Neviditelná výstava bojuje o přežití

Neviditelná výstava bojuje o přežití

Tisk

neviditelna vystava200Zvládnete strávit hodinu v naprosté tmě? Někomu to možná připadá snadné, pro někoho jiného to naopak zní jako noční můra. Jedno je však jisté, po procházce tmou už nebudete vnímat svět kolem sebe stejně. Pro normálně vidící lidi je totiž pobyt ve tmě neobvyklým zážitkem, pro nevidomé je to však každodenní realita.

 

 

Právě tento zážitek pomáhá návštěvníkům již devátým rokem zprostředkovat Neviditelná výstava v Praze. Interaktivní hodinová prohlídka provází každodenními situacemi, s kterými se může nevidomý člověk setkat. To vše ve speciálně zatemněných místnostech. O bezpečný průchod výstavou se starají právě nevidomí nebo slabozrací průvodci, kteří se zároveň snaží s každou prohlídkou návštěvníkům ukázat, že svět lze vnímat i jinak než očima.

neviditelna vystava1

Krize způsobená pandemií bohužel výstavu výrazně zasáhla. Dlouhé měsíce bez návštěvníků doslova zela prázdnotou. Proto byla založena crowdfundingová sbírka na serveru Hithit.cz, kde je připravena řada zajímavých odměn. Samozřejmostí jsou odměny ve formě klasického programu výstavy, jako je prohlídka, večeře nebo ochutnávka vín v naprosté tmě. Připraveny jsou ale i speciální odměny jako například návštěva neviditelného baru, či několik tematických přednášek průvodce Jarka, které byly vytvořeny za pomoci průvodců výhradně pro Hithit.

Neviditelná výstava je u nás opravdu unikátním projektem – nejenže pomáhá vidícím lidem lépe poznat svět nevidomých, ale zároveň poskytuje silně zrakově postiženým lidem příležitost normálního pracovního uplatnění. Jakýkoliv příspěvek nyní pomůže výstavě dočkat se desátého výročí.

neviditelna vystava2

Odkaz na Hithit: https://www.hithit.com/cs/project/8717/zachrante-neviditelnou-vystavu

Více informací: http://neviditelna.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák a kytarista Petr Kocman: Jsem městský cowboy, který nosí stetson od narození

PETR KOCMAN 200Petr Kocman, zpěvák, kytarista a hráč na foukací harmoniku i mandolínu kdysi s Michalem Tučným vymyslel motto „Country je všechno, co se mi líbí.“ Přesně v tomhle stylu také žije. Muzika, kterou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pavel Šporcl napsal vládě otevřený dopis

sporcl 200Kultura je na konci zájmu vlády, tvrdí houslista Pavel Šporcl. Aneb po nás potopa…

 

...

Literatura

První díl komiksové revue zaujme především kluky

komiks200Na poli české komiksové scény se příliš často nedějí výrazné změny. V současné době se u nás můžete setkat především s formou pro dospělé. Ale tento druh četby byl přece původně určen z velké části pro děti. Jen si vzpomeňte na Rychlé šípy či Čtyřl...

Divadlo

Jak se u nás hrálo a zpívalo

Nakladatelství KANT přichází s dvěma zajímavými publikacemi, které se věnují různým podobám divadla, ať již jsou to proměny (převážně veseloherního) herectví zachycené v Komediantech na české scéně nebo vývoj "zábavněhudebního divadla" v klikatém a místy pořádně trnitém poválečném období, jak to zaznamenává kniha Od operety k muzikálu

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...