní příběhy. Tuto svou vášeň zúročila už při psan...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

První český gastronomický on-line magazín je na světě

chefparademag perexPřestože pražská škola vaření Chefparade funguje už sedm let, své příznivce stále dovede překvapit. Každý rok totiž přichází s revoluční gastronomickou novinkou. Letošním hitem se bezesporu stane nový Chefpa...


Literatura

Tajemný dům

tajemny dum 200Na knihu Marian Keyesové Tajemný dům jsem se těšila. Ráda čtu o prázdninách nenáročné zábavné příběhy včetně detektivek a tahle měla na obalu vzadu napsáno: „…podobně jímavou a přitom opravdu veselou knihu jste snad je...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Filmové plakáty v průběhu věků
ImagePrvní filmoví diváci se zrodili na sklonku 19. století - a již tehdy je na projekce kraťoučkých, tehdy ještě samozřejmě němých filmečků lákaly sytě barevné plakáty, které slibovaly úžasný zážit...