Umění a šarm Laďky Kozderkové ocenila před lety i samotná Barbra Streisand

Umění a šarm Laďky Kozderkové ocenila před lety i samotná Barbra Streisand

Tisk

ladka 200Dvaasedmdesát let by se 26. června 2021 dožila brněnská rodačka Laďka Kozderková. Svou uměleckou kariéru začala v pražském divadle Rokoko. Od poloviny 70. let až do své předčasné smrti v roce 1986 zářila na scéně Hudebního divadla Karlín. Jako nejmladší dcera významného hudebního skladatele Ladislava Kozderky se zabývala hudbou od nejútlejšího dětství. Už ve svých jedenácti letech natočila v rozhlase první nahrávku s Orchestrem Gustava Broma.


Laďka Kozderková pocházela z Brna, kde se 26. června 1949 narodila v rodině významného hudebního skladatele Ladislava Kozderky – a byl to on, kdo ji ve zpívání odmalička podporoval. Už jako jedenáctiletá točila v brněnském rozhlase a vyhrávala různé pěvecké soutěže, zabývala se hudbou i na konzervatoři.

„Byla jsem nejmladší ze tří děvčat a maminka byla jako naše čtvrtá sestra. Co jsme se tenkrát nasmály! Ale to nám zůstalo dodnes. Taťka byl posedlý hudbou a všechny jsme se musely učit hrát na klavír. Mívala jsem hodiny vždy jako poslední, a zatímco nejstarší Alena byla pro učitele vždy takový balzám, s prostřední sportovně založenou Blankou to taky ještě vydržel, já jsem ho vždy dokázala pěkně vytočit. Ale zato jsem ráda s taťkou zpívala u klavíru. Byl vlastně mým prvním učitelem zpěvu, skládal pro mě první písničky,” vzpomínala na své dětství Laďka Kozderková.

Na brněnské konzervatoři vystudovala herectví. V roce 1967 začala zpívat s Orchestrem Karla Krautgartnera, zúčastnila se několika zahraničních zájezdů i festivalů, natáčela písničky, které vycházely na deskách. Když pak měla pokračovat na JAMU, dala přednost angažmá v pražském divadle Rokoko, kde si na rozhraní 60. a 70. let začínala budovat kariéru. Tam také poznala svého druhého manžela, herce Vlastimila Bedrnu. Poprvé se provdala za trumpetistu Richarda Kubernáta. Manželství, z něhož vzešla dcera Lada, ale nemělo dlouhého trvání. Kubernát byl závislý na alkoholu, což nehodlala snášet. Povedlo se až druhé manželství s Vlastimilem Bedrnou, s nímž měla dceru Vlastu. 

ladka1
Laďka Kozderková měla záviděníhodný hlas, ale také šarm a šmrnc, všechny tyto atributy uplatnila v operetě a muzikálu. Ještě předtím, to byla ještě v Rokoku, natáčela popové písničky pro desky i televizi a soutěžila na písňových festivalech typu Bratislavská lyra nebo Děčínská kotva. Objevila se také v oblíbeném televizním seriálu Píseň pro Rudolfa III. (1968).


V divadle Rokoko působila až do zrušení této scény, což bylo v roce 1973. Poté nastoupila do angažmá v Hudebním divadle Karlín, kde vytvořila řadu rolí, například swingující černošku v Lodi komediantů, Corinu v Mam´zelle Nitouche, Juditu Čuprovou ve Zvonokosech, slečnu Kostovou v Kabaretu nebo titulní postavu v muzikálu Hello, Dolly!

A právě její Dolly Leviovou ocenila i samotná Barbra Streisand, filmová představitelka Dolly. Slavná Američanka u nás tehdy natáčela svůj film Yentl, a když se dozvěděla, že se v Praze dává Hello, Dolly!, nemohla si nechat představení ujít. A byla nadšená, Laďce Kozderkové tehdy dokonce vysekla poklonu.

Během let si Laďka Kozderková zahrála i v řadě filmů (Řeknem si to příští léto, Čekání na déšť, Hodinářova svatební cesta korálovým mořem, Trhák, Křtiny, Když rozvod, tak rozvod, Fešák Hubert, Jako jed), avšak hojně spolupracovala i s televizí (Vlak dětství a naděje, Velká sázka o malé pivo, Plaváček, Šéfe, vrať se), kde se uplatnila také jako komediální herečka ve spoustě zábavných scének (například Techtle mechtle). 

ladka2

První profilové písňové album Já už vím vydal Supraphon až po její smrti, později vyšlo ještě několik kompilací na CD. A jsou to dva roky, co vydal Supraphon retrospektivní 2CD Tam za tou duhou, kde je čtyřicet písní.

Zpívající herečka a muzikálová diva, která poslední tři roky svého života bojovala se zákeřnou nemocí, zemřela 17. listopadu 1986. Bylo jí pouhých 37 let.

Přibližně před patnácti lety jsem o ní napsal knihu Muzikálová hvězda, které vydalo pražské nakladatelství Petrklíč. Řadu informací a spoustu fotografií mi tehdy dodaly sestry Laďky Kozderkové – Alena a Blanka.

ladka 3

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lou Fanánek Hagen: „Kostým Ringo Starra ve mně nevyvolává žádný nadšení, protože nemám rád Beatles“

altSkupina Tři sestry má nové kostýmy, své vlastní pivo a léto plné koncertů před sebou. Jak se ke všemu staví jejich zpěvák Lou Fanánek Hagen si můžete přečíst v tomto rozhovoru.  

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hvězdy popmusic s nejstarším orchestrem v Evropě roztančili Kongresové centrum Praha. Pořadatelé už oznámili Vánoční galakoncert

Gala200Hvězdy české popmusic Tereza Mašková, Ondřej Ruml a Václav Noid Bárta rozezpívalia doslova roztančili Kongresový sál Kongresového centra Praha. V rámci Galakoncertu Orchestru Karla Vlacha – Pocta legendám spolu s moderátorkou večera Adélou Gondíkovou zvedli...


Literatura

Talebova Antifragilita prověří houževnatost čtenáře

Antifragilita perexKniha amerického akademika a investičního poradce Nassima Nicholase Taleba klade, jak je u autora zvykem, řadu provokativních otázek, především ale opět dochází k závěrům, které mohou bez nadsázky zm...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

Dobové detektivní drama Úsvit má plakát z dílny hollywoodské designérky Desi Moore

plakát ÚSVIT film (2)Několik dní před světovou premiérou, která se odehraje 1. července v Hlavní soutěži 57. MFF Karlovy Vary, tvůrci zveřejňují plakát k filmu Úsvit. Autorkou plakátu je renomovaná hollywoodská designérka Desi Moore. Ve filmové...