Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

Tisk

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dramatu.

 



Diváky vítá blyštivá opona a já si rovnou říkám, že to bude tentokrát asi těžší kalibr. Sál potemní a do tmy se ozývá hurónský (a možná trochu násilný) smích. Všichni jsme napnutí, co přijde. Tři muži ve spodním prádle, oproti barevnému cirkusu na pozadí, vypadají v bílé až skoro usedle. Kostýmy v divadelním fundusu nezaberou moc místa.

Inscenace Zábava vychází z původního textu z roku 1962 dramatika Slawomira Mrožka, která se hrála pod názvem Tancovačka. Hru upravil a režíroval Braňo Holiček. Úpravy se nesou v duchu aktualizace hry v časové rovině, ale i lokalizací do českého prostředí, například připomenutím prezidentského velice emotivně a rozsáhle diskutovaného pussy-issue.

ypsilonka


Hra začíná poměrně lehkým humorem, místy lehce estrádovitým, pánové chtějí rozproudit publikum, ale nedaří se jim to a situace pak vyvolává otázky, jak tedy přítomné pobavit a jestli je to vůbec možné. A pokud se lidi bavit nedaří, je to vina diváků samotných nebo bavičů? Postupem času humor na jevišti nabírá na razanci, až dojde k dost brutální „zábavě“, i v hledišti je cítit, že jde do tuhého.

Prvního z mužů na scéně (Daniel Šváb) bych v rámci trojice na scéně charakterizovala jako kápa této malé skupiny, který má v rámci diskuze, co je to zábava a čím je jí možné dosáhnout, vedoucí úlohu. Druhého představitele (Andrej Polák) bych popsala jako věčného oponenta a malinko hysterku. Poslední muž z trojice (Jakub Slach) dostal černého Petra a stal se obětním beránkem všech nejapných žertů. Andrej Polák ve svém projevu přechází z češtiny do slovenštiny, zda jde o režijní záměr, to netuším, ale určitě to diváky udržuje ve střehu, stejně jako Polákovy hysterické záchvaty.

Finální odpověď, jak je to tedy se zábavou, jsme nedostali, ale určitě jsme si připomněli, že čeho je moc, toho je příliš. Pokud si libujete v žánru absurdního dramatu, určitě zavítejte na Malou scénu pražské Ypsilonky.

ypsilonka1

 


Název představení:  Zábava
Žánr: absurdní drama
Uvádí: Studio Ypsilon
Režie a úprava: Braňo Holiček
Dramaturgie: Jan Tošovský, Kamila Krbcová
Překlad: Helena Stachová
Výprava a fotografie: Nikola Tempír
Hrají: Daniel Šváb, Jakub Slach, Andrej Polák, Petr Hojer
Premiéra: 16. 12. 2014
Hodnocení:  75 %  

         
Zdroj foto: Divadlo Ypsilon

www.ypsilonka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karla Kubíková: „Během psaní Hájovny jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

karla kubikova 200Karla Kubíková žije ve středních Čechách a svůj profesní život strávila ve školství. Vydala knihy Rafanda (2007) a Samoživitelka (2008). V roce 2009 získala první místo v soutěži RWE za nerealizovaný TV scénář Dvě Františky. Zúčastnil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ve zlínském divadle začali zkoušet Šakalí léta

sakali leta 200Datum premiéry nikdo nezná, přesto začali zkoušet! Po čase se do Městského divadla Zlín vrátil režisér Dodo Gombár (Zvlčení, Mezi nebem a ženou, Žítkovské bohyně, Baťa Tomáš, živý a další) a pustili se do příprav hudební komedie Šakalí lét...


Literatura

Lékař léčí, Hnízdil uzdravuje – Zaříkávač nemocí

Zarikavac perexDoktora Jana Hnízdila není třeba příliš představovat. Proslavily ho nejen kontroverzní názory na medicínu, ale i jeho první kniha Mým marodům, která vnesla svěží vítr mezi regály knihkupectví a našla si ...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...